Eğitim - Kariyer YKS, Nostalji etkisi yarattı

YKS, Nostalji etkisi yarattı

Paylaş
YKS, Nostalji etkisi yarattı

Milyonlarca üniversite adayının beklediği yeni sınav sistemini yorumlayan eğitimciler sistemle ilgili bilinmeyen konuların açıklanması gerektiğini söylüyor

Sevim Büyüktaş Demir

NETLEŞMEYEN KONULAR VAR

Altınbaş Üniversitesi Rehberlik Koordinatörü Murat Acet: Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) eğitim camiasında büyük oranda 2006-2010 yılları arasında uygulanan üniversite yerleştirme sürecine benzemesiyle bir nostalji etkisi yaşattı. Geçen yıl sınavlara dahil edilen açık uçlu sorular, programların puan türleri, alan testlerinde yer alan derslerin soru sayıları gibi süreci doğrudan etkileyen ve sistemi açıklayan birçok konuya daha net açıklamalar getirilmedi.

ZORLU OLACAK

Uğur Okulları Genel Müdürü Nevzat Kulaberoğlu: Yeni sınav sistemi, daha yalın, sade ve kolay anlaşılabilir oldu. YKS sınavının, YGS-LYS sınavına kıyasla uygulamasının daha kolay olacağı, ancak öğrenciler açısından tüm testlerin aynı günde uygulanacak olması nedeni ile daha zorlu olacağı öngörülebilir.

TERCİHLER KISITLANACAK

MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut: Temel Yeterlilik Testi sonuçlarının iki yıl geçerli olması, sıralama hesaplamalarında sorun yaratır. İkinci sınavda 4 test olacak. Eğer bunlardan sadece ikisi yapılacak ise, adayların üniversite tercihleri kısıtlanacak.

İSTİKRARLI DEĞİL

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Şimşek: Medeni ve gelişmiş ülkelerde ‘sınav’ isimli toplumsal bir travma yok. Bu ülkelerin sisteminde, bir akarsuya benzeyen eğitim sisteminin akış kanalları ve su kolları özgür seçimlere elverişli. Bu kanallar ve su yolları sık değişmiyor, istikrarlı bir akış söz konusu. Türkiye bu akış sistemiyle sık sık oynuyor, kanalları kapatıyor, yeni kanallar açıyor ve bunu yaparken bilimsel verilerden hareket etmiyor.

Haberin Devamı