Sayım Çınar Yılmaz Özdil tiryakileri için
HABERİ PAYLAŞ

Yılmaz Özdil tiryakileri için

Geçen hafta sonu Ankara Uluslararası Film Festivali’ndeydim. Hem film festivalinde güzel filmler izledim hem de Ankaralı yayıncı dostlarımla buluştum. April Yayınları editörü Nazlı Berivan Ak bana yeni çıkacak ilginç bir kitaptan bahsetti. Modern Amerikan Edebiyatı’nın yükselen yıldızlarından T. Greenwood’un ‘İki Nehir’ adlı çalışması.

Gizemli kişiliği, aldığı sayısız prestijli ödül ve işlediği etkileyici konularla Greenwood, Mary Higgins Clark’ın yeni dönem temsilcisi sayılıyormuş. ‘İki Nehir’de yazar Amerika’nın son derece sıkıntılı bir döneminde yaşanan bir aşk hikayesini kaleme almış. Vietnam Savaşı, özgürlük mücadelesi, sınırlarda yaşamaya çalışan insanlar ve onların kaygılarını anlatırken Greenwood aslında bir dönem eleştirisi yapıyor. Ve... Haftanın kitapları...

Haberin Devamı

YILMAZ ÖZDİL TİRYAKİLERİ İÇİN

İsim Şehir Hayvan

Yılmaz Özdil/Doğan Kitap

Yılmaz Özdil’i yıllardır tanıyorum. ‘Sayım’ın Kitap Bavulu’ndan bolca polisiye roman almıştır. Düşündüğünü olduğu gibi söyleyebilen çok az gazeteci var. Söylemek istediğini en az kelimeyle özetleyen sayısı ise daha da az.

[[HAFTAYA]]

Kısa, özlü, tatlı bir üslubun egemen olduğu sert vurgularıyla, yer yer alaycı, yer yer hüzün verici diliyle tanınan Yılmaz Özdil, bu kitabında Hürriyet’te yayımlanan makalelerini, “İsimŞehir- Hayvan” oyunu kurgusuyla bir araya getirdi. Türkiye siyasi yaşamının belli başlı aktörleri, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD, futbol takımları, Türk Silahlı Kuvvetleri ya da türban meselesi bunlardan bazıları. Kolay okunan akıcı üslubuyla, agresif olmadan sert bir eleştiri çizgisi tutturuyor Özdil. Tiryakileri için kaçırılmaz bir arşiv.

EZBER BOZAN BİR ÇALIŞMA

Alevilerin Siyasal Tarihi 1300-1971

Necdet Saraç/Cem Yayınevi

Necdet Saraç’ın kaleme aldığı “Alevilerin Siyasal Tarihi”nin birinci cildi Cem Yayınevi tarafından yayınlandı. 1300-1971 tarihleri arasını kapsayan ve 496 sayfa olan “Alevilerin Siyasal Tarihi”nin ilk cildini bütün kitapçılarda ve online kitap satış sitelerinde bulabilirsiniz.. İki kitap olarak kurgulanan “Alevilerin Siyasal Tarihi” inanca dair herhangi bir tartışma yapmadan, kolay olmasa da “resmi Alevi tarihinin” dışına çıkarak abartılarla ve efsanelerle beslenmiş “Alevi tarih anlatımında” ezberi bozan bir çalışma. “Pir-i Sani” kabul edilen Balım Sultan’ın bir Osmanlı memuru olduğunu yazmak gibi... Alevilikle, iktidarın asla örtüşmediğini yazmak gibi...

Haberin Devamı

BOL ÖDÜLLÜ YAZAR

Koca Dünyada Kurtuluş Pusuda

Ilija Trojanow/Galata Yayıncılık

Ilija Trojanow, renkli aktarımıyla ‘Vaadedilen Topraklar’ın öyküsünü anlatırken çağdaş roman çizgisiyle vatansızlığı ve sürgünü tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Alex’in babası anavatanındaki diktatör rejimin günbegün tekrarlanan gerçeklerine daha fazla dayanamaz: Orada, ufuk çizgisinin hemen ötesinde ‘Vaadedilen Topraklar’ onları bekliyordur... Oysa, düş ve gerçek arasında aşılamaz bir uçurum vardır; hayaller ülkesi, İtalya mülteci kampı Pelferino’dan ibarettir. Ama hayaller böyle kurulmamıştır ve Alex’in anne-babası için gerçek güçlük şimdi başlayacaktır. 2008’de sinemaya da uyarlanan ve filmine pek çok ödül kazandıran bu kitabı okumaya ne dersiniz?

Haberin Devamı

YORUMLARINA GÜVENDİĞİM ELEŞTİRMEN

Sinemamızda Değişim Rüzgârları/ Türk Sineması 2005-2010

Atillâ Dorsay/Remzi Kitabevi

Eleştiri her durumda sinemaya seyirci kazandırır. Türkiye’de sinema eleştirmenliği denildiğinde, akla gelen en önemli isimlerden biri Atilla Dorsay’dır. Dorsay, yeni kitabında son altı yılın Türk sinemasını anlamlı bir şekilde eleştiriyor. Bu filmlerin bazılarını Dorsay’la birlikte izledik. Bu dönemin filmleri sinemamıza yeni kapılar açtı. Çeşitli sinema olaylarına genel olarak bakan değerlendirme yazılarıyla birlikte kitap, sinemamızın adeta şaha kalktığı bu üretken dönemin eksiksiz bir arşivi gibi.

MİLYONLARIN YAZARI

Zafer Yolu

Jeffrey Archer/Altın Kitaplar

Tüm dünyada romanları 120 milyondan fazla satan Jeffrey Archer’ın yeni kitabı “Zafer Yolu” yayımlandı. Bu yeni kitapta, George Leigh Mallory, dağcılık çevrelerinde hala Everest’in zirvesine ulaşan ilk insan olup olmadığı tartışılan efsane bir isimdir. Bir rahibin oğlu olan George Mallory, anne babasına kaygı verecek derecede atılgan, korkusuz ve kararlı yaradılışıyla dikkat çekiyor. ‘Zafer Yolu’ böyle bir adamın, Everest’i fethedip fethetmediği hâlâ tartışılan George Mallory’nin öyküsüdür.

İSKOÇYA SOKAĞINDAKİ YAŞAM

İskoçya Sokağı 44 Numara

Alexander McCall Smith/ Türkiye İş Bankası Yayınları

İskoç yazar Alexander McCall Smith’in tefrika roman geleneğini yeniden canlandırdığı ‘İskoçya Sokağı 44 Numara’nın başkahramanı köklü tarihi, kendine özgü atmosferiyle Edinburgh kenti. Scotsman Gazetesi’nde yazarın tefrika halinde yazmaya başladığı roman, takipçilerinin verdiği bilgiler, aktardıkları olay ve karakterlerle iyice canlanarak modern bir kent yaşamı panoraması oluşmasını sağlamış. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yayımlanan kitap hem edebi tadı hem de gündelik hayatın içinden ayrıntıları bir arada sunabilmesiyle okurlarını büyüleyecek nitelikte.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder