Özlem Denizmen yıkılmadım ayaktayım
HABERİ PAYLAŞ

yıkılmadım ayaktayım

- Cumartesi günü deprem yeniden kendini hatırlattı bize. Korkudan apartmandan atlayanlar, sokağa fırlayıp hüngür hüngür ağlayanlar... Can kaybı yok. Sevindik. Peki sonrasını düşündük mü?

- “Ne zaman olacağı belli değil. Bizim apartman sağlam, yıkılmaz. Benim başıma gelmez. Deprem için verecek param yok” demeyin. Hemen şimdi zorunlu deprem sigortanızı yaptırın.

[[HAFTAYA]]

DaSK nedir? 1999 yılındaki depremden sonra kurulan Doğal Afet Sigortaları Kurumu’dur. Deprem nedeniyle oluşan hasarınızın maddi olarak karşılanmasını sağlar.

Haberin Devamı

aLo 125 alo DaSK 125’i arayarak tüm soruları sorabilirsiniz.

zorunlu Ev sahibi olan herkesin deprem sigortası yaptırması zorunludur. Yapılmazsa ev alım-satım işlemi gerçekleşmez.

157 MİLYON 2000 yılından bu yana 435 depremde, 20 bin 739 başvuruya, 157.444.215 TL ödeme yapıldı.

Süresi Zorunlu deprem sigortasının geçerlilik süresi 1 yıldır. Yani her yıl yenilemeniz gerekir.

ne kadar ödeyeceğim? Zorunlu deprem sigortası yıllık taksitle ödenebilir. Ve herkesin bütçesine uygundur. Her yıl poliçesini yenileyenlere indirim yapılır. En son deprem Gökçeada’da oldu. 100 metrekarelik bir ev için yıllık ödenecek prim 148.60 TL ve teminat tutarı yani ev yıkılsa alınabilecek olan tutar 70 bin TL.

UNUTMA: 31 Mayıs Emlak Vergisi ödemeleri için son gün.

ne kadar para alırım? Binanızın tamamı ya da bir kısmı zarar görse de 150.000 TL’ye kadar tazminat alabilirsiniz.

nasıl yaptıracağım? Sigorta yaptırmak için herhangi bir sigorta acentesine veya bankaya başvurabilirsiniz.

Maaş 1200, borç 30 bin lira

Soru: Kardeşim 4 kredi kartına borç yapmış. Toplamı 30 bin TL’ye yakın. Maaşı 1200 lira. İstanbul’da kirada oturuyor. (Annem kirasını ödüyor, zaten 600 TL) Ama kardeşimin aylık ödeme tutarı 1500 TL civarında. Yani annem kirasını ödediği halde o gelirinden çok gider ödüyor. Biz de ailece yardım edip onu bu borçtan kurtarmak istiyoruz. Annem ‘Bari ev alıp, taksit ödeyelim kira yerine’ diyor. Kredi mi çeksek? Ama annem emekli. Kardeşim de borcundan dolayı çekemez. Bir evimiz var. Onu ipotek gösterip kredi çekebilir miyiz? - Leyla

Haberin Devamı

Cevap: Ailemiz sahip olduğumuz en büyük değerlerimizden biri. Kardeşiniz zor durumdayken, rahat edemiyor olmanız da normal. Ona yardım edebilirsiniz ama dikkat ederek... - Kardeşinin maddi sorumluluğu ailenizin üzerinde olmamalı. - Borcu kapattınız. Aynı şeyin tekrarlanmayacağının garantisi yok. O nedenle kardeşinin harcama alışkanlıkları değişmeli. - Anladığım kadarıyla tek mal varlığınız eviniz. İpotek etmeyin hayattaki tek güvencenizi. Önerim; kardeşinin bankalarla tek tek görüşmesi. Durumunu samimiyetle anlatsın. Borcunu kapatmak istediğini ama sınırlı geliri olduğunu söylesin. Pazarlık etsin. Borcunun yeniden yapılandırılmasını istesin. Üzülmeyin, her borç ödenir. Yeter ki aile birlik ve beraberliğiniz bozulmasın. Ailece kendinizi para vermediğiniz için suçlamayın. Balık tutmayı öğrenmesi, onun için en doğrusu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder