Ferhan Kaya Poroy Yepyeni başlangıçlar!..
HABERİ PAYLAŞ

Yepyeni başlangıçlar!..

Yılın en sevdiğim sezonu başladı. Hediyeler alma, hediyeler verme, kutlamalar yapma, davetlere katılma, arkadaşlarla buluşma, eğlenme, gezme tozma ayı... Caddelerin ışığının evimizdeki ışıkla bütünleştiği huzur dolu zamanlarlar... Ve tabii ki her yerde görmeye alıştığımız çam ağaçları, Noel babalar... Evet, hayatımıza yeni giren Noel Baba’ya da, çam ağacına da, süslenen caddelere de çok alıştık. Çocukluğumuzun yeni yıllarından daha parlağız artık. Bizimkiler içinse durum olağan, çünkü onlar bu ışıklı günlerin içine doğdular ve Noel Baba’yı evin bir ferdi saydılar.

Haberin Devamı

Böyle düşündüklerini tahmin ediyordum da bizimkilerin ağaç süslemeyi gelenek görenek kabul edecek kadar içlerine sindirdiklerini bilmiyordum doğrusu. Taaa ki cuma akşamı eve gelen sosyal bilgiler ödevini görünceye kadar. ‘Kültürümüz’ konusu kapsamında şu soru sorulmuş: Aşağıdakilerden hangisi geleneklerimizden değildir?

a) Bayramda el öpmek

b) Kına yakmak

c) Halay çekmek

d) Yılbaşı ağacı süslemek

Bizim Duru tabii ki hepsini gelenek görenek olarak kabul ettiğinden bu sorunun yanlış olduğuna kanaat getirmiş, hiçbir şıkkı işaretlemeye değer bulmamıştı. Evin Türkçe sosyal konularındaki baş danışmanı olarak soru tabii ki bana geldi: “Anne, bu soru yanlış mı?”... “Hayır, cevap ‘d’ şıkkı” dediğimde ise arkasından gelen koskoca bir “Neeee? Biz yılbaşı ağacı yapmıyor muyuz?” yanıtı...

Gel de anlat şimdi. Yapıyoruz ama bu bizim geleneğimiz değil. Çocukluğumuzda böyle bir şey yoktu. Şimdi amaç, hoşluk olsun... Bazen geleneklerimiz göreneklerimiz içinde yer almasa da hayatımıza güzellik, renk ve ışık katan hoşlukları çabucak benimseyebiliyoruz. Sadece ağaç süsleyip bayramları tatil olarak gören bir nesil de istemiyoruz tabii. Bayramını da bilsin, yeni yılda yapacağı başlangıcı da kutlasın. Aile boyu bayram yemeklerinin keyfine de varsın, yılbaşı gecesi 10’dan geriye saymanın coşkusunu da yaşasın...

Tıpkı olmasını istediğimiz, ülkemizin bir sentezi gibi. Ve klasik final. Bu yıl da 2013’de çocuklarınız ve kendiniz için dileklerinizi yazın. Onlara bir defter verin, kendiniz de bir defter alın ve gerçekleşmesini istediklerinizi art arda sıralayın. Gelecek yılbaşında defteri açıp baktığınızda mucizeyi göreceksiniz. Herkese önce sağlık, sonra bol huzur, ihtiyacınız olduğu kadar para ve hayal ettiğiniz kadar başarı diliyorum.

Haberin Devamı

(29.12.2012 tarihli Cumartesi Postası'ndan alınmıştır.)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder