Sağlık Yeni nesil ileri gen dizileme teknolojisi sağlıkta çığır açacak

Yeni nesil ileri gen dizileme teknolojisi sağlıkta çığır açacak

Paylaş
Yeni nesil ileri gen dizileme teknolojisi sağlıkta çığır açacak

Türkiye’de yer alan bütün kamu hastanelerine Ağustos 2016 tarihinden itibaren hizmet veren Haseki Genetik Tanı Merkezi, yeni nesil ileri gen dizileme teknolojisi ile sağlıkta yeni bir çığır açacak

Haseki Genetik Tanı Merkezi, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İstanbul Fatih Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyet gösteriyor.

Kamu hastaneleri içerisinde en geniş genetik test çeşitliliğini sunan merkezde, günlük ortalama 300-650 arası örnek kabulünün yapıldığını belirten Nadir Hastalıklar Derneği Başkanı Prof. Dr. M. Hamza Müslümanoğlu şunları söyledi:

YURT DIŞINA GÖNDERİLMEDEN UYGUN FİYATA YAPILACAK

"Merkezde kullanılan yeni nesil ileri gen dizileme teknolojisi ile birçok genetik hastalık panelinin incelenmesi yapılacak. Özellikle ülkemizde görülen nadir genetik hastalıkların tanısına yönelik uygulanacak kalıtsal ve klinik eksom sekanslama, bu anlamda klinik tanıya büyük fayda sağlayacak. Yine çok önemli olan kanser genetik tanısında kullanılacak ve hastaların değişimleri konusunda hızlı sonuç almayı sağlayacak sıvı biyopsi materyalinden genetik değişimleri inceleyen araştırma yöntemleri de merkezin rutin hizmetlerine dahil olacak. Özellikle bazı genetik tetkikler yurt dışına gönderilmekteydi. Bu da hem uzun zaman beklemeye hem de yüksek maliyetlere mal oluyordu. Ancak yapmış olduğumuz yeni yatırımlarla yurt dışına göndermeden çözüme kavuşturmuş olacağız."


Haberin Devamı