Siyaset Yeni HSYK belirleniyor
Paylaş
Yeni HSYK belirleniyor

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyeliği için seçim sabah saat 08.00'de başladı

Her ilde, il seçim kurulunun yönetim ve denetimi altında yapılacak seçimde, o ilde ve ilçelerinde görev yapan hakim ve savcılar oy kullanacak.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) adli ve idari yargı seçim çevrelerini esas alarak oluşturduğu kesin seçmen listelerinde yer alan 10 bin 471 adli ve bin 268 idari hakim ve savcının oy kullanacağı seçimde, en çok oy alan adaylar sırasıyla asıl ve yedek üye seçilmiş olacak. Oylarda eşitlik halinde YSK, kura çekerek sıralamayı tespit edecek. Sandıklar saat 17.00’de açılmaya başlanacak.

HSYK üyeliği için 7 asıl ve 4 yedek üye adli yargı, 3 asıl ve 2 yedek üye idari yargıdan seçilecek. Adli yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde her il bir seçim çevresi olarak belirlendi ve adli yargı hakim ve savcıları, görev yaptıkları yerin bağlı olduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oylarını kullanacak.

İdari yargı hakim ve savcıları arasından yapılacak seçimde, bölge idare mahkemesinin bulunduğu yargı çevresi bir seçim çevresi olarak tespit edildi. İdari yargı hakim ve savcıları da görev yaptıkları yerin yargı çevresi içerisinde yer alan bölge idare mahkemesinin bulunduğu il seçim kurulunca belirlenen sandıkta oy verecek.

Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranlı kağıtlara bastırılan oy pusulasında, adaylar soyadı alfabe sırasına göre liste halinde yer alacak, oy kullanan hakim ve savcılar adayın isminin karşısındaki boş kutucuğu işaretlemek suretiyle oyunu kullanabilecek.

Seçmen hakim ve savcılar, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, meslek kimliği, pasaport, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden birini sandık kurulu başkanına vermesi halinde oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini vermeyen seçmen oy kullanamayacak.

Her seçim çevresinde bir sandık kurulacak. Her sandıkta 100 seçmen oy kullanabilecek. Seçmen sayısının 100’ü aşması durumunda yeni sandık kurulabilecek.

AA

Haberin Devamı