Yaşam Yeni gezegende yaşam olasılığı

Yeni gezegende yaşam olasılığı

Paylaş
Yeni gezegende yaşam olasılığı

Gökbilimciler, Dünya'dan sadece 16 ışık yılı mesafede bulunan bir dış gezegenin yaşam saklıyor olabileceğini belirtti. Gliese 832c adı verilen gezegenin, sistemin 'yaşanabilir bölgesinde' olduğu açıklandı

Uluslararası bir astronomi ekibi tarafından yapılan gözlemler, Gliese 832 yıldız sisteminde yaşam bulundurabileceği düşünülen yeni bir gezegen ortaya çıkardı.

Dünyamızın en beş katı büyüklüğündeki bir 'süper-Dünya' olan Gliese 832c, yıldızının etrafındaki bir turu 36 günde tamamlıyor. Gliese 832, Güneş'ten daha soğuk ve sönük bir yıldız olmasına rağmen, aradaki az mesafe sayesinde Gliese 832c'ye yeterince aydınlık ve ısı ulaştırabiliyor.

Araştırmada yer alan Puerto Rico Üniversitesi'nden Abel Mendez Torres, 'Gliese 832c'nin bugüne kadar Dünya'ya benzerliğiyle en çok öne çıkan üç gezegenden biri olduğunu' ifade etti. Torres, Gliese 832c'nin Dünya Benzerlik Endeksi'nin (ESI) 0.81 olduğunu ifade etti. Diğer iki gezegenden Glise 667Cc'nin ESI puanı 0.84 iken, Kepler-62e'nin ise 0.83.

Dünya'ya mı Venüs'e mi benziyor?

New South Wales Üniversitesi'nden Robert Wittenmyer ve ekibi tarafından keşfedilen Gliese 832c, üç aday arasında Dünya'ya en mesafede yer alan gezegen konumunda. Gliese 832c, aynı zamanda bulunduğu sistemde keşfedilen ikinci gezegen olma özelliğini taşıyor. 2009 yılında keşfedilen Gliese 832b, bir yılını tam 9 yılda tamamlayan bir gaz devi olarak biliniyor.

Mendez, Gliese 832c'nin Dünya ile kıyaslanabileceğini belirtirken, çok uzaklarda kalan Gliese 832b'nin Jüpiter'e benzetilebileceğini ifade etti.

Araştırmacılar, her ne kadar yaşanabilir bölgede yer alsa da, Gliese 832c'nin Dünya gibi değil ancak zıttını temsil eden Venüs'e de benziyor olabileceğini belirtti. Mendez, "Gezegenin büyük kütlesi ele alındığında, çok büyük atmosferi olduğu anlaşılıyor. Bu da gezegenin yaşanabilir olmayabileceğine işaret edebilir" dedi.

Mendez, beklentilerinin aksi yönde çıkması halinde, sera gazlarının kapladığı zehirli bir atmosfere sahip 'süper-Venüs' ortaya çıkarabileceklerini not düştü.

Haberin Devamı