Prof. Dr. Derin Kösebay Yeni evlilerin başına gelir
HABERİ PAYLAŞ

Yeni evlilerin başına gelir

Haberin Devamı

Yeni evlenen kadınlarda ilk gece yaşanan cinsel ilişkiden sonra tahriş ve ona bağlı olarak yanma görülebilir. Bu duruma balayı sistiti adı verilir. Telaşa kapılmayın. Çünkü bir süre sonra her şey yoluna girer

Klamidya teşhisi konuldu nasıl korunacağım?

32 yaşındayım, 7 yıllık evliyim. İdrar yaparken yanma, akıntı problemi ile bir hafta önce doktora başvurdum. Bir akım tahliller istedi ve bana klamidya teşhisi koydu. Bu hastalık nedir? Korunmak ve tedavi olmak için ne yapmalıyım? CEVAP Sevgili okuyucumuz, vajinada görülen bir enfeksiyondur, sık olarak görülmektedir. Uygun tedavi (antibiyotikler gibi) ile kısa sürede şikayetlerinizin geçeceğini zannediyorum.

[[HAFTAYA]]

Neden tekrarlıyor?

36 yaşındayım. Ameliyat oldum, çikolata kisti alındı tekrar üredi. Doktor laparoskopi yapılacağını söyledi. Acaba bu kistten kurtulmanın bir yolu yok mu? CEVAP Sevgili okuyucumuz, çikolata kisti (Endometrioma) tekrarlama riski olan bir hastalıktır. Kist tam alındıktan sonra uzun süre ilaç tedavisi gerekir (Burada verilecek ilaç hormondur). Çocuğunuz var mı bilmiyorum... Çocuk isteniyorsa yapılacak tedavi biraz daha farklıdır. Eğer gebe kalırsanız uzun bir süre rahat edebilirsiniz (Gebelikte çıkan yüksek hormon miktarı hastalığın tekrarlamasını uzun bir süre engeller). Çok nadiren de olsa çikolata kisti sık sık tekrarlayan hastalarda ameliyatla rahim ve yumurtalıkların alınması da gerekebilir. Sizin için böyle bir şey gerekeceğini söylemek kesinlikle istemiyorum. Doktorunuz “Ameliyat” dedi ise, olun ve sonra ilaç tedavisini ihmal etmeyin.

Canım yanıyor

26 yaşındayım, 1 aylık evliyim. İlişkiye girdikten 15-20 saat sonra sistit şeklinde ciddi yanmalar oluyor. Ayrıca tuvalete gittiğimde özellikle idrarımın sonuna gelince çok şiddetli acı ve yanma hissediyorum. 3 haftadır ağrı sürüyor, henüz doktora gitmedim. Sizce neden böyle oluyor? CEVAP Sevgili okuyucumuz, idrar torbasından idrarı çıkış noktasına getiren ince boru gibi olan organa üretra denir. Üretra, vajinanın hemen yakınlarında dışarı açılır. Burası ilişkide tahriş olmaya çok müsaittir. Hele ilk ilişkilerde bu çoğunlukla olur. Bundan dolayı da balayı sistiti adı verilmiştir. Sizde de böyle bir durum var. Ayrıca mesanede de kısmen kronikleşmiş bir enfeksiyon olabilir. Öncelikle muayene olmanızı öneriyorum. Belki idrar kültürü yaptırılır ve enfeksiyon varsa hangi antibiyotik yararlıdır, anlaşılır. Bence gecikmeden bir kadın doğum uzmanına görünmelisiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder