Hakan Çelenk Yeni bela İdlip'te
HABERİ PAYLAŞ

Yeni bela İdlip'te

Haberin Devamı

Türkiye sınırındaki İdlip, cadı kazanı. El Nusra ile Türkiye’nin desteklediği muhalifler çatışıyor. Yanı başımızda yeryüzü cehennemi oluşuyor.

Yukarıdaki başlığı okuyunca artık “idlip ili Suriye’de, belasından bize ne” diyen kalmamıştır sanırım. 2011’den bu yana yürütülen ‘yeni Osmanlıcı’ politikaların bizi bu duruma düşürdüğünü tekrar anlatıp okuru sıkmayalım. Hatırlatmakla yetinip devam edelim.

Bizim Reyhanlı’nın karşısındaki idlip Vilayeti’nin hakimi, El Kaide’nin Suriye savaşı için kurduğu Nusra Cephesi’dir (Fetih el Şam). Haliyle dünyada IŞID’le aynı muameleyi görür. Nusra, İdlip’te birbirine geçmiş hakimiyet bölgelerinde savaşın başından beri ÖSO unsurlarıyla yan yana yaşadı.

Suriye Ordusu kuşattığı bölgelerde anlaşma yaptığı ÖSO unsurlarının da İdlip’e gitmesine izin veriyordu. Bu, Nusra’nın da işine geliyordu. Çünkü türkiye ve amerika’nın desteklediği örgütler, sahada yan yana oldukları Nusra’ya doğal bir kalkan sağlıyordu.

Cadı kazanı

Sonunda İdlip, elinde silahı olan onlarca gruba bağlı 20-30 bin eli silahlının sıkış tıkış doluştuğu cadı kazanına döndü. Dengeyi değiştiren hafta sonu Astana’da Türkiye, Rusya ve İran’ın Nusra’nın tasfiyesi için anlaşması oldu.

Masada İdlip’teki 9 muhalif grup vardı. Nusra da hafta başında saldırıya geçti. 11 örgüt 20 cephede birden kör dövüşü çatışmaya başladı. Suriye belası zaten matruşka bebek gibiydi. Suriye iç savaşı, içinden iç savaş çıkardı.

Tek kaçış yolu Türkiye

Bizim içinse durumu 8 maddede anlatalım.

1 - Bir süredir İncirlik’ten kalkan Amerikan uçakları İdlip’te Nusra’yı yoğun şekilde bombalıyor. Örgüt zaten kızgındı.

2 - Nusra, ÖSO ile sorunu olmadığı için bugüne kadar Türkiye ile fiili çatışmasızlık halindeydi. Şimdi bu statüko da bitti.

3 - Nusra bu kadar güç karşısındayken elbet yok edilir. Edilir de Suriye’de barınmayan militanların tek kaçış yolu Türkiye’dir.

4 - Nitekim Nusra güçleri, Cilvegözü Sınır Kapısı’nın karşısındaki Bab El Hava’ya yöneldi.

5 - Örgüt Türkiye’de örgütlüdür. Tıpkı IŞİD olayında olduğu gibi çatışma kaçınılmazdır. Türkiye, resmen terör örgütü saydığı Nusra ile yurt içinde mücadeleyi de ihmal etmiştir.

6 - Bursa’da dün Nusra’ya yönelik operasyon yapıldı. Güvenlik güçlerinin konuyu anladığını umalım.

7 - Asıl siyasetçilerin konuyu anladığını umalım. Referandumda ortamı gerip ülkeyi provokasyona açık halde tutmanın bedelini tekrar düşünmeliyiz.

8 - Özetle Suriye iç savaşı yeni bir eşik atlarken sınırımızda yeni bir yeryüzü cehennemi oluşuyor, aman dikkat.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder