Beden Sağlığı Yeni aşı teknolojisine ABD ve Japonya’dan patent

Yeni aşı teknolojisine ABD ve Japonya’dan patent

Paylaş
Yeni aşı teknolojisine ABD ve Japonya’dan patent

Boğaziçi Üniversitesi tarafından geliştirilen aşıların oda sıcaklığında saklanabilmesini sağlayan yeni teknoloji, ABD ve Japonya’dan patent aldı

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Özören tarafından geliştirilen teknoloji aşıların 30 gün boyunca oda sıcaklığında saklanabilmesini sağlıyor. Bu teknoloji ile geliştirilecek tüm aşılar; bugün ihtiyaç duyulan sabit şartlar yerine normal ısı koşullarında dünyanın her yerine gönderilebilecek.


BU YÖNTEM YENİ AŞILARIN ÜRETİMİNİ KOLAYLAŞTIRABİLİR


Geliştirilen mikro kürecik sisteminin yeni bir teknoloji olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özören “2009’dan bu yana yaptığımız çalışmalar sonucu yeni bir protein mikrokürecik taşıyıcı bulduk. ASC zerreciklerinin üzerine istediğimiz bir hastalığın etkin antijenini (mesela grip virüsü ajanı-H5, kuduz mikrobu parçası ya da herhangi başka bir zararlı organizma parçası) yükleyip hayvan veya insanlara zerk edip bağışıklama elde edebiliriz. Yeni aşı teknolojisi olarak geliştirdiğimiz bu yöntem ile henüz aşıları bulunmayan veya aşı etkinliği az olan hastalıklara karşı da yeni aşıların üretimini kolaylaştırabiliriz” dedi.

Dünyada ilk defa Türk bilim insanları tarafından geliştirilen 'Dayanıklı Aşı Taşıyıcı Protein Milkrokürecik Teknolojisi'nin kuş gribi ve domuz gribi gibi hastalıkların yanı sıra Zika benzeri dünyayı sarsan yeni virüslere karşı da etkin olarak kullanılabileceği belirtiliyor. (Türkiye gazetesi)

Haberin Devamı