Ferhan Kaya Poroy Yeni arkadaşım
HABERİ PAYLAŞ

Yeni arkadaşım

Haberin Devamı

Ne zor zamanlardayız. Çocuklarımız giderek sosyalleşmeye, zaman giderek kötüleşmeye başladı. Onun en çok zaman geçirdiği arkadaşlarını yakından tanıyamıyoruz. Pek çoğu özellikle lisede mahallesindeki okula değil, uzaklardaki okullara gidiyor. Bu okullara çocuklar şehrin dört bir yanından ve farklı okullardan mezun olup geliyor. Ve sonunda ortak noktada buluşup arkadaş oluyorlar. Bir anda bu arkadaş hayatınıza giriveriyor. Bakın uzmanlar ne diyor?

Farklı arkadaşlar edinebilir

Çocuğunuzun, sizden ve ailenizden çok farklı çocuklarla arkadaşlık kurmasında sakınca yok. Hatta farklı arkadaşlar edinmesi, bakış açısını genişletmesini ve başka insanlarla kolay ve etkili ilişki kurmasını sağlar. Dikkat etmeniz gereken, bu yeni ve farklı tarz gerçekten kaygı verici mi? Farklılığından mı yoksa gerçekten kötü olduğundan mı endişe duyuyorsunuz? Çocuğunuzun üzerinde kötü etkiye sahip olabileceğini düşündüğünüz arkadaşlarla baş ederken....

Bilgi toplayın: ‘Nasıl tanıştınız? Hadi bana ondan bahset. Ailesini gördüm mü ben hiç?’ gibi sorularla...

Eleştirmeyin: Çocuğunuzun en iyi dostunu eleştirmeyin (bu yalnızca aranızdaki iletişimi durdurur). Evi eğlenceli yapın: Evde takılmalarını sağlayın. Buzdolabınızı meyve suları ve abur cuburla doldurun. Buzlukta hazırlanabilir pizzaların olması okuldan sonra direkt eve gelmelerini sağlar.

Aileyi tanıyın: Çocuğunuzun özellikle sizi endişelendiren arkadaşlarının anne ve babalarıyla tanışın. Yüz yüze görüşmek en iyisidir. Ama bunu yapamıyorsanız da telefonda konuşun.

Kural koyun: Çocuklarınızı arkadaşlarının olumsuz etkilerinden korumak istiyorsanız kurallar koyun. Mesela “Her zaman nerede olduğunu bilebilmem için beni ara.” “Arkadaşlarının evine gidebilirsin ama ancak aileleri de evde olduklarında.”

Hazırlıklı olun: Çocuğunuzun kendini rahatsız hissettiğinde ve gelip onu almanızı istediğinde hemen yanında olacağınızı ona hissettirin.

Uyanık olun: Çocuğunuzun davranış değişikliklerini izleyin. Düşen notlar, meydan okuyan davranışlar, gereksiz kızgınlıklar, alkol ya da sigara kullanımı gibi...

Sıradaki haber yükleniyor...
holder