Tamer Heper Yazılı olmalıydı
HABERİ PAYLAŞ

Yazılı olmalıydı

Yurt dışında yaşayan arkadaşımın mali durumu kötüydü. Dükkanları elden gidecekti. Kendisini kurtaracak kadar para gönderdim, o da beni işyerine sözlü olarak ortak etti ama sonra hem parayı hem ortaklığı reddetti. Elimde sadece banka makbuzları var. Bununla ne yapabilirim? H.Ö.

Biz hukukçular yapılan her şeyin kağıda dökülmesini isteriz. Biz hukukçuların dışındakiler ise bunu ayıp kabul eder. Düşünün, dükkanları tehlikede diye cebinizden para verecek kadar yakın olan birine “Gel şu ortaklığı kağıda dökelim” demeye yüzünüz tutmuyor. İşte meselinin kilit noktası da bu. Bizler hiçbir işte yazıya dökmüyoruz, sebep “ayıp olur”. Hukuki işlem kanuna ve ahlaka aykırı olmadıkça ayıp olmaz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Her işlem yazılı yapılmalıdır. Örnek. Kira sözleşmeleri için yazılı yapılması geçerlilik şartı olmadığı, sözlü de olabileceği halde bana danışanlara “sözlü de olabilir” gerçeğini kafalarından silmelerini söylüyorum. Tavsiye “yazılı yapılması”. Şimdi siz arkadaşınızın işine ortak olduğunuzu ispatlayacak durumda değilsiniz. Dolayısı ile bence ortaklık konusunda pek şansınız yok. Ancak gönderdiğiniz paranın banka makbuzu elinizde olduğu için arkadaşınıza bir ihtar gönderip bu paranın ödenmesi için talepte bulunun. Vereceğiniz makul sürede ödenmezse o zaman dava açın faizi ile birlikte talep edin. Bir başka tavsiyem ise bundan sonra yazılı olmayan hiçbir işe girmeyin.

Kural herkes için

Ben emekli bir kamu görevlisiyim. Bizim dayanışma vakfımız vardı ben de aidat ödüyordum. Aylık 25 TL olan aidatları bankadaki hasaba aktarıyoruz. Bu işlemi banka benim maaşımdan keserek yapıyor, bana makbuzunu veriyor. Ancak zamanı geldi sandıktan para alacağım, benim aidatlarımın ödenmediği bildirildi, oysa elimde makbuzlar var, meğerse banka benden 25 TL kesecekken 50 TL kesmiş ama parayı bizim sandığa değil üyesi olmadığım ilgisiz bir sandığa aktarmış. Şimdi hastayım ve tedavi giderini alamıyorum. Bunda kabahat kimde? Bankadaysa mahkemeye verebilir miyim? F.K.

Genel kural, herkes kusuru ile zarara uğrattığı kimsenin zararını tazmin eder. Bu kural herkes için geçerlidir. Yani bankalar için de. Dolayısı ile bu hatayı banka yaptı ise evet banka bu zarardan sorumludur ve dava açarak tazminat talep edebilirsiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder