Rükzan Sağır Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak
HABERİ PAYLAŞ

Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak

Finlandiya mutluluk şovu yapmayı yedi yıldır sürdürüyor. En mutlu ülke olarak yedi yıldır zirvede. Gözlerimizin önünde musmutlu yaşayıp duruyorlar. Evet, yolsuzluk yok denecek kadar az, mükemmel bir ücretsiz eğitim sistemleri var, sağlık hizmetleri ve aile dostu politikaları aşmış, cinsiyet eşitliği ve refah düzeyleri yüksek.

Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak

Birbirlerine güven içinde yaşıyorlar. Zira dünyanın en dürüst ülkesi. Cüzdanınız kaybolsa, bulunması neredeyse garanti! Fika geleneği, tek seferde dört hafta izin kullanabilme hakları, fazla mesai oranının yüzde 1 olmasıyla en sağlıklı çalışma kültürü de onlarda. Peki bunlar ruhu doyurmaya, bir insanı mutlu etmeye yeter mi? Bunlar, Maslow Piramidi’nin en altındaki iki ihtiyaç tabakasını karşılar. Yani fizyolojik ve güvenlik ihtiyaçlarını. Ama mutlu olmak kolay şey mi? Bu kadar bireyselliğine düşkün bir kültürün hakim olduğu bir toplumda hem de? Ülkenin esas mutluluk kaynağı; çok şaşırtıcı bir gelenek: Sauna geleneği! 5.6 milyon nüfuslu ülkede 3.3 milyon sauna var. Yani her iki Fin’e bir sauna düşüyor. Tüm hükümet binalarında sauna var. 2020’de UNESCO’nun ‘insanlığın somut olmayan kültürel mirası’ listesine girecek kadar değerli bir gelenek bu sauna kültürü.

Haberin Devamı

Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak

HERKES SAUNADA EŞİTLENİYOR

Bizim ülkemiz dahil pek çok ülkede, az sayıda kişi için pahalı bir hizmet olarak pazarlanan saunaların aksine, Finlandiya’da saunalar günlük hayatın bir parçası. Çoğu evde de var. Hatta yaşlı Finler’in çoğu saunalarda doğmuş. Sanayi devriminde ülkedeki işçi sınıfının temizlik ihtiyacı için yaygınlaşmaya başlamış. Saunaları kutsal bir alan ve huzur merkezi olarak görüyor ve kendilerini yakın hissedecekleri toplulukları bulma yeri olarak kabul ediyor Finler.

Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak

Kadınlar ve erkeklerin ayrı ayrı girdiği veya cinsiyet ayrımı yapılmayan saunalar var. Hatta aynı müzik türünü sevenlere özel saunalar bile var. Bazılarında siyaset, iş, din konuşmak yasak, bazılarında her konu serbest. İnsanlar saunada nasıl göründükleri konusunda endişe duymuyor. Herkes eşitleniyor ve statüden arınıyor. 1950’lerde halka açık saunalar azalmış. 70-80 ve 90’larda da apartman kültürü nedeniyle saunalar popülaritesini kaybetmiş. Ama son yıllarda yeniden yükselişte. Dijitalleşme hızından kaçışın adresi gibi. İş çıkışında stres atmak için uğrayan da var sosyalleşmek için giden de. Bir tür terapi. Biz Türklerin genlerinde de kodlu bu gelenek aslında. Hamam kültürümüz yeniden canlansa, mutluluk puanımız depar atar gibi geldi...

Haberin Devamı

Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak

Çok iyi haber:

SEVGİLİDE ARANAN KRİTER ZEKA VE NEZAKET

Yüzeyselliğin kol gezdiği bu çağ, ilişkilerdeki derinleşme ihtiyacını yok etmeye yetmiyor, şükürler olsun. Brezilya’da 18-64 yaş grubundakilerle yapılan araştırmada, sevgilide en çok aranan kriterlere bakılmış. Romantik eş seçiminde insanların fiziksel çekicilik, sağlık veya sosyoekonomik durumdan ziyade zeka ve nezakete öncelik verdikleri ortaya çıkmış. Yani bilişsel kapasite ve duygusal sıcaklık, artık romantik seçimlerde ödüllendirilen bir role sahip. Uzmanlar bunun köklü bir evrimsel gelişme olduğunu düşünüyor. Zeka ve nezaket, evrensel olarak çekici bulunuyor. Yani bir insanın evrimsel olarak ne kadar ilerlediğini, eş seçiminden anlamak artık mümkün. Haha. Nezaket ve zeka yoksunu birini seçmek, evrimsel gelişime ihanet etmek oluyor.

Haberin Devamı

Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak

TENHA TURİZME RAĞBET

Bu yıl turizmde kalabalıktan uzak olmayı vadeden konumlar yükselişte. Filipinler, Bali, Solomon Adaları, Endonezya’daki mercan hazineleri, henüz pek keşfedilmemiş Maya kalıntıları, Brezilya’daki tropikal sulak alanlardaki vahşi yaşam keşfi, Vietnam’ın sakin körfezleri, Nevada’daki Ateş Vadisi parkı, Antik Tibet, Namibya çölleri, Yeni Zelanda’nın art deco mabedi Napier limanı, Dominika’daki kaynayan göl, Avustralya’nın kuzeybatısına, havalı ve farklı bir tatil anlayışına sahip olanlar için özel turlar düzenleniyor. Piramitler, Tac Mahal, Çin Seddi yerine dünyanın keşfedilmeyi bekleyen başka harikalarının peşine düşmek, çok sükseli.

Mutluluk ülkesinin sırrı olumsuz düşünceleri terleyerek atmak

Sıradaki haber yükleniyor...
holder