Mehmet Yalçınkaya Kadim bir ağaçtan ölümsüzlük sırrına
HABERİ PAYLAŞ

Kadim bir ağaçtan ölümsüzlük sırrına

Tencereden tabağa lezzetin temel belirleyicisi olan yağ, aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın da ilk adımıdır. Seçtiğimiz yağ kalitesi ve içeriği hakkında bilgili olmak sağlığımız için çok önemli olmakla beraber, yine bu bilgi son günlerde çokça konuşulan kolestrolün kalp ve damar hastalıklarının nedenini anlamamıza yol açabilir. Bazı yemeklerden sonra hissettiğimiz hazım problemi, mide yanması genellikle beklemiş ve çok kullanılmış yağın bir sonucudur. Dolayısıyla yemeklik yağ seçimi ve kullanımı sağlığımız için çok önemlidir.

Haberin Devamı

ZEYTİNYAĞI MEYVE SUYU GİBİDİR

Zeytinin meyve kategorisinde yer aldığını düşünürsek zeytinyağını da meyve suyu gibi değerlendirebiliriz. Sabah aç karnına içilen saf zeytinyağının bağışıklık sistemine iyi geldiği, selenyum ve E vitamini yüksekliği nedeniyle kalp sağlığı için koruyucu olduğu hekimler tarafından öngörülmektedir. 3000 yıllık bir geçmişi olan bu kadim bitki neredeyse pek çok mitte, dinlerde yer almış, ölümsüzlüğün barışın sembolü niteliğini taşımıştır. Özellikle Akdeniz ve Ege’nin hava unsurlarını seven bu bitki, yüzyıllardır şifanın, iyiliğin kaynağı olma özelliğini sofralara taşımıştır. Yüzyıllardır değişmeyen, elle veya silkme zeytin toplama yöntemi, fabrikasyon unsurlar devreye girse bile pek çok yerde devam etmektedir. Ülkemizde eskiden kullanılan sırıkla silkme yerine yavaş yavaş makineli hasat uygulanmaya başlamıştır. Günümüzde zeytin hasadında kullanılan makinelerde gövde veya dal sarsma, yerdeki meyveleri emici ekipmanlarla toplama yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Elle toplamada sağma veya taraklama yöntemi, yerden toplamada ise merdane veya fırça kullanılır. Uygulamada en fazla emek gerektiren yöntem elle toplamadır. Saatte en fazla 9-10 kg zeytinin toplandığı bu yöntem, meyve sağlamsa asidite seviyesi %0,8’den az, tat, aroma ve lezzet gibi duyusal özellikler bakımından en iyi kalitede natürel sızma zeytinyağı üretilmesini sağlar. Sevgili okurlarım, haftaya İyi bir yağ nasıl anlaşılır kısmını yazmaya devam edeceğim. Zetinyağlı bir tarifle devam edelim.

Haberin Devamı

Kadim bir ağaçtan ölümsüzlük sırrına

ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
MALZEMELER (12 PORSİYON)

* 12 adet çanak enginar
* 1.5 su bardağı zeytinyağı
* 2 adet soğan (küçük doğranmış)
* 4 adet havuç (tavla zarı doğranmış)
* 10 su bardağı su
* 1 adet limon suyu
* Tuz
* 1 adet küp şeker
* 3 adet patates (orta boy, tavla zarı doğranmış)
* 1 bardak bezelye
* 2 tatlı kaşığı toz şeker
* 1/4 demet dereotu

YAPILIŞI

Enginarları temizleyip yıkayın. Tencerede zeytinyağını kızdırın, soğanları ve havuçları ilave edip kavurun. Soğanlar ölünce 10 bardak su, limon suyu ve tuzu ekleyip kaynamaya bırakın. Enginarları tencereye alın, şekeri ilave edip enginar ve havuç yarım pişme kıvamına gelince patatesleri ve bezelyeleri ekleyin. Sebzeler pişince tencerenin altını kapatın. Enginar soğuyuncaya kadar kapağını açmayın, dinlensin. Soğuyan enginarları tepsiye alın, tenceredeki sebzelerle çanakların içine doldurun ve üzerine dereotu serperek servis edin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder