Kemal Öznoyan Enerji bitti!
HABERİ PAYLAŞ

Enerji bitti!

Enerji bittiDünyada enerji kaynaklarının azaldığını biliyoruz. Başta temiz su ve hava olmak üzere maalesef insanlık olarak içine ettik her şeyin. Gelecek nesiller ne yapacak bilmiyorum.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi bu konuya dikkat çekmek için bir proje hayata geçirmiş. Diyorlar ki; "Ülkelerin ekonomi ve nüfus politikalarına kadar pek çok şeyin özünde enerji ihtiyaçlarının nasıl karşılanacağına dönük sayısız çalışma var. Dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan pek çok krizin arkasında kıt enerji kaynaklarının paylaşımına dönük güç mücadelesi var. Bugün Ortadoğu’da yaşananları da bu bağlamda değerlendirmek mümkün. Türkiye de Kafkaslar, Karadeniz ve Ortadoğu gibi bir enerji denizinin ortasında bulunmasına rağmen bu enerji kaynaklarını yeterince barındırmayan ve enerji kaynakları açısından dışa bağımlı bir ülke..."

Haberin Devamı

Üniversitenin başlattığı projenin adı 'Buruşuk Hafta'. Ana fikri de “Ütü yapma, tasarruf yap”. Bu kapsamda tüm çalışanlar okula bir hafta boyunca ütüsüz kıyafetlerle gitmişler.

Çok değişik, bir o kadar da dikkat çekici. Ütülerin çektiği elektriğin evde çalışan buzdolabı, televizyon, bulaşık makinesi gibi daha büyük aletlerden daha fazla olduğunu bilirseniz, onlara hak verirsiniz.

Ahhh bunu bir de eşime anlatabilsem!! Dolapta ütülü duran gömlekleri bile giymeden önce muhakkak tekrar ütüler. Kazara ütüsüz bir şekilde dışarı çıkarsam (Çıkmaya çalışmak demek daha doğru olur) eve dönünce gizlice değiştiririm. Eşimin savunması: "Ütüsüz çıkarsan görenler 'Bu adama bakan yok galiba" diye düşünür.

Benim güzel eşim çok incedir. Ama artık doğa daha ince.

Çocuğunuz terörden korkuyorsa bu önerilere dikkat!

Terör olayları sadece yetişkinlerin tırsmasına neden olmakla kalmıyor bence. Çocuklarda da korkuya, kaygıya, güven kaybına yol açabiliyor. Benim gibi düşünen bir uzman Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Uzm. Dr. Algun Tüfekçi, çocuklarda terör kaygısı oluşmaması için önlemler alınabileceğini belirtmiş. Bu önlemleri sizinle paylaşmak istedim:

Enerji bitti

- Terör ve şiddet içeren haberlerden çocuğunuzu mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışın.

Haberin Devamı

- Başınıza gelme ihtimali olan tehlikeler konusunda çocuğun korkularını ve endişelerini ifade etmesine izin verin.

- Çocuğun bu konudaki sorularına ayrıntılı değil, genel hatlı cevaplar verin.

- Bu olayların nadiren gerçekleştiğini ve yaşadığınız çevrenin güvenli olduğunu belirtin.

- Onu korumak için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı ve bu konuda aldığınız önlemleri anlatın.

- Çocuğunuzun korkusuna kulak verin, ilgi ve güven ihtiyacı artıyorsa, onu rahatlatmak için her zamankinden daha fazla ilgi ve yakınlık gösterin.

- Aile içinde birbirinize yakın durmanız rahatlatıcı, güven verici olur. Aile içindeki iletişimin güçlenmesi ve şiddet içeren konuşmalardan uzak durulması, terör ve şiddetin olumsuz etkilerine karşı koruyucudur.

Yayın Yasakları

Son dönemlerde bizde ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşanan terör olayları hepimizi çok üzüyor gerçekten.

Burada onları lanetleyebilirim ama benim yerime başımızdakiler bu işi fazlasıyla yapıyor zaten. Bu durumda çare aramak da bana düşüyor herhalde.

Bu saldırılarla ilgili basında yayın yasağı var. Katılıyorum. Kan revan içindeki fotoğraflar ve toplumu galeyana getirme potansiyeline sahip haberler, bazı şeyleri tamamen çığrından çıkarabilir. Amaaa... Bazı gazeteler ve televizyon kanallarında 'Şu kişinin kimliği belirlendi, araç plakası alındı, ailesi sorgulandı, polis peşinde' gibisinden haberler olduğu gibi yayınlanıyor.

Haberin Devamı

Enerji bitti

Bir terörist, televizyonda resmini görünce ve soruşturmasıyla ilgili bilgileri öğrenince anında kayıplara karışmaz mı? Tüm izlerini silmez mi? Ne bileyim, kılık kıyafet ya da mekan değiştirip pusuya yatarak yakalanmasının önüne set çekmez mi? Kullandığı arabayı boyar, plakasını değiştirir, atıp yenisini çalmaz mı?

Yanılıyor muyum?

Bir konu daha var. Hani vizesiz Avrupa seyahati filan konuşuluyor ya... Onu tamamen unutun bence. Artık bu olaylardan sonra tam bir hayal... Zaten 20 ülkenin 19'u Türkiye’nin vizesiz seyahatine karşı. Hadi onu da bırakın, vizesiz seyahat şartlarından biri Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ni tanımak. Hadi buyrun tanıyın!

Daha yazacak çok şey var da!!!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder