Gizem Onar Cilt sağlığı için tüketilmemesi gereken besinler
HABERİ PAYLAŞ

Cilt sağlığı için tüketilmemesi gereken besinler

Herkes pürüzsüz bir cilde sahip olmak ister. Bazen severek tükettiğimiz yiyecek ve içecekler sivilcelere, cilt kuruluğuna ve hatta kırışıklıklara neden olabilir. Fakat kendimiz için oluşturacağımız doğru beslenme programıyla ışıl ışıl bir cilde sahip olmak hiçte zor değil.

Gelin hep birlikte cildimiz için zararlı olan yiyecek ve içeceklere bir göz atalım…

Alkol

Alkolün vücudu idrar olarak daha fazla sıvı atmaya teşvik eden diüretik etkisi,  sağlıklı görünen cilt için hayati önem taşıyan sıvı ve besin kaybına yol açar.

Haberin Devamı

Aşırı miktarda alkol tüketimi cildin donuk, şiş ve solgun görünmesine neden olur. Hatta alkol tüketiminden 24 saat sonra bile bu etkileri görebiliriz.

Rafine şeker

Çok fazla şeker yemek kilo alımına ve diş çürümesine neden olabileceği iyi bilinir, ancak çok fazla kek, pasta, bisküvi çikolata ve şeker içeren yiyecekler tüketmek de cildin en büyük düşmanı.

 Yağsız süt

Genellikle 'daha sağlıklı' seçenek olarak düşünülen yağsız süt, sivilcelerin sorumlusu olabilir. Maalesef diyet yaparken mutlaka tercih ettiğimiz yağsız süt çok sık tüketilirse yine cilde zararlı olan içecekler arasında.

 Peynir altı suyu proteini tozu

Spor salonunda kas yapmaya yarayan protein tozu sivilce oluşumunu da sebep oluyor. Uzmanlar, “peynir altı suyu proteini tozu kullanmaya başladığınızdan beri sivilcelerde bir artış gördüyseniz, bitki bazlı bir alternatifle değiştirmeyi deneyin” diyor.

 Aşırı kafein

Günde bir veya iki fincan kahve tüketimi uzmanlar tarafından öneriliyor ancak kahve bağımlılarına kötü haber; yüksek miktarda kafein alımı cildin erken yaşlanmasına neden oluyor. Bunun yerine sağlık üzerinde sayısız olumlu etkisi olan yeşil çayı tüketebilirsiniz.

Peki sağlıklı ve doğru  beslenmek için neler yapmalıyız?


1- Günlük sağlıklı beslenme listesi içerisinde süt, et, meyve, sebze, tam tahıl içeren 5 temel yiyecek grubu olmalıdır

2- Eğer cildinizin ışıl ışıl sağlıklı görünmesini istiyorsanız her gün yeterli miktarda su tüketilmeli. Sıvı alımı hem cilt sağlığını korur hem de metabolizmayı hızlandırıp kilo verdirmeyi destekler.

3- Şekerli içecekler, işlenmiş atıştırmalıklar ve tatlı alımınızı en aza indirin. Meyveler gibi doğal tatlı kaynaklarını tercih edin ve yapay tatlandırıcı tüketiminizi sınırlayın.

4- Vücudunuzun vitamin ve mineral gereksinimlerini karşılamak için çeşitli besleyici yoğun gıdalar ekleyin. Yapraklı yeşillikler, renkli sebzeler ve meyveler, kalsiyum için süt ürünleri veya bitki bazlı alternatifler ve yağlı balık veya kuvvetlendirilmiş gıdalar gibi D vitamini kaynakları ekleyin.

5- İşlenmiş gıdalar genellikle sağlıksız katkı maddeleri, yüksek düzeyde sodyum, sağlıksız yağlar ve ilave şekerler içerir. Mümkün olduğunca bütün, işlenmemiş gıdaları seçin.

6- İşlenmiş etler, konserve çorbalar ve fast food gibi yüksek sodyumlu gıdaların tüketimini sınırlayın. Bunun yerine yemeklerinizi otlar, baharatlar ve diğer çeşnilerle tatlandırın.

7- Kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, baklagiller ve kabuklu yemişler mükemmel diyet lifi kaynaklarıdır. Yeterli lif alımı sindirimi destekler, sağlıklı kilonun korunmasına yardımcı olur ve bazı hastalıkların riskini azaltır.

Unutmayın, bu öneriler genel yönergelerdir ve bireysel beslenme gereksinimleri değişebilir. Belirli beslenme gereksinimleriniz veya sağlıkla ilgili endişeleriniz varsa, kişisel tavsiye için kayıtlı bir diyetisyene veya sağlık uzmanına danışmak her zaman en iyisidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder