Filiz Özkol

03 Mayıs 2024, Cuma 13:47

Kadın gibi erkekler, erkek gibi kadınlar

Ne yazık ki son yıllarda her şeyimiz değişmiş durumda. Ben artık dünyanın matematiksel olaylarını daha bir düşünür oldum işim edebiyat olduğu halde. . Acaba şaka yoluyla çoğu kez takıldığımız ‘’ dünya tersine dönüyor’’ durumları gerçek oldu da haberimiz mi yok… Her şey almış başını gidiyor da biz hangi konuya değinelim diye kara kara düşünme modundayım…

Kadın haklarından yana olsam da; feminizm rüzgarına da fazla kapılmış değilim. Nedense güçlü bir aile kavramı içinde büyüdüğümden mi ne? Hala büyüklerime bunca yıl sonra hesap verme alışkanlığımdan vazgeçemedim.. Malum İzmirli olmanın getirdiği bir özellikle şehrimi sıkı sık ziyaret ederim.88 yaşında annemin de İzmir’de yaşamasından dolayı hasret giderme duygularımı tahmin edersiniz. İzmir gecelerinde arkadaşlarımla birlikte olduğum zamanlar, sık sık annemi gece boyunca arar, hala; nerde olduğuma dair bilgilendiririm. Büyüklerimiz her şeyimizdir…Bizim için elzem olan duyguların yerinde artık yeller esiyor. Sokaklarda bıçkın kız modelleri.. Ellerinde sigaralarıyla erkeklere taş çıkartan küfürlerini duyduğum zaman yine annelerimizin komik bir lafı geliyor ve gülüyorum .. "ebe elinden düşürmüş" misali. kızlarımız muhteşem.. Annelerimizin kaşı gözüyle hareket eden bizler mi yanlıştık diye düşünüyorum da....Tartışmaya açık bir durum olsa gerek. Her iki tarafın kendine göre yanlışları olabilir de. Günümüzün kızlarının bu denli erkeklerle yarışırcasına hareket etmesine hala anlamış değilim." Çok eski kafalı olmadığım halde; kadın kadın gibi.. erkek erkek gibi olmasından yanayım desem bilmem bana ne kadar hak vereceksiniz. Kız annesi olanların anlattıklarımı daha iyi özümleyeceklerimi biliyorum.. Kadın kibardır zariftir. Narindir. Hoşluktur.
Geleceğin annesi, toplumu yönlendirecek nesilleri doğuracak kadındır… Babaların özelikle "benim kızımı bir ordunun içine atsanız hiçbir şey olmaz" sözlerinin komplikasyonu olarak karşımıza naiflikten uzak bir genç kız modelinin erkekleri tembelliğe alıştırdıklarını bilseler böyle konuşurlar mıydı acaba?

Gelelim erkek çocuklarımıza; onlarda sanki  "neden biz kız olarak dünyaya gelmedik" misali.. kırmızı yeşil pantolanlarıyla ( Bu arada modaya karşı değilim ) feminen davranışlarıyla kızların arka sırasına geçmiş durumdalar. Kızlar düdük çalıyor erkekler sıraya diziliyor misali. Sorumluluklarını kadına yükleyen erkeklerin geçtiği yollar malum.. Güçlü kadın modeli zayıf erkek zümresi yaratırken; doğanın dengesi sarsılmış durumda.

Geçenlerde bir arkadaşımın kızının evliliği bitme noktasına gelmiş; eşinin çalışmadığından, her şeyi kendi yüklenmekten bıktığından falan anlatan, kızın serzenişleri içimi acıttı da bu toplumsal bir yara olduğu için söyleyecek bir şey bulamadım.. Çünkü konuşacak çok şey vardı. Hangi ucundan tutmak gerekiyor, o bile başlı başına uçsuz bucaksız sorunlar zinciriydi.

Güçlü kadın topluluğu yaratalım derken ipin ucunu kaçırdık galiba. Çocuklarımıza yanlış roller verirken; elimizde olmadan biz erkek anneleri zaten doğuştan imtiyaz sahibi ilan ettiğimiz paşa oğullarımızı iyice şımarttık. Bu erkeklerin karşısında güçlü kadın profili kendiliğinden oluştu ve roller değişti.. Şimdilerde masal kıvamında kalan sorular askıda kalıyor.

NERDE ESKİNİN NAİF, ZARİF KADINLARI.. HANİ CESUR ÇALIŞKAN ERKEKLERİ..

Tanrı kadınları erkekleri evcilleştirmesi için yarattı!

03 Mayıs 2024, Cuma 07:00

3 Mayıs 2024 günlük burç yorumları

KOÇ: Çevrenizde entelektüel aktivitelere katılırken, sanatsal gösterilere de ilgi göstereceksiniz. Aşkla ilgili düşüncelerinizi abartacaksınız. Duygularınızı ve hırslarınızı içsel olarak büyütüyorsunuz. Enerjinizi istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.

BOĞA: Gelen iş teklifleri karşısında, kafanızın karışmasını istemiyorsanız, partnerinizden yardım alabilirsiniz. Öncelikle duygularınız bir hayli yoğun seyrediyor. Bugün, derin düşünce içindesiniz. Bazı masraflar gündemde.

İKİZLER: Birlikte çalıştığınız kişilerle uyumlu çalışmak istediğiniz bir gerçek. Fakat size karşı gelenlere de gerekli tepkinizi göstereceksiniz. Güven arayışınızla beraber maddi konuların önemini kavramanız gündeme geliyor.

YENGEÇ: Siz artık duygularınıza katı kurallar getirdiniz. Gelişigüzel ilişikler yaşamak istemediğiniz için, karşınıza çıkan kişilere istemeden seçici davranıyor ve yüksek frekansta olmasına dikkat ediyor, harikalar yaratıyorsunuz.

ASLAN: Birçok sosyal çalışmada yönetici kişiliğiniz ön planda olacak, partnerinizle gücünüzü birleştireceksiniz. Aşk ve mantık kol kola gezecekler. Sosyal ilişikleriniz yoğunluk kazanmaya devam ederken cazip kişiler ilginizi çekecektir.

BAŞAK: Konuşacağınız ve paylaşımlarınızı aktaracağınız kişilerin, önemli destek verici davranışları sizi memnun edecektir. Aranızda kavga çıkmasını istemiyorsanız; sevgilinize, sosyal aktivitelere beraberce katılmayı teklif etmelisiniz.

TERAZİ: Tanışacağınız kişileri etkilemek için, özel bir çaba sarfetmenize de gerek kalmayacaktır. İş konusunda yardım alacağınız kişilerin, sizden çok farklı olması sizde hayranlık uyandıracaktır. Dengeleriniz önemli.

AKREP: Proje geliştirmek için, yeni bir araştırma içine gireceksiniz. Ketum ve kararlı davrandığınız zaman, şartlar sizden yana olacak. Araştırma içgüdünüzün yüksek olmasından kaynaklanan hedeflerinize yönelik çalışmalar içindesiniz.

02 Mayıs 2024, Perşembe 07:00

02 Mayıs 2024 günlük burç yorumları

KOÇ: Bugün, çevrenize karşı temkinli ve duyarlı davranıyorsunuz. Görüştüğünüz kişilerin sizden etkilenmelerini sağlamak için çaba göstermemenize karşın, onların size olan ilgileri yüksek. Maddi konularda fırsatlar kapınızda.

BOĞA: Zihinsel faaliyetlerin dağınık seyretmemesi için, güvendiğiniz dostlarınızla çalışmanızda yarar var. Onlarla aranızda olabilecek pürüz, gününüzün motivasyonsuz geçmesine neden oluyor. Bilinçaltınız oldukça karışık.

İKİZLER: Siz emir almaktan hoşlanmadığınız için, size aktarılan düşüncelere hemen tepki gösterebilirsiniz. Diretme ve direnme konusunda sadece dengeli davranmalısınız. Beklentileriniz gerçekleşmediği zaman çok üzülüyorsunuz.

YENGEÇ: Gereksiz patlamalar yaşayabilirsiniz. Bugün, düzen içinde bir karışıklık mevcut. Düzeltmeniz gereken konuların sizden uzaklaşmasına tahammül edemediğiniz için, sinirli ve agresif olabilirsiniz. Daha temkinli olmakta yarar var.

ASLAN: Mesleki anlamda ses getirecek olaylar zincirini başlatabilirsiniz. Araştırmacı yönünüzü, geçmiş deneyimlerinizle birleştirecek yeni olaylar gündeme gelecektir. Birlikte çalıştığınız kişilerin uyumu sizin için çok önemli.

BAŞAK: Olumsuz olaylardan sıkıldığınız için, bazen duygularınızı kendinize saklamayı yeğliyorsunuz ve güven duygunuzun gelişmesini bekliyorsunuz. İniş ve çıkışlarınızı dengeleyeceğiniz bir gün içindesiniz. İş birlikleri önem kazanıyor.

TERAZİ: İçsel derinliğinizin yoğun olduğu bir gün. Yeni kazançların ve sözleşmelerin gündem kazanmasıyla daha dikkatli davranmanız gerekecektir. Bugün, görüşmeleriniz var. İyi niyetinizin yanlış anlaşılması sizi engelliyor.

AKREP: Çevresel faktörleri kendi lehinize kullanacağınız bir gün. Farklı fikirlerden yola çıkarak, kendi düşüncelerinizin sağlamasını yapacaksınız. Finans konularıyla ilgili, yeni bir motivasyon kaynağı arıyor, karar vermek istiyorsunuz.

01 Mayıs 2024, Çarşamba 07:00

01 Mayıs 2024 günlük burç yorumları

KOÇ: Bugün, olumlu iş birliklerine ve tekliflere hazırsınız. Size farklı bir biçimle, yeni bir iş sunacaklar ve desteğinizi isteyeceklerdir. Çevrenizce seviliyorsunuz. Sadece beklentilerinizdeki mantığı bir türlü yakalayamıyorsunuz.

BOĞA: Siz kendi doğrularınıza inan bir kişi olduğunuz için, çevrenizin telkinlerini dinlemek istemeyebilirsiniz. Başarıyı hedeflediğiniz bir gündesiniz. Olaylara pratik bir şekilde yaklaşmanız sizi çevrenizde ilgi odağı yapacak.

İKİZLER: Bugünlerde ilişkilerinizi güçlendirmek istiyorsunuz. Çevrenizle paylaşacak öyle çok şeyiniz var ki!.. İleriyi görme yeteneğiniz sayesinde başarılar sizi bekliyor. Şansınızı kullanmalısınız. Sizinle ilgili hassas bir gün.

YENGEÇ: Bugün, duygularınızda yaşadığınız değişimler size daha olumlu bir performans sağlayacak. Çevrenizdeki kişilerin düşüncelerini pratik bir şekilde algılayabiliyorsunuz. Araştırmacı yapınızla, yaşamı sorgulayabiliyorsunuz.

ASLAN: Algılama gücünüzün en yüksek olduğu bir gün. Çevrenizde olup biten olaylara isteseniz de kayıtsız kalamıyorsunuz. Bazı yolculuklar ve yüksek idealler gündeme gelecektir. Yaşam kalitenizi, yavaş yavaş artırıyorsunuz.

BAŞAK: Başarınızı sezgilerinize borçlusunuz. Çevrenizle olumlu bir paslaşmaya geçerek, sonuçlara güvenle ilerliyorsunuz. Sade ve öz işlerden hoşlanıyor, işinizi mantık çerçevesi içinde yorumluyorsunuz. Daha seçici davranacaksınız.

TERAZİ: Aşka aşık bir yapınız var. Dostluk duygularınız da önemli sizin için. Sevdiğiniz kişinin sizinle ilgili planları var. Hemen kabul etmeyebilirsiniz. İsterseniz biraz düşünün. Karşınızdaki kişiye de şans vermelisiniz.

AKREP: Planladığınız çalışmalar için gerekli desteği alacak ve enerjinizi, sizinle aynı paralellikte düşünen kişilerle paylaşacaksınız. İsteklerinizde artış gözlenirken, sezgisel yeteneklerinizi özgüveninizle birleştirebiliyorsunuz.

30 Nisan 2024, Salı 07:00

30 Nisan 2024 günlük burç yorumları

KOÇ: İş ve ortaklık tekliflerine açıksınız. Birlikte çalıştığınız kişilerle takışmamaya çalışmalısınız. Onların kullandıkları sözcükler sizi üzerken aklınıza gelmeyen konuları da düşünmenize neden olacaktır. Canınız sıkılabilir.

BOĞA: Dengeli ve mantıklı olacaksınız. Yeni projeler ve yeni fikirler doğrultusunda, değişik organizasyonlar ortaya çıkarken, kendinizi destekleyen kişilerle bir arada olacağınız günler olacak. Oldukça keyifli günler geçireceksiniz.

İKİZLER: Önceden paye verdiğiniz kişinin, artık sizin için önem teşkil etmediğini görmek, sizi garip bir duygusallığa da sürükleyebilir. Yaşamın tadını çıkartın. Kendinizi şımartın, hayatın zevklerine varın. Güçlü bir enerjiye sahipsiniz.

YENGEÇ: Tanıştığınız kişilere dikkat edin. Biriyle özel duygular paylaşabilirsiniz. Arkadaşlık ilişkilerinize yargılayıcı bakmamalısınız. Onların fikirlerini beğenmeyebilirsiniz. Oysa, enerji yüklüler. Bugün kendinize güvenmelisiniz.

ASLAN: Güçlü duyguların sizi yakmasına izin vermemelisiniz. Hırslarınız yaşam akışınızı yönlendirecek. Karşı cinsle birlikte yapacağınız çalışmalarda, kendinizi daha da güçlü hissedecek ve takdir edilmek hoşunuza gidecek.

BAŞAK: Eski hatalarınızın, sizi rahatsız etmesini engellemek elinizde. Riskler konusunda temkinli davranmalı ve öfkenizi kontrol etmelisiniz. Yeteneklerinizi baskı altında tutmadan, gereken hamleleri akıllıca yapmalısınız.

TERAZİ: Farklı düşünüyor, farklı hareket ediyor, fakat duruma hakim oluyorsunuz. İnsanlar sizden etkilenirken, karşı çıkamıyorlar. Siz tutku ve aşk insanısınız. İhtiraslı aşklarınız dillere destandır. Aşk kaçamaklarına da hazır olun.

AKREP: Yaşam kalitenizi arttırma konusunda gösterdiğiniz olumlu çaba sonuç veriyor. Üst düzey kişilerle görüşmeleriniz olacak ve fikirlerinizi karşı tarafa kabul ettireceksiniz. Bugün, tepkilerinizi dengelemek zorundasınız.

29 Nisan 2024, Pazartesi 07:00

29 Nisan 2024 günlük burç yorumları

KOÇ: Bu dönem baskıcı davranışlardan çabuk etkilendiğiniz için, kendinizi korumaya alacaksınız. Sahiplenme içgüdülerinizi kontrol altına almalısınız. Zihninizde yer edinen konumlara ulaşmak için gerekli tüm imkanlara sahipsiniz.

BOĞA: Aşkla ilgili düşüncelerinizi abartacaksınız. Duygularınızı ve hırslarınızı içsel olarak büyütüyorsunuz. Enerjinizi büyük hedeflere odaklarken, bazılarınız büyük karmaşalar yaşayacak. Sorumluluk duygunuzun arttığını görüyorsunuz.

İKİZLER: Duygularınızdaki artışlar yüzünden otokontrol sınırlarınızı denetlemek zorunda kalacaksınız. Güç gösterisinde bulunabilir, partnerinize meydan okuyabilirsiniz. Bu dönemde bir karmaşa içinde olacaksınız. Aklınızı kullanın.

YENGEÇ: Yakın dostlarınızdan da önemli destekler gelecektir. İstediğiniz kişilere çok kolay ulaşacaksınız. Pratik yönlerinizi rahatça kullanabileceğiniz alanlarda başarı sizi bekliyor. Derin düşünce ve araştırmalar içindesiniz.

ASLAN: Yaşama analizci bakış açısı ile bakarken, isteklerinizde derin bir araştırma ve inceleme hakim olacak. Hızlı hareket etmeniz yüzünden küçük kazalara meyillisiniz. Misafirlerinizi ağırlamak adına bazı masrafları yapıyorsunuz.

BAŞAK: Bugün, duygulardan çok, akılcı ve çıkarlarınıza uygun kişilerle görüşmeyi tercih edeceksiniz. Grup arkadaşlarınızla, fiziksel aktivitelerinizi geçekleştirebileceğiniz önemli adımlar atacak ve onlarla vakit geçireceksiniz.

TERAZİ: Kafanıza koyduğunuz şeyi yapma konusunda engel tanımayacak, bu konuda size karşı gelenlere hırçın davranacaksınız. Çalışmanızın karşılığını alacağınız işler yapmak istiyorsunuz. Akıllı davranmakla başarılı olacaksınız.

AKREP: Karşıt evinizdeki güneş sizi olumlu etkiliyor. Birlikte çalıştığınız kişilerle uyumlu çalışmak istediğiniz bir gerçek. Fakat size karşı gelenlere de gerekli tepkinizi göstereceksiniz. Yine de iş yaptığınız kişiler önemli olacak.

28 Nisan 2024, Pazar 07:00

28 Nisan 2024 günlük burç yorumları

KOÇ: Yaşadığınız bir ilişki varsa, hemen sonuca gitmeyin. Beraberliğinize devam edin fakat evlilik kararı almayın. Çünkü görüşeceğiniz veya iş birliği içinde olacağınız kişilerin güçlü ve kariyerli olmasına özen göstereceksiniz.

BOĞA: Ay’ın bulunduğu konum, orijinal düşünceler içinde olduğunuzu gösteriyor. Sizi bu yönde destekleyen kişilerle birlikte olmaktan keyif alıyorsunuz. Finansla ilgili yavaşlayan şartlar konusunda, temkinli ve ölçülü gidiyorsunuz.

İKİZLER: Güneş bilinçaltı evinizde ilerliyor. Bu dönemde çevrenizle ilişkilerinizi gözden geçirip, enerjinizi asgariye indirmenizde fayda var. Yapacağınız seyahatler, kaçamak aşk ilişkilerinizle iniltili ilerleyecektir. Dikkatli olun.

YENGEÇ: Bugün, güvenebileceğiniz bir çevreye gereksinim duyacak ve olayları farklı yönlerden araştıracaksınız. Ay, sağlık ve çalışma evinizde bulunuyor. Günlük hayatınızı yeniden canlandırabilir. Öfkelerinizi dengelemek zorunda kalacaksınız

ASLAN: Çevrenizde size yardım edecek ve enerjinizi sizin için kullanacak arkadaşlarınız olacaktır. Güzel konuşmalarıyla karşı cinsin sizi etkilemeye çalışması aşkları da gündeme getirebilir. İskelet sisteminizi korumalısınız.

BAŞAK: Fikirlerinizi kendinize saklamak istediğiniz için, garip bir gizemlilik durumuna girebilirsiniz. Kafaca anlaştığınız kişilerin, daha sonra yaşantınızda farklı bir boyuta geçme ihtimalinin olması sizi endişelendirmesin.

TERAZİ: Yaşadığınız bir ilişki varsa, karar almak için hızlı hareket etmeyin. Yakın çevrenizi testten geçirirken, çevrenize odaklaşacak ve gerçek dostlarınızla birlikte olmayı yeğleyeceksiniz. Eğlenceli ortamlar sizi bekliyor. Hazırlıklı olun.

AKREP: Tavırlarınızda belirli bir inatçılık gözleniyor. Çevrenizin yardımına ihtiyaç duyduğunuz halde, güçlü gurur duygunuzla hareket ediyorsunuz. Emlak işleri ile ilgili değişimler de gündeminizde olabilir. Bugün, öz güveniniz yüksek.

27 Nisan 2024, Cumartesi 07:00

27 Nisan 2024 günlük burç yorumları

KOÇ: Maddi konularla ilgili sorularınıza cevap bulmak için çaba gösteriyorsunuz. Ani değişimlere karşı hazırlıklı olmalısınız. Jüpiter ve Uranüs finans evinizde sürprizler getiriyor. Olumsuzluklara karşı tedbirli olmak zorundasınız.

BOĞA: Maddi konularda kendinizi yenilemek istiyorsunuz. Bugün, her türlü şartlarınızı gözden geçirmeli ve duygusal bağlantılarınızdan kurtulmayı denemelisiniz. Sizi sıkan gereksiz şartlar konusunda daha fazla düşünmemelisiniz.

İKİZLER: İş münasebeti nedeniyle katılacağınız ortamda, ilginizi cezbedecek konular olacak ve burada mantıklı görüşlerinizle ilgi çekebilirsiniz. Daha sonra dostluğunuzun ilerleyebileceği enteresan kişilerle tanışabilirsiniz.

YENGEÇ: İletişim konusunda gerekli her türlü donanıma sahipsiniz. Bugün, hayal gücünüzü kullanarak isteklerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Çalışmalarınızda estetik ve duygusal yönlerinizi ortaya koyuyorsunuz. Yeni projeler peşindesiniz.

ASLAN: Özgürlüğünüzü kullanamıyorsunuz. Çünkü bugün Ay’ın bulunduğu konum, aşk ilişkilerinizi gündeme getirecektir. Ortak çalışmalar içinde olduğunuz zaman, son derece huzursuzlaşıyorsunuz. Uykunuzu ihmal etmemelisiniz.

BAŞAK: Artık çok gerilerde kalan nostaljik ilişkilerinizdeki serüvenleri bir kenara bırakın. Çünkü, hala aklınızın bir köşesinde yer etmiş durumda ve zaman zaman küllerini deşiyorsunuz. Yollarınız bir daha kesişmeyecek, farkındasınız.

TERAZİ: Siz sadece kendi fikirlerinize aşıksınız. Mantıklı gibi görünseniz bile, en son sözü söylemek konusunda ısrarcısınız. İş yaşantınızda kendinize güvenmeniz sizi başarıya götüren etkenlerden biri. Farklı olmak güzel bir şey.

AKREP: İş konusunda çoğul düşüncelere gereksinim duyabilirsiniz. İletişim içinde olacağınız kişiyi doğru seçmelisiniz. Olayları içinizde biriktirerek kendinize zarar veriyorsunuz. İsteseniz de kırgınlıkları unutmayı bilmiyorsunuz.