Banu Şen Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar
HABERİ PAYLAŞ

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

Anadolu'nun batı yakasında önemli kavşak noktası olan Afyonkarahisar; kara ve demiryolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir geçiş kapısı.

Afyonkarahisar, yerli ve yabancı turistler için de deniz dışında aranan pek çok tarihi ve doğal güzelliklere sahip turizm cenneti. Zengin doğal yapısı, tarihi eserleri, mutfağının yanı sıra alternatif turizm çeşitliliğine sahip.

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

Kültür ve inanç turizmi, festival ve şenliklere ek olarak Afyonkarahisar, kaplıca ve sağlık turizmi denilince ilk akla gelen şehirler arasında. Hatta Türkiye’nin termal başkenti haline gelmiş durumda. Sahip olduğu potansiyelle her yıl yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Afyonkarahisar, Türkiye’de en fazla termal yatak kapasitesine sahip turizm destinasyonu aynı zamanda.

Haberin Devamı

Ömer-Gecek, Hüdai, Heybeli ve Gazlıgöl termal bölgelerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca Termal Turizm Alanı olarak ilan edilmesiyle kentte son yıllarda termal turizme yönelik birçok otel ve konaklama yeri hizmete girdi. Afyon’da kaymak ve kaymaklı şeker üretimi ile birlikte sucuk üretimi de, şehir ekonomisinde önemli yer tutuyor. İscehisar ve çevresinden çıkarılan dünyanın en kaliteli beyaz mermeri farklı biçimlerde işlenerek, yurt içine ve yurt dışına ihraç ediliyor. Ege Maden İhracatçıları Birliği, 2022’nin ilk yarısında 403 milyon dolarlık doğal taş ihracatı gerçekleştirdi.

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

Bunun 111 milyon dolarlık kısmını mermer üretim ve ihracatının başkenti Afyonlu ihracatçılar yaptı. Afyonkarahisar sanayi yapısına baktığımızda, başı mermer tesisleri çekerken, gıda, toprak, yem, ambalaj, dokuma ve orman ürünleri tesisi bulunuyor. Afyonkarahisar’ın Pazırık El Halısı’ndan Sultandağı Kirazı’na, Bayat Türkmen Kilimi’nden Çay İlçesi Vişnesi’ne, mermerinden Şuhut Patatesi’ne, yoğurdundan Afyon Lokumu’na, Patatesli Ekmeği’nden kaymağına, Kaymaklı Ekmek Kadayıfı’ndan etli yemeklerine kadar uzanan toplam 39 çoğrafi işaretli ürünü var.

Zengin yemek kültürü ile anılan ve UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’na dahil ettiği gastronomi şehri Afyonkarahisar’ın mutfağında 100’ün üzerinde yemek çeşidi bulunuyor. Afyon, tarım ve hayvancılık alanında yapılan üretimle de dikkat çekiyor. Yumurtacı tavuk üretiminde birinci olan şehir, yumurtanın borsası konumunda. Haşhaş, vişne, bezelye, patates, şekerpancarı, tahıl üretiminde de başı Afyonkarahisar çekiyor.

Haberin Devamı

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

BÜYÜK ZAFERİN 100.YILI

Frig, Lidya, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ikametgahlarından Afyonkarahisar, “Kurtuluş Savaşı’nda zaferin tescillendiği yer olarak da tarihe geçiyor. Milli Mücadele ve İstiklal Savaşı’nın müjdecisi ‘Büyük Taarruz’ emrinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Afyonkarahisar’da bu yıl 100. yıldönümü kutlanıyor.

“Büyük Taarruz bu yıl birinci asrını doldururken, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa’nın karargahını kurduğu Kocatepe’deki anıt, 1874 rakımlı tepeden yokluklarla kazanılan mücadelenin gururunu yaşatıyor. Afyonkarahisar’daki 12 ayrı şehitlik, Türk halkının milli mücadelesini zafer mührü ile taçlandırırken, bu topraklarda kahramanlık hikayelerinin bitmeyeceğini haykırıyor” diyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ile Afyonkarahisar’ı konuşuyoruz.

Haberin Devamı

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

TEKNOFEST İHA YARIŞMASI VE GENÇLİK OYUNLARI

Afyonkarahisar ayrıca, toplumda teknoloji ve bilim alanında farkındalık oluşturmayı ve Türkiye ’nin Milli Teknoloji hamlesi bilincini aşılamayı hedefleyen Teknofest’in Tübitak iş birliğiyle düzenlediği “Uluslararası ve Liselerarası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması” kategorisine ev sahipliği yapacak.

Afyon Motorsporları Merkezi, Teknofest İHA yarışmalarının yanı sıra “Gençlik Oyunları ve Kampı” konseptiyle de gençlerin ve katılımcıların heyecanına sahne olacak. 9-14 Ağustos arasında gerçekleşecek organizasyonda Türkiye, Azerbaycan ve KKTC’deki lise veya dengi okullarda eğitim gören öğrenciler kıyasıya rekabet edecek. Katılımcılar, İHA teknolojilerindeki bilgi, beceri ve kabiliyetlerini sergileyerek sektördeki rekabete katkı sağlarken, kamp formatında gerçekleşecek Gençlik Oyunları’na katılan gençler de takım becerilerini geliştirecek.

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

ÜÇ BİN YILLIK TARİHİ MİRAS

Zeybek, şöyle anlatıyor:

“Afyonkarahisar, binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve doğal güzellikleriyle, ören yerleriyle yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süre gelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan bir yöremiz. Tercih size kalmış, siz neye meraklıysanız ve ne kadar zaman ayırırsanız bölgemiz de size o kadar cömert davranıp çeşitlilik sunuyor. Nazlı Kilise, Kybele, Ayazini Manastırı, Midas Anıtı, Aslantaş, Üçler Kayası, Emirdağ’da Amorium Antik Kenti, Bayat’ta Kümbet, Bolvadin’de Kırık Minare, Çay ’da Taşhan, gibi onlarca tarihi mekan tarih öncesi medeniyetin izlerini taşıyor. Zamana meydan okuyan bu coğrafyayı Emre Gölü’nden başlayıp Frigya’nın tarihi dokusuyla buluşturan balon turlarıyla izleyebilirsiniz. Akdağ Tabiat Parkı’nda nesli tükenmek üzere olan Sakallı ve Kızıl Akbaba ile tanışma fırsatı yakalayabilir, Kızılören’de koruma altındaki Kızıl Lale’lerle panoramik bir peyzaj tablosunun içinde bulunabilirsiniz. Şehir merkezinde ise geleneksel Türk mimarisinin eşsiz görselliğini sunan tarihi konaklarla karşılaşabilirsiniz. Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi, Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait sanatsal estetik ve 3 bin yıllık tarihi miras açısından oldukça zengin eserlere sahip. İstiklal Tanıtım Merkezi ve Zafer Müzesi de Kurtuluş Savaşı’na dair ipuçlarını bulabileceğiniz zengin sergilere evsahipliği yapıyor. Türkiye’nin en büyük müzik müzesinde, dünyanın pek çok coğrafyasından enstrüman, müziğe evrensel bakış sunuyor. Afyonkarahisar’ın termal diyarı olduğunu bilmeyen yoktur. Her yıl yüzbinlerce insanı misafir eden Afyonkarahisar, doğanın sunduğu bu şifa kaynaklarını her yaşa göre aktivite ve konaklama imkanlarıyla bünyesinde barındırıyor.”

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

DÜNYA MOTOKROS ŞAMPİYONASI ’NDA 50’YE YAKIN ETKİNLİK

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. Yılı’nda çok sayıda anma ve zafer etkinliğine ev sahipliği yapacak Afyonkarahisar, bu yıl dünya motorsporları tutkunlarını da dördüncü kez ‘Dünya Afyonkarahisar’da buluşuyor’ sloganıyla ağırlayacak. Türkiye Motosiklet Federasyonu Asbaşkanı Mahmut Akülke, şu bilgileri veriyor:

“Türkiye’nin en donanımlı fuar, etkinlik alanlarından ‘Afyon Motorsporları Merkezi ’, 31 Ağustos - 4 Eylül arasında ‘Dünya Motokros Şampiyonası (MXGP) ve Afyon MotoFest’ organizasyonuna ev sahipliği yapacak. 4 kategoride 150 sporcu piste çıkacak. Dünya Şampiyonası’nın yanı sıra 5 gün sürecek Türkiye MotoFest’e de ev sahipliği yapıyoruz. 50’ye yakın sportif etkinlik, ünlü sanatçıların yer aldığı 9 konser, karavan kampı ve sürpriz programlar olacak. Spor ve eğlenceyi buluşturan en istikrarlı ve önemli organizasyonlardan Afyon Motofest ile 2022’nin en büyük spor ve gençlik festivaline imza atacağız. Aynı anda 300 araçlık ve 500 çadırlık kamp alanı da bulunuyor. Afyon Motorsporları Merkezi, daha önce ilk kez düzenlenen ‘KaravanFest Winter Edition2022’ ve ‘Baba-Çocuk Kampı’ organizasyonuyla katılımcılardan tam not almıştı. Ayrıca, Afyonkarahisar, doğa tutkunlarına motosiklet, ATV ve Off-Road turları için de bulunmaz rotalar sunuyor.”

Zamana meydan okuyan coğrafya: Afyonkarahisar

UNESCO TESCİLLİ GASTRONOMİ

Çağdaş diliyle gastronomi, genel söylemiyle yöresel lezzetler açısından sucuğu, kaymağı ve lokumuyla meşhur bu şehir zengin bir mutfağa sahip. Lezzetleri ve mutfağı dünya tescilli. UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Türkiye’de gastronomi alanındaki 3 şehirden biri Afyonkarahisar. Sucuk Döner, Ağzıaçık, Haşhaşlı Bükme, Çullama Köfte, Adine Pilavı, Özbek Pilavı, İlabada Sarması, Afyon Kebabı, Sakala Çarpan Çorbası, Kaymaklı veya Vişneli Ekmek Kadayıfı, Kaymak Sarması, Haşhaşlı Pide, Afyon Övmesi, Haşhaşlı Lokum, Katmer, Afyon Kebabı, Kabak Tatlısı, Patatesli Köy Ekmeği ziyafet seçeneklerinden bir bölümü.

Zengin yer altı kaynaklarından elde edilen mineralli sularıyla içeceğiniz maden suyu, kiraz, vişne, elma, armut, şeftali de dalından sofralara ulaşıyor. Afyon Gri, Afyon Kaplanpostu, Afyon Menekşe, Afyon Golden, bunlar da sadece ülkemizi değil, dünyada 7 kıtadaki mimari yapıları ve evleri süsleyen Afyonkarahisar’a özgü mermer çeşitleri. Kent, mermerin kalbi ve mermer de bölge ekonomisinin en önemli değeri.

Milli Mücadele ve İstiklal Şavaşı’nın müjdecisi ‘Büyük Taarruz’ emrinin Mustafa Kemal Atatürk tarafından verildiği Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin Afyonkarahisar’da bu yıl 100. yıldönümü kutlanıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder