Banu Şen Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce
HABERİ PAYLAŞ

Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce

Mavi ile yeşilin kucaklaştığı Karadeniz sahilleri, büyük alanları kaplayan zümrüt ormanları, sayısız göl ve yaylaları, kaplıcaları ve tarihi zenginlikleri ile Düzce birçok sürprizi bağrında saklayan ‘son’ ilimiz.. Türkiye’nin 81’inci ili Düzce, hem bölgenin hem de ülkemizin cazibe merkezlerinden biri...

Türkiye’nin en yüksekten dökülen şelalesi Güzeldere, kuş cenneti Efteni Gölü, yine Türkiye’nin ilk tabiat anıtı Samandere Şelalesi, Batı Karadeniz’in ayakta kalan tek antik kenti Prusias ad Hypium ve Konuralp Müzesi ile Düzce hem doğa severlerin hem tarih meraklılarının uğrak noktası.. Ankara ve İstanbul gibi iki metropol kent arasında yer almasının da etkisiyle dinamik bir ekonomiye sahip kentte; sanayi faaliyetlerinin yanı sıra tarım, hayvancılık ve ormancılık halkın temel geçim uğraşları arasında...

Haberin Devamı

Düzce kooperatifleşme konusunda da ilerde: Kentte 82 adet Tarımsal Amaçlı Kooperatif ve 1 adet Ormancılık Kooperatifleri Birliği bulunurken, 6 adet Üretici Birliği ve 4 adet Islah Amaçlı Yetiştirici Birliği faaliyette. Ormanlık saha dışında kalan bölümlerde özellikle fındık, mısır, çeltik ve buğday ekimi yapılırken, sığır besiciliği ve tavukçuluk da ekonomisine güç katıyor. Karadeniz’de 22 km uzunluğunda kıyı şeridine sahip Düzce’nin yöresel lezzetleri de dikkat çekici. Yerel mutfağı oluşturan Akçakoca Melengücceği tatlısı, Akçakoca Mancarlı Pide, tahinli fındık helvası, yufkalı Konuralp pilavı, Düzce köftesi, Düzce şırası, Düzce acıkası, kestane kabağı, şekerkamışı pekmezi, Kaplandede Kestanesi, Düzce kestanesi ve Düzce kestane balı gibi pek çok ürün coğrafi işaretle taçlanmış. Maceraseverler ve alternatif turizmi tercih edenler için de bir cennet: Rafting, bisiklet sporları, at biniciliği, havacılık sporları, deniz turizmi, yelken sporları, sualtı dalış sporu, olta balıkçılığı, yaylamağara- eko köy, şelale ve göl turizmi gibi faaliyetler için de Düzce ‘Doğru adres’ diyebilirim.

Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce

HEDEF İLK 10 ŞEHİR ARASINA GİRMEK

Geçen 5 yıllık görev süresinin ardından 31 Mart Yerel Seçimleri’nde yeniden seçilen Belediye Başkanı Faruk Özlü’yü ziyaretimizde; eser ve hizmet belediyeciliğine önem verdiklerini anlatıyor. “Bu şehirde ne sorun varsa, benim sorunumdur” diyen ve Düzce’yi Türkiye’nin en gelişmiş ve kalkınmış ilk 10 şehri arasına sokmayı hedefleyen Özlü, bu doğrultuda eğitimden sağlığa, turizmden tarıma, sanayiden spora kadar hayata geçirdikleri projeleri anlatıyor:

Haberin Devamı

VERİMLİ TOPRAKLARDA AKADEMİYLE BİLİNÇLİ ÜRETİM

Düzce’de tarım arazilerinin değerlendirilmesi, nitelikli tarım yapılması ve dezavantajlı kadınlara istihdam sağlanması amacıyla “Tarım Akademisi Projesi”ni hayata geçiren Başkan Dr. Faruk Özlü, belediye mülkiyetinde bulunan arazilere mısır, buğday ve çeşitli sebzelerin yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkiler ekildiğini anlatıyor. Hasat edilen ürünlerin belediyenin sosyal tesislerinde kullanıldığını ayrıca satışa da sunulduğunu belirten Özlü, nitelikli tarım yapılması için desteklerinin sürdüğünü şu sözlerle vurguluyor: “Şehrimizde ekilmedik bir karış yer bırakmıyoruz.”

Haberin Devamı

Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce

KARİYER İÇİN YENİ FIRSATLAR

Başkan Özlü, Düzce Belediyesi’nin sosyal belediyecilik çalışmalarının en önemli halkalarından birinin de Meslek Edindirme Kursları olduğunu ifade ediyor: “Kurslarda; el sanatları, dil eğitimleri, kaybolmaya yüz tutmuş kültürel meslekler ve kişisel gelişim eğitimleri veriliyor. Meslek edindirme kurslarıyla vatandaşlara destek olan BELMEK, Düzcelilere kariyerlerinde yeni kapılar açma fırsatı sunuyor. Ücretsiz olarak verilen kurslarda eğitim alan 10 bine yakın vatandaş meslek sahibi olurken, kursiyerler aldıkları sertifikalar sayesinde iş arama sürecinde ve kariyerlerinde önemli bir avantaj sağlıyor. “

Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce

MUTFAK SANATLARI MERKEZİ YEMEK KÜLTÜRÜNÜ DÜNYAYA TANITIYOR

Düzce’nin gastronomi kenti olması yolunda önemli adım olarak nitelendirdikleri, bizim gezdiğimiz Mutfak Sanatları Merkezi (MSM)’ni Başkan Özlü şöyle anlatıyor: “Merkez, hem yöresel yemekleri, hem de coğrafi işretli lezzetleri misafirlerimize sunuyor. Düzce’nin etnik kökenlerle bezenmiş tarihi lezzetlerini sadece Türkiye’ye değil tüm dünyaya tanıtmak amacıyla açılan MSM, kentin yemek kültürünü gelecek kuşaklara taşıyarak mutfak kültürünü canlı tutuyor. Doğal ortamı ve manzarasının yanı sıra, zengin mutfak kültürünün lezzetlerini burada biraya getirdik.”

Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce

DEVLET TİYATROLARI DÜZCE SAHNESİ PERDE AÇMAYA HAZIR

Başkan Özlü, ‘Sanat Şehri Düzce’ mottosu çerçevesinde Düzce’ye Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü kurulması ve sanatsal hareketliliğin artırılması için yürütülen çalışmaların Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile yapılan protokolün imzalanması ile mutlu sona ulaştığını dile getiriyor: “Devlet Tiyatroları Düzce Sahnesi için hazırlıklar devam ediyor. Belediye Şehir Tiyatroları da birbirinden yetenekli oyuncuların hazırladığı oyunları ücretsiz olarak tiyatro sahnesine taşımaya devam ediyor. Sanat Şehri Düzce mottosu doğrultusunda projelerimiz sürüyor.”

YÖRENİN 281 TARİFİ BU KİTAPTA BULUŞTU

“Geleneklerimizle geleceğe” sloganı ile hazırlanan “Düzce Yemekleri ve Mutfak Sanatları Kitabı”nı hazırladıklarını da ekleyen Başkan Özlü, “Kitabımızda yöremize ait 281 farklı tarif bulunuyor. Gastronomi bilimi için nesilden nesile geçecek eşsiz bir eser hazırlandık. Yemek yapmak bir sanattır. Pek bilinmese de; güzel şehrimiz Düzce’de uzun yıllardır bu sanatın en güzeli icra ediliyor. Düzce’nin bu engin kültürünü hak ettiği gibi tanıtacağız” diyor.

Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce

‘İŞ KULÜBÜ’ İSTİHDAM KAPISINA DÖNÜŞTÜ

‘Düzce İş Kulübü’ projesi de vatandaşlar için istihdam kapısına dönüşmüş. Hizmet içi eğitimlerden işveren ziyaretlerine kadar birçok faaliyetin yanı sıra iş arayanlar ile işverenleri buluşturan İş Kulübü; bugüne kadar 5 bin 450 kişi işe yönlendirilirken, bu kişilerden 2 bin 353’ünü işe yerleştirilmiş. İş arama sürecinde dezavantajlı grupların eksikliklerini gidermek adına çeşitli eğitimler düzenlemeyi de ihmal etmeyen kulüp, iş hayatında karşılaşılabilecek durumlar, yapılması gerekenler noktasında bilgilendirilmelerde bulunmayı da sürdürüyor.

BATI KARADENİZ’İN EFES’İ

Düzce’nin Konuralp bölgesinde bulunan ve Batı Karadeniz’in ‘Efes’i olarak anılan Prusias Ad Hypium Antik Kenti’nde 4 yıldır yürütülen kazı çalışmaları ile Düzce tarihi gün yüzüne çıkarılıyor. Düzce Belediyesi’nin işçi ve malzeme desteği ile devam eden kazılarda Prusias Ad Hypium Antik Tiyatrosu’nun yüzde 70’i ortaya çıkarılırken, önemli bulgulara da rastlandı. Kazılardan çıkan Apollon heykelinin başı, Medusa başı ve Büyük İskender başı gibi tarihi kalıntılar ile “Dionysos Kült Mekanı”nı yansıtan aslanlı mozaik bulundu.

Karadeniz ve Marmara kıyısında yeşille mavinin kucaklaştığı şehir: Düzce

SARAY MUTFAĞININ LEZZETİ ‘KONURALP PİRİNCİ’

Başkan Özlü; Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi ile tescillenen Konuralp pirincinin ekim alanlarının artırılmasına yönelik adımlar attıklarını belirtiyor, “Geçmişi 1800’lü yıllara dayanan ve Osmanlı saraylarında kullanılan Konuralp pirincinin üretim alanlarını genişleti yoruz. Dededen toruna ulaşan ata tohumuyla ekimi yapılan ve lezzeti ile kalitesini yıllardır koruyan Konuralp pirincinin marka ürüne dönüştürülmesi için çok yönlü çalışmalar yapıyoruz” diyor.

‘MOBİLYA KENT’ OLMA HEDEFİ

Kentin orman ürünleri zenginliğini katma değerli hale getirmek için “Düzce Mobilya Kent” projesini başlattıklarını da aktaran Başkan Özlü, uygulama alanı için Milli Emlak Genel Müdürlüğü mülkiyetindeki 300 dönüm araziyi satın adıklarını belirterek, şöyle devam ediyor: “Şehrin ekonomisinde itici güç olması hedeflenen projemizi TEM Otoyolu kenarında hayata geçiriyoruz. Düzce orman sanayisinde çok ileri seviyeye ulaştı. Sakarya’dan Kastamonu’ya kadar uzanan bir bölgede ormanlarımız var. Dolayısıyla burayı ahşap ürünleri sanayisi ile özellikle bunun son evresi olan mobilya ile öne çıkarmayı, öncü hale getirmeyi hedefliyoruz. Mobilya Kent Düzce, bu alanda İnegöl, Kayseri gibi şehrimizi öne çıkaracak.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder