Banu Şen İhracatın lokomotifi Ege
HABERİ PAYLAŞ

İhracatın lokomotifi Ege

İç ve dış ticarette yüzyıllar boyunca öne çıkan İzmir ve Ege Bölgesi, bugün de Türkiye ihracatının lokomotifi konumunda. Türkiye’deki ilk ihracatçı birliği olarak 1939’da kurulan Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) de Ege Bölgesi’nde 12 farklı sektörde faaliyet gösteren ihracatçı firmaları temsil ederek önemli görev üstleniyor. Diğer bir deyişle EİB, 12 ayrı kümeyi temsil eden bir çatı organizasyonu. Üye firmalarına insan kaynağı, finansal kaynak, fiziksel altyapı, iş ağı ve bilgi kaynağı sağlamak için sürdürülebilirlik eksenli çalışmalar gerçekleştiren EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ile Ege ihracatını ve 2024’ün ilk 4 ayını konuşuyoruz.

Haberin Devamı

İhracatın lokomotifi Ege

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ANA İLKEMİZ

Türkiye’nin ikinci yüzyılında da kalkınmasını sürdürmesi ve dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olabilmesi için ihracatın itici güç olacağına inandıklarını belirten EİB Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, “İlk 10 ekonomi arasına girebilmemiz için ihracatla büyümeliyiz. İhracatta her yıl minimum yüzde 10 artış yakalamalıyız” diyerek şu bilgileri aktarıyor: “Ege İhracatçı Birlikleri’nin ilk kurulduğu yıllarda tarım sektörleri öndeyken günümüzde EİB’in ihracatında sanayi sektörleri öne geçmiş durumda. İhracatta geleneksel pazarlama yöntemlerimiz devam ederken dijital pazarlama yoğunlaşmamız gereken başlıklardan birisi olacak. Bugün konteynerlerle yaptığımız ihracatı önümüzdeki süreçte tüketicilere doğrudan yapar noktaya gelen adımları daha hızlı atacağız. Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılı yapay zekanın yüzyılı olacak. Tabii bütün bunları yaparken sürdürülebilirlik ana ilkemiz olacak.”

İhracatın lokomotifi Ege

Banu Şen - Jak Eskinazi

EGE BÖLGESİ’NİN İHRACATI 2 MİLYAR 323 MİLYON DOLAR

Ege Bölgesi, 2024 Nisan’da ihracatını 2 milyar 323 milyon dolara taşıdı. İzmir, Ege Bölgesi ihracatına 1 milyar 437 milyon dolarlık katkı sağlarken, bu ihracatın 256 milyon dolarlık dilimi Ege Serbest Bölgesi ve İzmir Serbest Bölgesi’nden geldi. 2024 Nisan ayında Manisa, 417 milyon dolarlık performans ortaya koyarken, Denizli 305 milyon dolarlık ihracatla Manisa’yı takip etti. Muğla, ihracatını 86 milyon dolara ilerleterek Ege Bölgesi illeri arasında dördüncü sıraya adını yazdırdı. Ege Bölgesi ihracatına, Balıkesir ise 83 milyon dolarlık katkı sağladı. Aydın 69 milyon dolarlık, Kütahya 31 milyon dolarlık ihracat yaparken, Uşak 23 milyon dolar, Afyonkarahisar 22 milyon dolar ihracata imza attı.

Haberin Devamı

12 BİRLİĞİN YARISI PERFORMANSINI AŞTI

Türkiye’nin ihracatta rekabetçi olabilmesi için yapılması gerekenleri aktaran Başkan Jak Eskinazi, “Ege İhracatçı Birlikleri’nden yapılan sanayi ürünleri ihracatı 710 milyon dolar olarak gerçekleşti. Tarım sektörlerimizin ihracatı yüzde 4’lük artışla 550 milyon dolara yükseldi. Tarım sektörlerimiz bu ivmesini koruğu takdirde son 1 yıllık dönemde yüzde 4 artışla 7 milyar 414 milyon dolara ulaşan ihracatı 2024 sonunda 8 milyar doları aşacak. 12 ihracatçı birliğimizin 6 tanesi performansını aşarken, 6 birlik geçen yılki ihracat rakamlarının gerisinde kaldı. Türkiye’nin rekabetçi olabilmesi için 2024’te yeni yatırımlar yapması gerekiyor. Kurlarda enflasyonla uyumlu değişimin sürmesini bekliyoruz. Şu anki döviz kuru ihracat artışını yavaşlatıyor. Yabancı alıcılar Türkiye’den stabil bir ekonomi bekliyor” diye kaydediyor.

Haberin Devamı

HEDEFLER BÜYÜK

Türkiye’nin 2026 sonu için 302.2 milyar dolar, 2028 yılı için 400 milyar dolar ihracat hedefleri olduğuna dikkati çeken Eskinazi, “Türk ihracatçısı olarak daha katma değerli üretim ve ihracat için Ticaret Bakanlığımızın desteklediği TURQULITY ve URGE projelerine yoğun katılım gösteriyoruz. Fuarlar, ticaret heyetleri ve alım heyetleriyle pazarlamaya ağırlık veriyoruz. Ocak ayında çok sayıda fuar, sektörel ticaret heyeti ve alım heyeti gerçekleştirdik. 2024’te 13 fuara milli katılım organizasyonu yapacağız. Şu anda 13 sektörel ticaret heyeti planlamış durumdayız, yıl içinde artacak. İhracata dayalı bir büyüme hedefliyorsak, mevcut döviz kurları bu büyümeye destek olmuyor. Döviz kurları üzerindeki baskı kaldırılırsa ihracat hedeflerine ulaşır hatta üzerine çıkarız” diye konuşuyor.

182 FARKLI İHRAÇ PAZARINA ULAŞTI

Başkan Eskinazi, EİB’in 2024’ün nisan ayında 182 farklı ihraç pazarına ulaşarak, 86 ülke ve bölgeye ihracatını artırmayı başardığını söyleyerek, “Geleneksel ticaret ortağımız Avrupa Birliği’ne ihracatımız 2024 Nisan’da 592 milyon dolarlık hacme ulaştı. EİB’in toplam ihracatında Avrupa kıtasının payı yüzde 50 olarak kayıtlara geçti. İhracatımızdaki ilk beş ülke; Almanya’ya 124 milyon dolar, ABD’ye yüzde 104 milyon dolar, İtalya’ya yüzde 14 artışla 77 milyon dolar, Birleşik Krallık’a yüzde 4 artışla 72 milyon dolar, İspanya’ya 71 milyon dolar ihracatımız var” diyor.

NİSANDA RAKAMLAR SEVİNDİRDİ

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), nisanda 1 milyar 360 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. EİB’in 2024 Ocak-Nisan döneminde ihracatı 6 milyar 18 milyon dolar olurken, son 1 yıllık dönemdeki ihracatı, 18 milyar 230 milyon dolara ilerledi.

* imza atan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği zirvedeki yerini korudu.
* Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği yüzde 18 artışla 139 milyon dolarlık döviz getirisiyle ikinci sırada yer aldı.
* Ege Maden İhracatçıları Birliği, nisanda yüzde 21 artışla 99 milyon ihracatla üçüncü sıranın sahibi oldu.
* Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği 94 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.
* Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, en fazla artış gösteren sektör olarak ihracatını yüzde 25 artışla 85 milyon dolara taşıdı.
* Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise nisanı 81 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktı.
* Dünya lideri olduğumuz çekirdeksiz kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incir ürünlerinin ihracatını domine ettiği Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, ihracatını yüzde 10’luk artışla 70 milyon dolara taşıdı.
* Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, yüzde 2’lik ihracat artış hızıyla 66 milyon dolarlık ihracat rakamını kayda aldı.
* Ege Tütün İhracatçıları Birliği ihracatını yüzde 16 artışla 65 milyon dolara taşıdı.
* Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin ihracatı 39 milyon dolar olarak gerçekleşti.
* Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği’nin rakamı 30 milyon dolar oldu.
* Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 15 milyon dolarlık dövizi ülkemize kazandırdı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder