Beden Sağlığı Yavuz Yılmaz'ı intihara sürükleyen temporal lob epilepsi hastalığı nedir?

Yavuz Yılmaz'ı intihara sürükleyen temporal lob epilepsi hastalığı nedir?

Paylaş
Yavuz Yılmaz'ı intihara sürükleyen temporal lob epilepsi hastalığı nedir?

Geçen cumartesi günü evinde yaşamına son veren Yavuz Yılmaz'ın temporal lob epilepsi tedavisi gördüğü ve hastalığın ağırlaşması nedeniyle yoğun stres altında olduğu açıklanmıştı. Peki Temporal Lob Epilepsi nedir, belirtileri nelerdir? İşte bütün bilinmesi gerekenler

Eski başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın oğlu Yavuz Yılmaz, geçen cumartesi günü İstanbul Beykoz’daki evinde babasının silahıyla yaşamına son verdi. Yavuz Yılmaz’ın icra kurulu üyesi olduğu Kent Üniversitesi’nce yapılan açıklamada "İcra kurulu üyemiz Sayın Yavuz Yılmaz, bir süredir Temporal Lob Epilepsi hastalığından muzdarip olup tedavi görmekteydi. Hastalığın doğal süreci çerçevesinde oluşan, son dönemde giderek ağırlaşan ve felce doğru ilerleyen komplikasyonları nedeniyle ağır stres altındaydı" denildi.

Acı olay sonrası ‘intihara sürüklediği açıklanan’ hastalık herkes tarafından merak edilmeye başladı.

İşte Temporal Lob Epilepsi hakkında bütün merak edilenler...

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ NEDİR?

Panik nöbeti yapan hastalıklar arasında sayılan Temporal Lob Epilepsi hastalığı ya da kısaca TLE, yetişkin bireyde sıklıkla görülen dirençli durumdaki epilepsi sendromunun adıdır. Temporal lob nöbetler beynin her iki temporal lobundan kaynaklanan nöbetlerdir. Temporal loblar duyguları, savaşma ya da kaçma tepkilerini işler ve kısa süreli hafıza için çok önemlidirler. Temporal lob nöbeti sırasında bilinç kısmen açık olabilir. Temporal lob nöbeti daha şiddetliyse uyanık gibi görünseniz bile tepkisiz olabilirsiniz. Ayrıca dudaklarınız ve elleriniz tekrarlı hareketler yapabilir.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİNİN NEDENİ NE?

Temporal lob nöbetleri anatomik bir bozukluk ya da skardan kaynaklanıyor olabilmesine rağmen kesin nedeni genellikle bilinmez. Temporal lob nöbetleri, nöbet önleyici ilaçlara karşı dirençli olabilir. İlaç tedavisine yanıt vermeyen bazı insanlar için ameliyat bir seçenek olabilir.

Yavuz Yılmaz son yolculuğuna gözyaşları içerisinde uğurlandı:

TEMPORAL LOB EPİLEPSİNİN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Temporal lobdan kaynaklanan nöbetlerde çok çeşitli belirtiler görülebilir. Sık rastlanan belirtiler ani korku, daha önce olmuş bir olayı olmamış gibi veya olmamış bir olayı olmuş gibi hissetme, daha önce tanımadıklarını tanırmış gibi, tanıdıklarını tanımazmış gibi hissetme, hoş olmayan kokular, baş dönmesi, uğultulu sesler, tadlar ve mideden yukarı doğru yükselen tarifi güç bir his olabilir. Bu belirtiler aura olarak adlandırılır ve eğer bunu izleyen büyük nöbet (sekonder jeneralize tonik klonik nöbet) oluyorsa kişiyi tedbir almak için uyaran bir ön belirti olarak yorumlanabilir.


Yavuz Yılmaz annesi Berna Yılmaz ve babası Mesut Yılmaz ile birlikte.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TANISI NASIL KONUR?

Temporal lob epilepsi tanısı, nörolojik durum, EEG, polisomnografi, MRI ve PET beyin verileri ile konulur.


Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın cenazesine kimler katıldı?



Berna Yılmaz'ı Emine Erdoğan teselli etmeye çalıştı

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ TEDAVİSİ

Temporal lob epilepsisi, antiepileptik ilaçlarla mono veya politerapiye ile tedavi edilir. Cerrahi işlem de uygulanabilir. Kompleks parsiyel nöbetlerin tedavisi zordur ve genellikle yüksek ilaç dozlarına çıkılması gerekebilir. Optimal ilaç tedavisine rağmen bazı hastalar nöbet geçirmeye devam ederler ve bunlar genellikle cerrahiye aday kişilerdir.

TEMPORAL LOB EPİLEPSİ İNTİHARA SÜRÜKLER Mİ?

Nöroloji Uzmanı Prof.Dr. Serdar Dağ "Temporal bölge, beynin psişik duygularını idare eden bölge. Buradaki bozukluklarda zihin bulanıklıkları da var. Eğer arka arkaya büyük nöbet olursa ve beyinde hasar meydana gelirse bütün epilepsi türleri felç yapabilir. Bilinci kapalı bir insanın intihar etmesi zor ama duygu bozukluğu varsa olabilir. Temporal epilepsi bunları tetiklemiş olabilir ama tek başına neden olamaz" açıklamasında bulundu.


Yavuz Yılmaz, son telefonu babası Mesut Yılmaz'a etti



Yavuz Yılmaz, sunucu Neşe Sapmaz'la 3 yıl birliktelik yaşamıştı



Yavuz Yılmaz'ın ölümü akıllara Refii Bayar ve Yüksel Menderes'i getirdi

Haberin Devamı