Fatih Öztürk Yatay geçişi es geçmeyin!
HABERİ PAYLAŞ

Yatay geçişi es geçmeyin!

Haberin Devamı

Geçen yıl ÖSYM’ye başvuran 2 milyon 86 bin 115 adaydan yaklaşık 440 bini daha önceki yıllarda bir programa yerleşmiş adaylardan oluşuyor. Peki, bu ne anlama geliyor? 440 bin öğrenci okuduğu bölüm ve programdan memnun olmadığı için yeniden sınava girmiş. Her yıl aynı hata yapılıyor. Paniğe kapılan öğrenci “bir yere yerleşeyim de neresi olursa olsun” diyor, okula başladıktan sonra da gerçekle yüz yüze gelip pişmanlık duyuyor.

Bir yıl önce girmek için çırpındığı okuldan bu kez kurtulmanın yollarını arıyor. İyi rehberlik hizmeti alan bir genç kişilik özellikleri, ilgi, yetenek ve mesleki değerleri doğrultusunda kendisi için en doğru mesleği seçer. Bu konuda yanlış karar verdiğini düşünenler tekrar sınava hazırlanarak yeniden seçim yapıyor. YÖK neredeyse sınava girenlerin dörtte birinin oluşturduğu bu yığılmayı önlemek adına hem de şu anda kayıtlı olan ve okuduğu bölüm/programdan memnun olmayan öğrencilerin yolunu açmak adına yatay geçişlerle ilgili kapsamlı yeni bir düzenlemeye gitti.

[[HAFTAYA]]

Yatay geçişler herkes için önemli bir şans ve bu şansı bireysel olarak iyi bir fırsata dönüştürerek en uygun olan mesleği seçmek mümkün. Eğer hala kafanız bu konuda karışıksa yaptıracağınız meslek seçimi testleri karar verme aşamasında kendinizi tanımak için güzel bir yol olabilir. Özellikle vakıf üniversiteleri tercih dönemlerinde olduğu gibi yarıyıl döneminde de tanıtım faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Öğrencilerin yatay geçiş yapmayı düşündükleri üniversitelerle görüşerek hem üniversitenin sağladığı olanaklarla ilgili hem de bölüm/programlarla ilgili detaylı bilgi almaları mümkün. Yatay geçiş düşünen öğrenciler bu süreçte üniversiteleri ziyaret edip, bölüm, programlara ilişkin bilgi alıp akademik kadroyla görüşebilirler. Bu yatay geçiş yapacak olanlara ciddi kazanım sağlayacaktır. Vakıf üniversitelerinin bu döneme özel sağladıkları burs imkânları da var. Hayatınızın sonuna kadar ayaklarınızın geri geri gideceği işte bir ömür geçirmek yerine koşa koşa gideceğiniz bir işiniz olsun. YÖK size böyle bir kapı açtı, değerlendirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder