Ekrem Sarısu Yaşı bekleyenlerin emekli edileceği söylenti
HABERİ PAYLAŞ

Yaşı bekleyenlerin emekli edileceği söylenti

Soru: 1966 doğumluyum. 1984’ten beri esnaf Bağ-Kur’luyum. Primimi tamamladım, emekli olmak için yaşımı bekliyorum. Torba Yasa’yla esnaflara emeklilik imkânı tanındığı söyleniyor. Bunun doğruluk durumu nedir? Sadettin KALPAKÇI Cevap: Maalesef duyumunuz doğru değil. Geçmişin alışkanlığından olsa gerek, Haziran’daki genel seçim, toplumda popülist politika beklentisine yol açtı. Erken emeklilik beklentisi ve söylentileri de yaygınlaştı.

[[HAFTAYA]]

Özellikle emekli olmak için aranan prim şartını yerine getiren ve yaş haddinin dolmasını bekleyenlerin bir defaya mahsus olarak emekli edilecekleri söylentisi yayıldı. Maalesef Torba Yasa’da erken emekliliğe yönelik bir düzenleme bulunmuyor. Sizin gibi primini tamamlayıp yaşın dolmasını bekleyenlerin emekli olmaları söz konusu değil.

Haberin Devamı

2008 yılı yapılandırması bozulanlara belli şartlarda ihya hakkı geldi

Soru: Torba Yasa ile 2008 yılında yapılandırılıp bozulan SSK ve Bağ-Kur borçları ile ilgili de bir af geldiğini söylemiştiniz. Ancak bu konuda bilgiye ulaşamıyorum. 2008’de yapılandırılıp bozulan taksitlendirme ile ilgili kaldığı yerden ‘enflasyon oranında fark ödeme’ durumu söz konusu mu? Hüseyin Sabit GÜREL Cevap: Torba Yasa; 2008’de prim borçlarını yapılandıran ancak taksit ödeme ihlalinden dolayı yapılandırması bozulanlara belli şartlarda yapılandırmalarını ihya hakkı getirdi. Bozulan yapılandırma şu şekilde ihya edilecek: - Prim borcunu 12 takside bağlatanlardan, ödenmemiş taksit sayısı 4’ten fazla olmayanlar, - Prim borçlarını 24 ay takside bağlatanlardan, ödenmemiş taksit sayısı 8’den fazla olmayanlar, - 2 Mayıs 2011 Pazartesi mesai saati sonuna kadar yazılı olarak başvuracak. - Bozulmuş olan yeniden yapılandırma anlaşmaları 2008’deki yasa şartlarıyla yeniden ‘ihya’ edilecek. - Yeniden yapılandırma anlaşmasının bozulduğu tarihten, Af Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihe kadar yapmış olduğu ödemeler, yapılandırma sözleşmeleri kapsamında borçlarından mahsup edilecek. - İhya ve mahsup işlemlerinden sonra kalan taksit tutarları tamamı, - Ödeme süresinin sona erdiği tarihten ödemenin yapılacağı tarihe kadar, her ay için Hazine’nin bir önceki ay çıkardığı TL cinsinden devlet tahvili faiz oranına bakılacak. Bu faize ‘bir puan’ eklenerek bulunacak faiz oranı, bileşik bazda hesaplanacak. - Tutar, başvuru tarihini izleyen 3’üncü ayın sonuna kadar ödenecek. - Böylece 2008’deki yapılandırmayla sağlanan avantajlardan yararlanılacak. (Borçlarını 12 taksite bağlatanların gecikme zammının yüzde 55’i, borcunu 24 aya bağlatanların gecikme zammının yüzde 30’u silinecek).

Haberin Devamı

Asgariden prim ödeme emekli aylığında bir miktar düşmeye yol açıyor

Soru: 10 Haziran 1970 doğumluyum. 15 Mart 1989’da SSK’lı oldum. 5730 gün prim ödedim. Emeklilik için yaşı bekleyeceğimi biliyorum ama bana göre; prim ödemeye devam edersem ileride maaşımın kesintiye uğrayacağı ya da 7000 günden emekli olursam maaşımın yüksek olacağı yönünde. Çalışmamı durdurmalı mıyım? Yoksa 7000 güne mi tamamlamalıyım? Aynur ERGEN Cevap: 20 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 45 yaş şartlarına tabisiniz. Prim ödemeniz yeterli olduğundan, bundan sonra prim ödemeseniz de 10 Haziran 2015’te emekli olabilirsiniz. Maalesef prime esas kazancın alt sınırı üstünden prim ödendikçe, emekli aylığı hesabına esas ortalama kazanç tutarı düştüğünden emekli aylığı tutarında bir miktar azalma olmakta. Emekli olacağınız tarihe kadar prime esas kazanç tutarının üst sınırı veya üst sınıra yakın bir tutar üstünden prim ödemeniz halinde, emekli aylığında düşme olmadığı gibi bir miktar da artma olur.

Haberin Devamı

Anneniz 484 gün daha prim ödeyip 58 yaşın dolmasını bekleyecek

Soru: Annem 1 Ocak 1959 doğumlu. 1997’de SSK’lı oldu. 2776 gün primi var. 2002’de 340 gün Bağ-Kur’a prim ödedi. Hangi şartlarda emekli olabilir? Çağdaş KILIÇ Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için 15 yıl sigorta, 3600 gün prim ve 58 yaş şartlarına tabi. 484 gün daha prim ödeyerek, primini 3600 güne tamamlaması şartıyla, 1 Ocak 2017’de, SSK’dan emekli olabilir.

Her sigortalı 15 yıl ve 3600 günle emekli olamaz

Soru: 2004’ten sonra SSK’lı olan, 15 yılı doldurduğunda yaş haddinden emekli olabilir mi? Cevdet SARITAŞ Cevap: 8 Eylül 1999’dan itibaren ilk defa sigortalı olanlar, 15 yıl ve 3600 gün prim ödemesiyle yaş haddinden emekli olamıyor. Bu tarihten itibaren ilk defa sigortalı olanlar yaş haddinden emekli olmak için 25 yıl sigorta, 4500 gün prim ve kadınsa 58, erkekse 60 yaş şartlarına tabi. 2004 yılından sonra sigorta başlangıcı olan sigortalı, bu üç şartı birlikte sağladığı tarihte yaş haddinden emekli olabilir.

Emekli olacağınız tarih 10 Ekim 2020’dir

Soru: 10 Ekim 1965 doğumluyum. 4 Nisan 1997’de SSK’lı oldum. 220 gün prim ödedikten sonra, ara vermeden esnaf Bağ-Kur’una geçtim. 2005’ten beri tarım Bağ-Kur’luyum. Askerliğimi sigortadan önce yapmıştım. Ödersem ne fark eder? Kaç yaşında emekli olabilirim? Halil YILDIZ Cevap: Askerlik sürenizi borçlanmanız halinde 25 yıl prim ve 55 yaş şartlarına tabi olursunuz. Ara vermeden 4 Ekim 2020’ye kadar prim ödeyerek priminizi 25 yıla tamamlamanız şartıyla, 10 Ekim 2020’de emekli olabilirsiniz.

Süresi içinde kayıt yaptırmayanın Bağ-Kur kaydı 1 Ekim 2008’den başlatılıyor

Soru: 1) Maliye’ye kaydı olan bir mükellef, geriye dönük Bağ-Kur primlerini hangi yıla kadar borçlanabilir? 2) 2002’den önceki dönemleri borçlanma imkanı var mı? Cevap: 1) Bağ-Kur’a süresi içinde kayıt ve tescilini yaptırmayanların sigorta hak ve yükümlülüğü 1 Ekim 2008’den itibaren başlatılıyor. Sorunuzdaki mükellefin Bağ-Kur’a hiç kaydı yoksa, 1 Ekim 2008’den itibaren kaydolur ve bugüne kadar olan primlerini Torba Yasa kapsamında ödeyebilir. Ancak, Bağ-Kur kaydı varsa, borcundan dolayı sigortası durdurulmuş ve prim borcu silinmişse, borçların tamamını ödeyerek günlerini tekrar kazanabilir. 2) Bağ-Kur kaydı yoksa, maalesef 2002’den önceki dönemleri borçlanma imkânı bulunmuyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder