Bilim - Teknoloji Amazon Fire Phone'u denedik!
Paylaş
Amazon Fire Phone'u denedik!

Amazon'un 3 boyutlu telefonu Fire Phone, iyi mi, yoksa sıradan bir telefon mu? İşte ilk kararımız!

Amazon'un hakkında çok fikir yürütülen telefonu Fire Phone tanıtıldığında, onun Amazon hizmetlerine açılan bir kapı görevini üstleneceğini düşünmüştük. Çok yüksek teknik özelliklere sahip olmadığından, onu HTC One M8, Samsung Galaxy S5 veya LG G3 ile karşılaştırmak da muhtemelen hata olacaktı.

32GB'lık modelinin yurtdışı fiyatı 650 dolar olan, yani pek de ucuz olmayan telefonu elimize alıp onunla biraz zaman geçirdiğimizde, beklentilerimizin çok da yanlış olmadığını gördük. İşte nedenleri.

Donanım

Fire Phone, lastik kenarları, cam arka ve ön yüzüyle LG'nin Nexus 4'üne oldukça benziyor. Güç düğmesi üst kenarda, ses ve kamera düğmeleri solda, giriş düğmesi ise altta yer alıyor. Cihazın 1280x720 piksel çözünürlüklü 4.7 inç'lik ekranı, resim ve metinleri yeterince keskin görüntüleyebiliyor. Fire Phone'un tutuşu rahat ve yine Nexus 4'ü hatırlatıyor.

Telefonun arka tarafı parmak izlerini üzerine toplasa da, izler kolayca silinebiliyor. Arka tarafta 13 megapiksellik, flaşlı bir kamera, önde ise 2.1 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Her iki kamera da 1080p HD video kaydı yapabiliyor. Cihazın köşelerinde yer alan 4 kamera ise Dynamic Perspective işlevini besliyor.

Donanımın çok üst düzey olmasa da, yeterli olduğunu söylememiz mümkün.


Yazılım

Yazılım

Amazon Fire Phone'un yazılımları kafanızı biraz karıştırabilir. Telefonu ilk açtığınızda 5 dakikalık bir kılavuzla karşılaşıyorsunuz. Haksızlık yapmak istemeyiz ancak bu, cihazın kullanımının çok da sezgisel olmadığının bir göstergesi olabilir.

Daha önce Kindle Fire veya Fire HDX kullandıysanız, arayüz öğelerinin bazıları size tanıdık gelecek. Giriş ekranınız, sıkça kullandığınız uygulamalardan oluşuyor. Ekranın sağ veya sol kenarlarından içeriye çekerek açabildiğiniz paneller ise uygulamalara, oyunlara, müzik ve fazlasına ulaşmanıza olanak tanıyor.

Parmağınızı yukarıdan aşağı çektiğinizde uyarılardan ve hızlı ayarlardan oluşan uyarı paneli açılıyor. Uyarı paneli Android'deki gibi animasyonlu değil, ancak aynı biçimde çalışıyor. Bu panelleri çeşitli parmak hareketleriyle açmanız da mümkün, ancak hareketlerin her zaman çalışmaması can sıkabiliyor.

Fire Phone'da sadece giriş düğmesi var, geri dönüş düğmesi ise atlanmış. Bu, bazı durumlarda geri düğmesini aramanıza neden olacak. Geri dönmek için çoğu uygulamada parmağınızı ekranın en altından yukarıya doğru sürüklemeniz gerekiyor. İşlev başta canınızı sıkabiliyor, ancak zamanla mecburen alışıyorsunuz.


Dynamic Perspective, Firefly ve ilk kararımız

Dynamic Perspective

Sahte 3D efektinin ilk birkaç saniye ilginizi çektiği doğru. Ancak kısa süre sonra Dynamic Perspective'in pek işe yaramadığını görüyorsunuz. Hatta işlev, belirli bir noktadan sonra canınızı sıkıyor ve tamamen gereksiz olduğunu düşünmeden edemiyorsunuz.

Dynamic Perspective ile karşılaşacağınız ilk yer, kilit ekranınız. Telefonunuza bakarken onu biraz eğdiğinizde, ekrandaki öğelerin açısının değiştiğini görüyorsunuz. İşlev, haritalarda faydalı olabilir ancak benzer işi parmağımızla da yapabiliyoruz.


Firefly

Firefly uygulaması sayesinde telefonunuzun kamerasını kullanarak etrafınızdaki nesneleri Amazon'da aratabiliyorsunuz. Sözkonusu nesne Amazon'da satılıyorsa, karşınıza bir bağlantı çıkıyor. Eğer satılmıyorsa, çıkan sonuçların çoğu işe yaramıyor. Firefly, müzik, TV ve filmleri tanıma gibi özelliklere de sahip.

Bizi Amazon'dan alışveriş yapmaya zorlamasaydı, Firefly faydalı bir işlev olabilirdi.

İlk kararımız

Bugün bir akıllı telefondan bekleyeceğiniz, ihtiyaç duyacağınız şeyler, Fire Phone'da var. Amiral gemilerine yaklaşmasa da yüksek çözünürlüklü bir ekran, 13 megapiksellik iyi bir kamera (LG G3 veya iPhone 5S'in kamerasına yaklaşmıyor) ve iyi bir donanım, Fire Phone'dan esirgenmemiş.

Ancak Firephone'un altından kalktığı işleri daha iyi yapan, Android'li cepler ve iPhone'lar da var. İlk denememizde Amazon'un telefonunu yaparken çok da düşünmediği, daha çok cebimize kendi mağazasını sokmaya çalıştığı hissine kapıldık.

Resimlerle: LG G3: Quad HD ekrana sahip ilk cep testte!

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı