Pratik Bilgiler 7 Temmuz'da hayata geçecek! Bu güvenlik önlemleri olmayan araçlar artık satılamayacak!

7 Temmuz'da hayata geçecek! Bu güvenlik önlemleri olmayan araçlar artık satılamayacak!

Paylaş
7 Temmuz'da hayata geçecek! Bu güvenlik önlemleri olmayan araçlar artık satılamayacak!

Avrupa Komisyonu'nun 7 Temmuz 2024 itibariyle yürürlüğe girecek yeni yönetmeliği ile ülkemizde de aynı anda devreye alınacak. Otomobil sektörü açısından devrim niteliğinde olan 7 Temmuz itibariyle baz donanıma sahip olan araçlar artık satılamayacak. Peki 7 Temmuz itibariyle otomobillerde hangi güvenlik özellikleri zorunlu olacak?

Mustafa EFE/Posta.com.tr Otomobil sektörü açısından devrim sayılabilecek bir yönetmelik 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren uygulanmaya başlanacak. Sıfır araç satışında artık bazı güvenlik özelliklerine sahip olmayan araçlar artık tescil ettirilemeyecek ve satışa sunulamayacak. Avrupa Komisyonu tarafından kabul edilen yeni yönetmelik ile birlikte trafik kazalarında can kayıplarının önlenmesi ve yaralanmaların azaltılması hedefleniyor. Peki Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) hangi özellikleri kapsıyor?

Haberin Devamı

7 TEMMUZ'DAN İTİBAREN BU ÖZELLİKLERE SAHİP OLMAYAN ARAÇLAR SATILAMAYACAK!

Avrupa Komisyonu tarafından belirtilen yeni güvenlik tedbirleri 7 Temmuz itibariyle ülkemizde de devreye girecek. Peki hangi güvenlik özelliklerinin olması isteniyor?

1- Sürücü Yorgunluk Algılama Sistemi

2- Acil Durum frenleme asistanı

3-Kaza Veri kaydedici

4- Alkol kilidi hazırlığı

5- Ani frenlemede otomatik yanan flaşörler

6- Yaya koruması için Safety Glass özellikli ön cam

7- Şerit Takip Asistanı

8- Geri Görüş Kamerası ve arka park sensörü

9- Kör nokta uyarı sistemi ve lastik basınç sensörü

10-Şerit Takip Asistanı

Bu donanımlar hali hazırda üst donanımlara sahip birçok araçta bulunurken bu durumun ülkemizde satılan özellikle baz versiyon, giriş paketi olarak adlandırılan otomobillerin satılamayacağı anlamını taşıyor.

Haberin Devamı

Yukarıda yer alan özellikler arasında araba ve kamyonetlerde şerit takip asistanı ve acil durum frenleme sisteminin yer alması istenirken Otobüs ve kamyon gibi araçlarda kör nokta uyarı sistemi yaya ve bisikletlileri korumak için çarpışma önleme ve lastik basınç izleme sisteminin bulunması gerekiyor. Diğer tüm özelliklerin sıfır satışa sunulacak araçlarda standart donanım haline gelmesi isteniyor.