Bakım Hindistan cevizi yağını kullanırken bunlara dikkat!

Hindistan cevizi yağını kullanırken bunlara dikkat!

Paylaş
Hindistan cevizi yağını kullanırken bunlara dikkat!

Son yıllarda iyice popüler hale gelen Hindistan cevizi yağı faydalarının yanı sıra diğer doğal yağlara göre daha göre uygun fiyatıyla da dikkat çekiyor. Çok amaçlı ve oldukça etkili olan Hindistan cevizi yağını yemeklerinizde kullanabilir, cildinize ve saçınıza sürebilirsiniz ancak birkaç ayrıntıya dikkat etmezseniz sivilcelere neden olabilir, saçlarınızla ilgili problemler yaşayabilirsiniz. Posta.com.tr okurları için Hindistan cevizi yağının cilt ve saç üzerindeki etkilerini ve kullanımını araştırdık.

Posta.com.tr | Hindistan cevizi yağı, Doğrudan cilde uygulanabilen, yüksek faydalı yağ asitlerine sahip bir taşıyıcı yağdır. Saç ve cilt üzerinde birçok faydalı etkiye sahiptir. Magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, E, K, C vitamini, demir gibi vitamin ve mineralleri, stearik, oleik ve miristik gibi birçok faydalı yağ asitlerini ve betainler, etanolamid, etoksilatlar ve esterler gibi faydalı asit türevlerini aynı anda içeren güçlü bir kaynaktır.

Haberin Devamı
  • Bu vitaminler, mineraller ve çok çeşitli faydalı yağ asitleri, zarar gören cildi iyileştirir ve besler.
  • Tüm vücuda uygulanabilir ve özellikle duştan sonra meydana gelen tahriş ve kızarıklığı giderir.
  • İçeriğindeki faydalı yağ asitleri ve türevleri ciltteki kolajen üretimini artırır.
  • Güçlü bir nemlendiricidir, cildinizi anında nemlendirmesinin yanı sıra düzenli kullanımda cildin nem kapasitesini yükseltir. Hidrasyon özelliği atopik dermatit gibi kuru ciltle gelen döküntüleri önlenmesinde bile etkilidir.
  • Antibakteriyel ve antifungal özellikleri sayesinde cildi bakterilerden ve tabi sivilcelerden korumaya destek olur ancak öte yandan cildinizde sivilceye neden olmaması için doğru kullanımı çok önemlidir.
  • İçeriğindeki E vitamini ve birçok antioksidan madde sayesinde cilt tonunu eşitlemenize de destek olur

Hindistan cevizi yağının faydaları saymakla bitmez. Son dönem araştırmaları, Hindistan cevizi yağının cildin koruyucu bariyer fonksiyonlarını iyileştirebildiğini ve sivilceleri azaltan anti-inflamatuar etkiye sahip olduğunu gösteriyor. (Makale DOI: 10.1016/j.fct.2017.05.060)

CİLDE VE SAÇA KULLANIRKEN DİKKAT!

Hindistan cevizi yağı, cildiniz ve saçınız için güvenle kullanabileceğiniz oldukça faydalı etkilere sahip ancak doğru kullanımı çok önemli!

Hindistan cevizi yağının komedon seviyesi 4’tür. Bu cildiniz için fazla yoğun olduğu ve gözeneklerinizi tıkayabileceği anlamına gelir. Bu nedenle nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz.

“Kozmetikte kullanılan yağlar ve bazı bileşenler, gözenekleri tıkama olasılıklarına göre sıralanıyorlar. Komedojenik ölçek denen bu sıralamaya göre 0 ile 5 arasında bir numaralandırma sistemi kullanılıyor ve yağların komedojenik özelliği arttıkça ölçekteki değeri de büyüyor.” Hindistan cevizi yağı gibi yüksek komedon seviyesine sahip doğal yağlar, cildiniz için hala çok faydalı olabilir ancak onları çok iyi arındırmalı, belirli bir sürenin üzerinde cildinizde bırakmamalısınız.

Haberin Devamı
  • Hindistan cevizi yağı kullandıktan sonra mutlaka cildinizi ılık su ve yıkanabilen temizleme ürünleriyle iyice arındırın.
  • Oldukça yoğun olduğu için yüzünüze kullanırken göz çevresine getirmemeye özen gösterin.
  • Saç derinize kullandığınızda da saç diplerinizin iyice arındırıldığına dikkat etmeniz gerekiyor.

SİVİLCELER ÜZERİNDE ÇOK ETKİLİ AMA...

Hindistan cevizi yağı sivilceler üzerinde de çok etkilidir ancak iyi arındırılması bu noktada ayrıca önem taşır. Aksi halde tam tersi bir etkiyle sivilcenin nedeni haline gelebilir!

Aslında içeriğinde neredeyse %49 laurik asit olan Hindistancevizi yağını cilde uygulamak sivilceye neden olan bakterileri öldürür ve nemi artırır bu da sivilce izlerini azaltabilir. Bununla birlikte komodojenik olduğu için uzmanlar cildinizde 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ve bir temizleyici yardımıyla cildinizi arındırılması gerektiğini belirtiyor.