Yaşar Özay Yaşam, sınavlardan çok farklı
HABERİ PAYLAŞ

Yaşam, sınavlardan çok farklı

Haberin Devamı

Seçmek ve yarışmak; hayatın her aşamasında her yaşta bu çaba var. Fakat bunların hiçbiri ilköğretim öğrencilerinin 12 yaşına kadar hissettiği TEOG gerilimi kadar etkiye sahip değil.

Burada uzmanların üzerine basa basa söylediğini bir defa daha hatırlatmakta yarar var. Sınavda başarısız olmak hayatın bittiği anlamına gelmiyor.

Hayatta her sınavın mutlak başarılacağı gibi bir kural da yok. Sevgili öğrenciler, elinizden geleni yaptınız.

Sonuç ne olursa olsun asla üzülmeyin. Bunun bir ara sınav olduğunu sakın unutmayın. Sıralamada geride kalmanın başarısızlık olduğunu aklınıza bile getirmeyin. Çünkü yaşam, sınavlardan çok farklı. Ve asıl önemli olan yaşamdaki başarıyla doğru ilişki kurmak.

Çocuklarının iyi bir eğitim almasını isteyen anne ve babalar; çocukların ilgi ve yeteneklerinin farkına varmasını sağlayan, seçimler yapmasını, planlama becerisini destekleyen, zamanı yönetebilen, çocuğun gelişimsel özelliklerine, yeteneklerine, ilgi alanlarına duyarlı eğitim kurumlarını tercih etmeliler.

Seçilen okulun dinamik olarak gelişen, yenilenen bir eğitim anlayışına ve eğitim felsefesine sahip olması da çok önemli. Yalnız okul başarısına odaklanarak okul seçmek, yaşam başarısını hesaba katmamak çoğu zaman yerinde bir tercih olmayabilir. Bütün velilere tavsiyem bu seçimin üzerinde düşünülmesi gereken bir seçim olduğunu unutmadan, bilinçli olarak hareket etmeleri.

Okul seçimi için reçete yok. Geleceğiniz olan çocuğunuz için seçtiğiniz okul, onun gelecekteki başarısı için eline verdiğiniz anahtar olacaktır. Çocuk için en uygun okulu seçmek anne-babalar için her zaman karmaşık bir süreçtir. Devlet ya da özel, hangi okul seçilirse seçilsin bu karmaşık süreç hiç bitmez. Çünkü okulların verdiği eğitim, velilerin beklentilerinin tamamını karşılayamaz.

Burada velinin yaşamı, aldığı eğitim ve iş tecrübesi, kafasındaki iyi okul kavramında farklılıklar olmasına neden olabilir. Veliler okul seçerken, çoğu zaman hazır bir reçete arıyor. Eline aldığı reçeteyle bütün sorunların bittiğini zannediyor. Çocuk için iyi bir geleceğin adı iyi bir özel okul veya Anadolu Lisesi olabilir. Çünkü iyi bir okuldan mezun olan öğrenci üniversitede istediği bölümde okuma şansına sahip. Oysa gerçekler bundan farklı. Veliler yeni eğitim sistemi karşısında şaşkınlar.

Orta öğretim geçiş sisteminin kendi içinde barındırdığı güçlükler ve lise geçişlere getirilen TEOG sistemi, sınava girecek çocuklarımızı olduğu kadar yetişkinleri de oldukça kaygılandırıyor. Öğrencilerin en büyük korkularının başarısızlık olduğunu biliyorum.

Anne ve babanızın başarısız olmanız durumunda size kızacağını düşünüyorsunuz. Bunu aklınızdan çıkarın. Aileniz her zaman sizin yanınızda yer alacaktır. Siz elinizden geleni yaptınız. Onlar da bu yüzden her zaman her güçlükte sizin yanınızda olacaktır...

Hepinize, bütün çocuklara ve velilerine başarılar dilerim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder