Opr. Dr. Hande Akbaş Yaş arttıkça risk çoğalıyor
HABERİ PAYLAŞ

Yaş arttıkça risk çoğalıyor

Haberin Devamı

35 yaş üzerinde hamile kalanlarda bebekte ve annede sorun çıkma ihtimali genç yaştakilere oranla daha fazla oluyor. Bu nedenle doktor kontrollerinizi aksatmayın, size ne söylenirse onu yapın ki çocuğunuzu sağlıkla kucağınıza alabilin...

Yaşım korkutuyor

40 yaşındayım, 3 aylık hamileyim. Bebeğim için yaşımdan dolayı biraz endişeliyim. Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, sizin de bildiğiniz gibi 35 yaşın üzerinde hamile kalan kadınlarda gebelik komplikasyonları genç yaştakilere kıyasla daha fazla oluyor. İleri yaş gebeliğinde en sık görülen problem bebekteki down sendromu ve benzeri kromozomal bozukluklardır.

Bunun neticesinde erken dönem gebelik kayıpları daha yüksek olur. Gebeliğin ileriki dönemlerinde ise gebeliğe bağlı diyabet hastalığı, erken doğum ve gebelik zehirlenmesi olarak geçen preeklampsi daha yüksek ihtimalle ortaya çıkar.

Siz gebeliğin ilk dönemini aşmışsınız, kromozomal bozukluklar açısından dikkatli olmanızı, gebeliğin son döneminde de kan basıncı, kan şekeri ve erken doğum açısından sıkı takip edilmenizi öneririm.

Acaba hamile miyim?

2 ay önce spiralimi çıkarttım, hamile kalamadım. Adetim 10 gün sürüyor. Bu kez 2 gün normal kanama oldu, sonra lekenlenme başladı. 5 günde bitti. 10’uncu gün eşimle beraber olurken leke geldi. Acaba hamile kalmış olabir miyim? Üstüne görmek böyle bir şey mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kanda gebelik testi yaptırmadan hamile olup olmadığınız anlaşılamaz. Üstüne görmek gibi bilimsel bir açıklama yoktur. Sadece gebe kalan bir kadında görülen kanama düşük tehditi olarak açıklanır.

Akıntım var

28 yaşındayım. Bazen hafta süre kahverengi akıntım oluyor. Bu neden kaynaklanıyor?

CEVAP

Sevgili okuyucum, rahim ağzı kanser taraması amacıyla vajinal smear yaptırın. Vajinal iltihap var mı diye kadın doğum uzmanı tarafından muayene edilmelisiniz. Ayrıca ultrason ile rahim ve yumurtalıklarınız değerlendirilmeli, rahimde polip, myom gibi lekelenme yapabilecek bir oluşum var mı bakılmalı. Ayrıca yumurtalıklarınız kist oluşumu açısından değerlendirilmelidir. Tüm bunlar normal ise o zaman kanda bazı hormon ölçümleri yapılarak lekelenmenizin hormonal olup olmadığı araştırılmalıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder