Gündem Yangın tatbikatını 'isyan' sandılar

Yangın tatbikatını 'isyan' sandılar

Paylaş
Yangın tatbikatını 'isyan' sandılar

Hakkari Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda yapılan yangın tatbikatını görenler isyan çıktı sandı

Siyasi ve adli suçlardan hükümlü ve tutukluların kaldığı Hakkari Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndaki yangın tatbikatı, bugün saat 15.00 sıralarında başladı. Senaryo gereği yapılan yangın ihbarı üzerine kent merkezine 1 kilometre uzaklıkta bulunan cezaevine, 3 itfaiye aracı ile 5 ambulans sevk edildi.

Haberin Devamı

İtfaiye ve ambulansların cezaevine doğru gitmesi, kent merkezinde ’Cezaevinde isyan çıktı’ söylentisine neden oldu. Kentten çok sayıda tutuklu ve hükümlü yakını cezaevine akın etti. Kısa sürede cezaevi önünde toplanan 200’den fazla kişi, askerlerin ’Yanğın tatbikatı var’ demesine rağmen ikna olmadı ve gerginlik çıktı.

Hakkari Barosu avukatlarından Kemal Şimşek devreye girerek kalabalığa, "Yangın tatbikatı yapılmış. Herhangi bir olumsuzluk yok. Evlerinize gidebilirsiniz" dişerek cezaevi önündeki kalabalığa yatıştırdı.

Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya da konuyla ilgili daha sonra açıklama yapacaklarını belirtirken, zaman zaman buna benzer tatbikatlar yaptıklarını, bu kez bu tatbikatın bir süre önce Şanlıurfa Cezaevi’nde meydana gelen olaylar nedeniyle farklı şekilde algılandığını, herhangi bir sorunun olmadığını söyledi.

CEZAEVİ MÜDÜRLÜĞÜNDEN TATBİKAT AÇIKLAMASI


Hakkari Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nden, yapılan tatbikatla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

"Adalet Bakanlığı Ceza İnfaz Kurumları yönetimi ile Ceza ve Güvenlik tedbirleri infazı hakkında tüzük gereğince 6 ayda bir yapılması gereken zorunlu tatbikat çerçevesinde bugün tarihi ile 29.06.2012 tarihi itibariyle saat 14.45’de yangın tatbikatı gerçekleştirilmiştir.Tabikattan önce tüm tutuklu ve hükümlülere, personele, Cumhuriyet Başsavcısına, Cezaevi savcısına, Karakol komutanlığına önceden haber verilmiştir. Tatbikata yönelik olarak gerekli müdahalenin yapılması amacıyla İl Jandarma Komutanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İtfaiyeye, 112 Acil Servisine haber verilmiştir.

Tatbikatta tüm güvenlik önlemleri alınarak boş bir bahçede kağıt battaniye ve yatak yakılması şeklinde gerçekleşmiştirilmiştir. Haber verilen kurumların 5 dakika içerisinde ulaşarak yine 5 dakika gibi kısa bir süre içerisinde hiçbir aksaklık yaşanmadan tatbiki yangın söndürülmüştür. İleride gerçekleşmesi muhtemel yangın olayından hükümlü, tutuklu ve personelin hiç bir zarar görmemesi amacına yönelik olarak yapılan bu tatbikatların zaman zaman yapılmasının müdahaleyi kolaylaştıracağı müşahade edilmiştir.

Hükümlü, tutuklu yakınlarının ceza infaz kurumu istikametinde gördükleri itfaiye aracı ve 112 acil servis araçlarının cezaevine doğru gelmelerinden dolayı panik yaşadıkları, ancak bunun tatbikat olduğu, tatbikatın Ceza İnfaz Kurumularında emanet olarak görülen hükümlü, tutukluları korumak amaçlı müdahale olduğu söylendiğinde az da olsa yatıştıkları ve gerçek anlamda düşünüldüğünde ceza infaz kurumu yönetiminin ve diğer kurumların böyle bir olaya hazırlıklı olduğunun görülmesi sevindirici bir güven duygusu oluştuğu müşadahe edilmiştir. Hakkari medyasının bu anlamda halkı doğru bilgilendirerek panik ve gerginlik yerine hükümlü ve tutukluların güvenliğini sağlamak yönünde yapılan bu tür tatbikatların olumlu algılanmasına yardımcı olmuştur."

Haberin Devamı