Hakan Çelenk Yalova safları çizdi
HABERİ PAYLAŞ

Yalova safları çizdi

Öcalan, İmralı zabıtlarında şöyle diyordu: “Başkanlık sistemi düşünülebilir. Tayyip Bey’in başkanlığını destekleriz. Biz, AKP ile bu temelde bir başkanlık ittifakına girebiliriz.” PKK’yı ağzından çıkan her söz örgüt içi kanun olan otoriter bir lider hapisten yönetiyor. Ama Marksist kökleri olan PKK’nın seçimde İslamcı AKP’ye destek verip vermeyeceği konusunda bazı entelektüellerin tereddütleri var. Bu arada CHP ile MHP’nin seçim ittifakının tabanda tutup tutmayacağı ayrı bir tereddüt. Yalova seçimi bize tereddütleri azaltacak veriler gösterdi.

Haberin Devamı

“Minik Yalova neyi gösterecek?” deyip geçmeyin. 75 bin seçmenli Meclis’teki 4 partinin de belli oy alabildiği ideal bir sosyal laboratuar. 30 Mart’ta Yalova’da yüzde 85 olan katılım bu seçimde yüzde 82’ye geriledi. Katılım düşmesine rağmen CHP ve AKP’nin oy toplamı 3 bin 774 arttı. Elbette oylar MHP, BDP (HDP) çok az da Saadet Partisi’nden kaydı. Diğer partilerin oyları istatistiksel olarak ihmal edilebilecek kadar düşük.

‘Kim kime oy verdi’ problemini çözmek için 30 Mart’ta herkesin kendi partisine oy verdiği Yalova İl Genel Meclisi oylarıyla, iki turlu seçim gibi geçen hafta sonundaki oylamanın sandık sonuçlarını karşılaştırmak yerinde olur.

MHP düşünce CHP yükseliyor

Öncelikle MHP’nin belli ölçüde varlık gösterdiği ama BDP’nin birkaç oy aldığı sandıkları iyi bir gösterge olacaktır. Çünkü iki partinin birbirine yakın olduğu sandıklar kafamızı karıştıracaktır. Nasıl bir yöntem izlediğimi anlatmak için bir örnek verelim: 1062 numaralı sandıkta 30 Mart’ta CHP’ye 125, AKP’ye 99, MHP’ye 26, BDP’ye 2, diğer partilere 16 çıkmış. 1 Haziran’da tablo şu: CHP 143, AKP 101, MHP 4, BDP 1.

Görüldüğü gibi CHP farkı açmış ve bu farkı MHP’den oy almadan açma matematiksel olarak ihtimali yok. Küçücük bir sandık veri vermez mi? Elbette vermez ama HDP’nin sıfıra yakın MHP’nin iyi oy aldığı 40 sandıktan 38’inde durum böyleyse elinizde ciddi veri var demektir. Her sandıktan gelen düzenli 5’er 10’ar MHP oy da CHP’deki yükselişi açıklar.

Kısacası ikinci seçimde MHP oylarının düştüğü her sandıkta CHP artmış, AKP artmamış ya da az artmış. Evet MHP’liler kesinlikle CHP’ye verdi.

Haberin Devamı

AKP yükselince BDP düşüyor

MHP’nin sıfıra yaklaştığı BDP’nin varlık gösterdiği sandıklara bakarsak. Bu tür sandıklar az. Bu yüzden sonuçlar CHP-MHP testindeki kadar bariz değil. Ama BDP’nin İl Genel Meclisi seçimine göre daha az aldığı sandıkların yüzde 70’inde sonuç AKP lehine.

CHP’nin 2000 oy artışını MHP verileri bariz açıklarken, MHP’den oy almayan AKP’nin 2 bine yakın oy artışını nasıl açıklarız?

Evet: BDP’liler ikinci seçimde Yalova’da ya AKP’ye oy verdi, ya da ikinci seçime katılmadı.

Evet tabanda ittifaklar CHP, MHP ve BDP açısından tereddütsüz destek görüyor.

Peki ya AKP’liler bir zamanlar asılmasını istedikleri Öcalan’la ittifakı cumhurbaşkanlığı seçiminde istemezse?

Tek tereddüt burada.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder