Ekonomi Yabancılar üç aydır Türk şirket peşinde

Yabancılar üç aydır Türk şirket peşinde

Paylaş
Yabancılar üç aydır Türk şirket peşinde

Petkim, Tüpraş ve Telekom gibi büyük özelleştirmelerde danışmanlık yapan şirket çöpçatanı Standard Ünlü, 20 satın alma ve birleşme üzerinde çalışıyor

20 PROJEDE ÇALIŞIYOR

Standard Ünlü İcra Kurulu Başkanı Mahmut Ünlü, yabancı yatırımcıların son 3 aydır Türk şirketlerine olan taleplerinde artış olduğunu belirterek, “2010’da uluslararası yatırımcıların ilgisinin daha fazla olacağını düşünüyoruz. Birleşme ve satın alma alanında 20 proje üzerinde çalışıyoruz. Bunların değeri 1 milyar doların üzerinde. Yılın ilk üç ayında bunlardan dört-beşi sonuçlanır” dedi.

BEŞİ İLK ÜÇ AYDA BİTER

Standard Ünlü’nün 2009 değerlendirmesi ve 2010 öngörülerinin anlatıldığı toplantıda konuşan Ünlü, “Hizmet, sağlık, ambalaj, finans ve gıdada projelerimiz var. Projelerin arasında büyüklükleri 30-40 milyon dolar olan da 400-500 milyon dolar arasında olan da var. 4-5 tanesi ise 400-500 milyon dolar büyüklüğünde. İlk çeyrekte 4-5 tanesinin neticelenmesini bekliyorum” değerlendirmesinde bulundu.

KÖRFEZ GIDAYI İZLİYOR

Sağlık, ilaç ve özellikle Körfez ülkelerinden gıda şirketlerine ilginin arttığına dikkat çeken Mahmut Ünlü, “Türkiye’de iç talebe yönelik nerede fırsat varsa yabancıların oraya ilgisi var. İhracatçı şirketler ilgi çekmiyor” diye konuştu. Ünlü, şirket birleşmeleri ve hisse satışı gibi portföy yatırımlarında yaptıkları işlemlerin yüzde 95’ini yabancılar için gerçekleştirdiklerini ifade etti.

ERKEN SEÇİM OLABİLİR

2010 projeksiyonları hakkında bilgi veren Ünlü, erken seçimi ihtimal dahilinde tuttuklarını kaydederek şöyle konuştu: “Bütçede sapma var, politik ajandada hem iç, hem dış belirsizlikler var. Avrupa Birliği konuları var. Bunları mali tabloyla birleştirdiğiniz zaman, bizim gibi bir ülke üst üste üç çeyrek büyümemeyi kaldıramaz. Hükümet görevini yenilemek ister, erken seçim olasılığı var.”

İSTANBUL BORSASI 2009 KADAR İYİ OLAMAZ

Standard Ünlü Genel Müdürü Atilla Köksal banka kârlarının 2010’da genel kanının aksine 2009 gibi gerçekleşebileceğini söylerken, hisse senedi piyasası beklentilerine ilişkin olarak şöyle konuştu: “Gelecek yılın 2009 kadar iyi olmayacağını düşünüyoruz. Erken seçim olmazsa, borsa 2010 sonunda, 2009’dan daha iyi olur. Ama erken seçim bekliyoruz. Bu tabii ki, piyasaları negatif etkiler.”

TÜRKLERİN İŞLEMİ YÜZDE 86’YA ÇIKTI

Köksal, yıllar sonra ilk kez Türk yatırımcıların piyasaya girdiğini belirterek şu bilgiyi verdi: “Türk yatırımcıların günlük işlemdeki payı yüzde 86’ya ulaştı, Opsiyon Borsası’nda bu oran yüzde 92.” Yunanistan’ın borca batması yüzünden global risk iştahındaki azalmadan Türkiye’nin olumsuz etkilenmediğini söyleyen Köksal, tersine yabancı portföylerde son dönemde artış olduğunu vurguladı.

3

Haberin Devamı