Fatih Öztürk Yabancı öğrenciler Türkiye'de
HABERİ PAYLAŞ

Yabancı öğrenciler Türkiye'de

Türkiye’deki üniversiteler, yabancı uyruklu öğrenciler için her yıl yaklaşık 15 bin, yurtdışında yaşayan Türk uyruklular için de 1500 kişilik kontenjan ayırıyor. Bu kontenjanlardan yararlanarak üniversitelere kayıt yaptırabilmek içinse Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı (YÖS) veya YÇÖ (Yurtdışında yaşayan öğrenciler için) sınavını başarmak gerekiyordu.

YÖK, Nisan ayında aldığı kararla, bu sınavların kaldırıldığını, yurtdışından yabancı veya Türk uyruklu öğrenci alımının artık üniversitelerin kendisine bırakıldığını duyurdu. Türkiye aslında yabancı öğrenci cenneti olabilecek bir ülke. Özellikle yabancı dille eğitim yapan vakıf üniversiteleri, yurtdışındaki gençler için önemli bir alternatif yaratıyor. Bu anlamda vakıf üniversiteleri önemli adımlar atıyor. Ancak devletin de destek olması gerekiyor.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

YÖK Başkanı Prof. Dr. Ziya Özcan, “Eğer bir üniversite rekabet edebiliyor, dış dünyadan öğrenci alabiliyorsa o üniversitenin dünyada yeri vardır” sözleriyle bu konuya verdiği desteği dile getirdi. Ancak, vakıf üniversitelerinin yurtdışından öğrenci getirmelerini teşvik edici düzenlemeler yapılması gerekiyor. Üniversite bünyelerinde yabancı uyruklu öğrenci ofislerinin oluşturulmasına destek olunmalı. Firmalar ürün tanıtımları için yurtdışı fuarlarına gittiklerinde bu konuda devletten yardım alıyorlar. Ancak eğitim kurumları için böyle bir uygulama bulunmuyor. Eğitim kurumları da bu kapsama alınmalı. YÖK’ün rakamlarına göre OECD ülkelerinde yükseköğrenim gören yabancı öğrencilerin sayısı son 20 yılda iki katına çıkarak 1.6 milyona ulaştı. Yabancı öğrenci oranı ABD’de yüzde 30, İngiltere’de yüzde 14, Almanya’da yüzde 13, Fransa’da yüzde 9, Avustralya’da yüzde 7. Yurtdışına en fazla öğrenci gönderen ülke Çin olurken, bunu Kore, Hindistan ve Yunanistan izliyor. Türkiye ise 8’inci sırada bulunuyor.

Genellikle parası olanlar çocuklarını Türkiye’den Avrupa’ya gönderiyor. Ama Avrupa’dan çocuklarını Türkiye’de okutmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Çünkü göçmen kültürünün yarattığı sorunlar en çok eğitim alanında yaşanıyor. Okulda başarılı olamayan Türkiye kökenli çocuklar, bir arayış içine girdiğinde Türkiye bir fırsatlar ülkesi olarak görülüyor. Türkiye’den öğrenim için yurtdışına gidilsin ama en azından giden öğrenci sayısı kadar gencin de ülkemize gelmesini sağlamalıyız.

Haberin Devamı

Ayrıca, Cumhuriyet Bayramınızı kutluyor, eğitim sorunlarının çözüleceği nice güzel bayramlar yaşanmasını diliyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder