Dünya Wikileaks yine vurdu

Wikileaks yine vurdu

Paylaş
Wikileaks yine vurdu

Tüm dünyayı şoke eden Wikileaks internet sitesi, ABD ordusunun Irak'ta tuttuğu raporlardan oluşan 400 bin gizli belge yayımlandı

Belgeler, Iraklı tutuklulara elektrikli matkapla işkence yapıldığını ve ölen sivil sayısının bilinenden 15 bin daha fazla olduğunu ortaya çıkardı

Amerikan ordusunun Afganistan Savaşı sırasında tuttuğu gizli raporları ifşa ederek tüm dünya kamouyunu şoke eden internet sitesi Wikileaks, bu kez Irak Savaşı’yla ilgili yaklaşık 400 bin gizli belge yayımladı. Belgeler, Irak’taki sivil ölü sayısının bilinenden 15 bin daha fazla olduğunu, tutukluların ağır işkenceye maruz kaldığını ve ABD’nin işkenceyi görmezden geldiğini gösteriyor.

Wikileaks’in internet sitesi ile Amerikan New York Times, İngiliz Guardian, Fransız Le Monde gazeteleri, El Cezire TV ve Alman Der Spiegel dergisinde yayımlanan 391 bin 831 belge, 1 Ocak 2004-31 Aralık 2009 tarihleri arasında yaşanan “önemli olayları” kapsıyor. Amerikan ordusunun karşı karşıya kaldığı gelmiş geçmiş en büyük sızdırma vakası olan belgelerde şu noktalar dikkat çekiyor:

TUTUKLULARA İŞKENCE

- Iraklı yetkililer tutuklulara elektrik verdi, elektrikli matkapla işkence yaptı ve hatta infaz etti. ABD askerleri yapılan işkencelerden haberdardı ancak soruşturma açmadı.
- Iraklılar tarafından gözaltına alınan bir kişinin parmaklarının kesildiği ve ardından bu kişinin asitle yakıldığı iddia edildi.
- Irak askerleri Telafer kentinde bir tutukluyu sokak ortasında infaz etti. İnfazın videosu Amerikan ordusuna ulaştı ancak ABD’liler olayla ilgili girişimde bulunmadı.

GİZLİ EMİR “FRAGO 242”

- ABD liderliğindeki yabancı güçler, “Frago 242” adı verilen bir emre göre, koalisyon üyelerini doğrudan ilgilendirmediği sürece hukuk ihlallerini soruşturmuyordu. 2004’te yayımlanan emrin ardından Amerikan askerleri, Iraklıların işkence ve adam öldürme eylemlerini “soruşturmaya gerek yok” diyerek görmezden geldi.

SİVİL ÖLÜMLERİ

- ABD ordusunun aksi yönde iddialarına rağmen, Irak’taki ölümler konusunda resmi istatistikler tutuldu. 2004-2009 arasında 109 bin kişi öldü ve 176 bin kişi yaralandı. Bu süre zarfında 66 bin 81 sivil, 23 bin 984 “düşman” kategorisine koyulan kişi, 15 bin 196 Irak güvenlik gücü asker ve polisi ve 3 bin 771 yabancı güç askeri hayatını kaybetti. Irak’taki ölümleri kayıt altına alan sivil kuruluş Iraq Body Count, önceden bilinmeyen yaklaşık 15 bin sivil ölümünün ortaya çıktığını açıkladı.

- 2007 yılı Temmuz ayında meydana gelen bir olayda yarısı sivil olan 26 Iraklı bir helikopterden açılan ateşle öldürüldü.

- Şubat 2007 yılında bir Apache helikopteri, başkent Bağdat’taki bir askeri üsse havan topu saldırısı düzenlediğinden şüphelenilen ancak teslim olmaya çalışan iki kişiye ateş açtı.

- Amerikan ordusu 2004 yılında Felluce’ye düzenlediği iki büyük operasyon sırasında yaşanan sivil ölümlerini kayıt altına almadı.

İRAN VE SURİYE FAKTÖRÜ

- Bazı isyancılar İran Devrim Muhafızları tarafından eğitildi ve silahlandırıldı. 4 Amerikan askerini kaçıran ve başlarını kesen Ezher El Duleymi’nin İran tarafından eğitildiği tespit edildi.

- İran-Irak sınırında yakalanarak Tahran’daki Evin Cezaevi’ne konulan 3 Amerikalı dağcının, yakalandıkları sırada sınırın Irak tarafında olduğu belirtildi. İran, dağcıları, kendi sınırına girdikleri için tutukladığını iddia ediyor.

- Iraklı isyancıların Suriye’ye rahatlıkla kaçtığı belirtildi. Örneğin, Iraklı sınır muhafızlarıyla çatışan kaçakçılar Suriye sınırını geçtikten sonra Suriyeli muhafızlar tarafından korundu.

PORTRE: Julian Assange
Kendi doğum gününü gizliyor

“İnternetin özgürlük savaşçısı” ve “en meşhur bilgisayar korsanı” olarak tanımlanan Wikileaks sitesinin kurucusu Julian Assange, Amerikan ordusuna ait gizli belgeleri ifşa ediyor ancak kendisi hakkında fazla bilgi vermiyor.



Assange’ın 1971’de Avustralya’da doğduğu bilinse de, tam doğum tarihini gizli tutuyor. Sabit bir evi de olmayan Assange, sürekli bir ülkeden diğerine seyahat ediyor. Assange’ın seyahatlerinin güvenlik kaygısının yanı sıra çocukluktan kalma bir alışkanlıktan da kaynaklandığı belirtiliyor. Assange, gezici bir tiyatro topluluğunu yöneten anne babasıyla birlikte eğitim hayatı boyunca 37 okul ve 6 üniversite değiştirmiş. Assange’ın asi karakterini de, Vietnam Savaşı karşıtı bir gösteride tanışan anne babasından aldığı tahmin ediliyor.

Assange’ın bilgisayar teknolojisine ilgisi ise 16 yaşındayken ortaya çıkmış. Annesinin kendisine aldığı ilk bilgisayarı kullanarak bilgisayar korsanlığı yapmaya başlamış. “Mendax” takma adını kullanan Assange, 18 yaşındayken NASA’nın bilgisayar sistemine sızdığı için tutuklanmış. 30 suçlamadan 24’ünü kabul eden Assange 2 bin 100 dolar para cezasıyla kurtulmuş. Dava sırasında, kız arkadaşı, oğullarını da alarak Assange’ı terk etmiş. Hakkında İsveç’te tecavüz suçlamasıyla açılan soruşturma halen sürerken, Assange bu soruşturmanın kendisini karalamak isteyenlerin işi olduğunu öne sürüyor.
Assange, “Zayıf insanlara yardım edip pislikleri ezmeyi seviyorum” diyor.

‘ABD ordusunun en büyük güvenlik açığı’

Pentagon Basın Sekreteri Geoff Morrell, Irak Savaşı belgelerinin Wikileaks’e sızdırılmış olmasının, Amerikan ordusu tarihindeki en büyük güvenlik açığı olduğunu söyledi. Morrell kimlikleri açıklanan kişilerin hayatlarının da tehlikeye atıldığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise Wikileaks’i kınamakla yetindi.

Birleşmiş Milletler işkence raportörü Mangred Nowak ise ABD’yi soruşturma açmaya davet etti.

Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Sorumlusu Malcolm Smart da, “Bu belgeler ABD’li yetkililerin uzun zamandır sistematik olarak devam etmekte olan bu işkenceleri bildiklerini gösteriyor. ABD, Irak’taki yükümlülüklerini yerine getirme konusunda sınıfta kaldı” dedi.

Irak: Şaşırmadık zaten biliyorduk!

Irak hükümeti, “Belgelere şaşırmadık, zaten bunu tüm Iraklılar biliyordu” şeklinde bir açıklama yaptı. Muhalif “Irakiye” grubunun sözcüsü Meysun El Damaluci ise, “Eğer tek bir kişiye tüm güvenlik yetkileri verilirse tutuklulara işkenceler yapılır” diyerek, Başbakan Nuri El-Maliki’yi eleştirdi.

Wikileaks’in sitesine korsanlar saldırdı



Irak Savaşı belgeleri yayımlanmadan kısa süre önce bir Wikileaks çalışanı Twitter’a yazdığı mesajda, “altyapılarına saldırı düzenlendiğini” söyledi. Forbes dergisine konuşan bir calışan da, şifreli mesajlaşma sistemlerine korsan saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Ancak bu saldırıların bertaraf edildiği belirtildi.

15 bin yeni belge yolda

Wikileaks ekibi dün ABD’nin Irak işgali ile ilgili 400 bin kadar belgeyi açıkladıktan sonra bir basın toplantısı düzenledi ve kısa bir süre sonra da Afganistan Savaşı ile ilgili 15 bin belgeyi daha açıklayacaklarını duyurdu. Sitenin kurucusu Julian Assange basın toplantısında, yayımlanan tüm belgelerin gerçek olduğunu ve Irak’ın “her bir köşesinin nasıl kan gölüne döndüğünü” gözler önüne serdiğini söyledi. Wikileaks, Temmuz ayı başlarında Afganistan savaşı ile ilgili 77 bin belge açıklamıştı.

Baş şüpheli eski analist

Irak Savaşı’yla ilgili yeni belgelerin kaynağının, daha önceki Afganistan dökümanlarını sızdıran eski Amerikan askeri olduğu tahmin ediliyor. Belgeleri sızdıranın, eskiden Irak’ta istihbarat analisti olarak görev yapan, ancak bilgi sızdırdığı şüphesiyle gözaltına alınan Amerikan askeri Bradley Manning olduğu sanılıyor. Manning halen ABD’de askeri hapishanede tutuluyor. Manning’in ABD’ye ait diplomatik görüşmeleri de sızdırdığı belirtiliyor.

Pentagon ‘basmayın’ dedi, dinlemediler

Wikileaks’in Irak Savaşı belgelerini verdiği gazetelerden Amerikan New York Times, Savunma Bakanlığı’nın (Pentagon) kendilerine, “Belgeleri yayımlamamanızı tercih ederiz” dediğini yazdı. Gazete, Wikileaks tarafından belgelerin kendilerine teslim edilmesinin ardından, “devam eden askeri operasyonları tehlikeye atmamak için” bazı bilgileri yayımlamamaya karar verdiklerini belirtti. New York Times, hangi belgeleri ne şekilde yayımlayacağını Pentagon’a gösterdi. Pentagon, “Hiçbir gizli bilgiyi yayımlamamanızı tercih ederiz” dese de hiçbir bölümün çıkarılması için özel bir baskı yapmadı. Alman Der Spiegel dergisi de, belgeleri yayımlama kararını açıklarken, bu tür bilgilerin “ileride Irak Savaşı’nın tarihini yazarken temel alınacağını” belirtti.

128 belgede Türkiye adı

Wikileaks’in yayımladığı Irak belgelerinde Türkiye’nin adı 128 dökümanda geçiyor. Türkiye ile ilgili belgelerin çoğunun sınırdan kaçak giriş yapmaya çalışırken yakalananlarla ilgili olması dikkat çekiyor. Bazı bölümleri çıkarıldığı için tamamı okunamayan bu belgelerden bazılarında aktarılan olaylar şöyle:

Mart 2005: Tikrit’te bir üsse kamyonlarla silahlı saldırı düzenleniyor. Amerikan askerleri ateş açarak üç kamyonu durduruyor. Amerikan askerleri raporlarına, “Sürücüler Türkiye’den gibi görünüyor” diye yazıyor.

Kasım 2004: Felluce’de “Türk özgürlük savaşçısı” olarak tanımlanan kişiler yakalanıyor.

Haziran 2004: İsmi silinen bir ülkeden Türkiye’ye silah kaçıran bir kamyon durduruluyor. Kamyonda onlarca makineli tüfek, mayın gibi silahlar bulunuyor.

Şubat 2007: Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin önderliğindeki Kuzey Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) Kerkük’teki merkez binasına kimyasal bir saldırıdan bahsediliyor ancak saldırının düzenlenip düzenlenmediği anlaşılmıyor. Belgede, “Söz konusu kimyasal gaz, Türkiye’de yaşayan kimliği belirlenemeyen bir Iraklı tarafından sağlandı. (__Yorum — Kimliği belirlenemeyen Iraklı şu anda Türkiye __’de yaşıyor)” deniliyor.

Şubat 2006: Sahte pasaportla giriş yaparken yakalanan bir kişi, haber yapmak için PKK’nın bir dağdaki eğitim kamplarına gittiğini söylüyor. Belgeye göre, PKK’nın bir propaganda yayınında çalıştığını ve Türkiye doğumlu olduğunu söyleyen bu kişinin çantasından çıkan kağıtlar, söyledikleriyle çelişki oluşturuyor.

(Milliyet)

3

Haberin Devamı