Dünya WikiLeaks'e sızdıran Chelsea Manning tahliye edildi

WikiLeaks'e sızdıran Chelsea Manning tahliye edildi

Paylaş
WikiLeaks'e sızdıran Chelsea Manning tahliye edildi

ABD askeri olarak 2009'da görevlendirildiği Irak'ta gizli belgelere erişim hakkı bulunan ve bu belgeleri 2010'da WikiLeaks'e sızdıran Chelsea Manning bugün tahliye edildi.

Sputnik'in haberine göre ABD ordusu mensubu Chelsea Manning, gizli belgeleri sızdırmak suçlamasıyla 7 yıl tutulduğu cezaevinden bugün serbest bırakıldı.

WikiLeaks'e sızdırdığı belgeler nedeniyle 35 yıl hapis cezasına çarptırılan ve 2045'te tahliyesi beklenen Manning, Barack Obama'nın 'başkanlık özel yetkisiyle' affedilmişti.

ABD ordusu tarafından Irak'ta 2010'da tutuklanan Manning, 700 binden fazla gizli belgenin sızdırılması suçlamasıyla Ağustos 2013'te 35 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Cezaevindeyken cinsiyet değiştirdiği için Bradley Edward Manning olan ismini Chelsea Manning olarak değiştiren ABD askeri, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından, Obama görevini Donald Trump'a devretmeden 2 gün önce affedilmişti.


ORDU BÜNYESİNDE KALMAYA DEVAM EDECEK


Manning, 15 Mayıs'ta Twitter üzerinden yayınladığı mesajında, "Sivil hayatın özgürlüğüne 2 gün kaldı. Artık milyonlarca Amerikalı gibi ben de özel sağlık sigortasının peşindeyim" demişti.

​ABD ordusu sözcüsü Dave Foster konuya ilişkin iki gün önce yaptığı bir açıklamada, Manning'in ABD ordusu bünyesinde kalmaya devam edeceğini, sağlık hizmetlerinden yararlanabileceğini, ancak kendisine herhangi bir maaş ödemesi yapılmayacağını bildirmişti.


GÖRÜNTÜLERİ SIZDIRMIŞTI


Manning'in WikiLeaks'e sızdırdığı 700 binden fazla gizli belge içinde, ABD helikopterlerinin Iraklı sivilleri öldürdüğü görüntüler de bulunuyordu. Sızdırılan belgeleri yayınlayan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange daha önce Manning'in affedilmesi durumunda, İngiltere'deki Ekvador Büyükelçiliği'nden çıkarak yargılanmayı kabul edeceğini söylemişti.


SERBEST BIRAKILMASI İÇİN İMZA TOPLANMIŞTI


ABD kamuoyunu kendisini belge sızdırdığı için 'hain' olarak tanımlayanlar ve ABD ordusunun yanlışlarını ifşa ettiği için 'kahraman' olarak görenler şeklinde ikiye bölen Manning için, serbest bırakılması talebiyle yüzbinlerce imza toplanmıştı.



Haberin Devamı