Ekonomi Vuslat Doğan Sabancı'dan kadın girişimcilere destek

Vuslat Doğan Sabancı'dan kadın girişimcilere destek

Paylaş
Vuslat Doğan Sabancı'dan kadın girişimcilere destek

Kadınların çalışma yaşamına katılmasını sağlamak amacıyla Türkiye'de 47 şehirde açılan Mikro Kredi Programı'nın İstanbul'daki ilk şubesi Vuslat Doğan Sabancı Mikro Kredi Şubesi adıyla Bağcılar'da açıldı

Dar gelirli kadınların kendi işlerini kurabilmeleri için imkan sağlayan mikro kredi programının İstanbul’daki ilk şubesi olan Vuslat Doğan Sabancı Mikro Kredi Şubesi’nin açılışına Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan, Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Eski İçişleri Bakanı AK Parti İstanbul Milletvekili Abdülkadir Aksu, AK Parti Diyarbakır Milletvekili ve İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Radikal Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can Sağlık, Hürriyet ve Milliyet Gazetesi yazarları ile Mikro Kredi Programı’ndan yararlanan kadınlar katıldı.

Açılışta konuşan Abdülkadir Aksu, mikro kredide asıl olanın vatandaşların kendi işlerini kurması olduğunu kaydederek, mikro kredinin işsizliğin önlenmesi açısından önemli bir argüman olduğunu dile getirdi.

Vuslat Doğan Sabancı da, "Hem ülkemizde hem dünyada gelir eşitsizliği ve cinsiyet eşitsizliği konularında araştırıp, kafa yorup çözümleri araştırırken mikro kredi çıktı karşıma ve gerçekten de hibe değil sadece. Ekonomiye geri dönerek, yani kadına krediyi vererek, o, iş imkanı yaratıyor, kendi iş kuruyor ve ailesine eğitim olarak, daha iyi beslenme olarak, sağlık olarak geri dönüyor. Gerçekten çok önemli bir buluş. Çok etkiledi beni. Gittim yerlerinde gördüm çok etkilendim. Bu da Türkiye’de 10 yıldır uygulanan bir proje.

Ben de daha fazla duyurma sorumluluğunu üstlendim. Bunu yapıyorum" diye konuştu. Kredinin aslında ufak bir sermaye olduğunu anlatan Vuslat Doğan Sabancı, "500 lira bugün iş hayatına atılmak için hiçbirimizin hayal edemediği bir rakamla, evet ufak bir sermayeyle, bir hayat yaratıyorlar" dedi. Sabancı, mikro kredideki batık kredinin yüzde sıfır olduğunu vurgulayarak, "Kadınlar teminat vermiyorlar, kredi geçmişleri sıfır, müthiş büyük bir cesaretle alıyorlar bu 500 lirayı ama takır takır ödüyorlar. Onların ticari ahlakı çok büyük, onları teminatları vicdanları."

AYDIN DOĞAN’DAN BAĞCILARA OKUL

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu da, mikro kredinin 10 önemli kararından birisini aktararak, "Her zaman birbirimizin yardımına koşacağız. Herhangi birimiz sıkıntıda ise hepimiz ona yardım edeceğiz sözü fevkalade önemli" dedi. Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı yaptığı konuşmada, Aydın Doğan’ın Bağcılar’da kendi ismiyle bir okul yaptıracağını aktardı.

İsrafı Önleme Vakfı Başkanı Prof. Aziz Akgül de, mikro krediyi ilk defa 2003 yılında İstanbul’da tartışmaya açtıklarını anlatarak, "Aradan 8 yıl geçti. Şimdi İstanbul’da mikro krediyi uygulamasını yapma fırsatı ortaya çıktı. Bu imkanın oluşmasına katkı sağlayan ve İstanbul Bağcılar Vuslat Doğan Sabancı Mikro Kredi Şubesi’nin finansmanını Sayın Vuslat Doğan Sabancı Hanımefendi sağladı" dedi.

KENDİ EMEĞİMİZLE EVE PARA GETİRMELİYİZ

Mikro krediyi ilk kullananlardan olan Emine Çiçek ise, mikro krediden nasıl haberdar olduğunu anlatarak, krediyi tekstil işinde kullandığını kaydetti. Çiçek, "Biz ev hanımları olarak kendi emeğimizle evimize para getirmeyi öğrenmek zorundayız. Öte yandan açılış konuşmaları sırasında söz isteyerek kürsüye çıkan Ayşe Akkaya adlı kadın, kadınlara ilişkin yazdığı bir şiiri devetlilere okuyarak, yaşadığı bölgedeki bazı işyerlerini protokoldekilere şikayet etti. Konuşmaların ardından Şenay Aslan, Arzu Engin, Nurgül Pamuk, Makbule Şentürk ve Hanım Ateşoğlu adlı kadınlara mikro kredi verildi.

MİKRO KREDİ NEDİR?

Mkro kredi, dar delirli kadınların kendi kendilerine gelir getirici faaliyette bulunmalarına imkan sağlayan teminat ve kefalet istenmeden verilen küçük bir sermayedir. İlk yıl için öngörülen kredi tutarı 100 ile 700 TL arasındadır. Alınan kredinin geri ödemesi ise ilk haftanın sonunda başlayarak, 46 haftada ve haftalık olarak ödenmektedir.

Murat DELİKLİTAŞ/İSTANBUL, (DHA)

2

Haberin Devamı