Opr. Dr. Hande Akbaş Vücut zamanla alışıyor
HABERİ PAYLAŞ

Vücut zamanla alışıyor

Haberin Devamı

Doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi bazı yan etkiler yapabilir. Bu yan etkilere zamanla vücut alışır. Ama çok sıkıntı yaşıyorsanız ve yaşam kaliteniz bozuluyorsa doktorunuza danışın...

Akıntı neden kaynaklanıyor?

1 hafta önce adetim bitti. Birkaç gündür pembemsi kırmızı karışımı akıntı geliyor. Neden kaynaklanıyor yardımcı olur musunuz?

CEVAP

Sevgili okuycum, bir kadın doğum uzmanına başvurarak muayene olmalı ve vajinal smear aldırmalısınız. Smear sonucunda özellik yoksa o zaman rahmin iç tabakasında polip, myom gibi yer kaplayıcı oluşumlar olup zaman zaman kanama yapabilecek yapılar var mı araştırılmalıdır. Sorun tespit edilmezse lekelenme tekrar edecek mi takip edilmelidir. Lekelenmeyi açıklayacak hormonal bozukluk saptanmazsa, o zaman rahim içinden ufak bir biyopsi alınarak kötü huylu herhangi bir oluşum var mı dışlanması gerekebilir.

Kullandığım ilacı bıraksam olur mu?

32 yaşındayım ve 3 aydır doğum kontrol hapını kullanıyorum. Bu hapı içtikten birkaç saat sonra mide bulantısı ve baş ağrısı oluyor. Acaba neden? İlacı bıraksam olur mu?

CEVAP

Sevgili okuyucum, doğum kontrol ilaçları ilk aylarda bulantı, baş dönmesi, baş ağrısı ve sinirlilik gibi yan etkiler yapabilr. Piyasada düşük doz hormon içeren doğum kontrol ilaçlarının bulunmasına rağmen ne yazık ki bu yan etkiler ortadan kaldırılabilmiş değildir. Zamanla bu tür yan etkilere karşı vücut alıştığından başta görülmesi daha sık rastladığımız bir durumdur. Diğer tüm bulantı sebebi olabilecek hastalıklar giderildikten sonra halen kaynak tespit edilemezse o zaman ilacınızı kesin.

Ameliyat çare olmaz mı?

27 yaşında, 2 yıllık evli kadınım. Korunmadığım halde çocuk sahibi olamıyorum. Doktora başvurdum, sağ tüpüm kapalıymış. Ameliyatla tüplerin açılma şansı yok mu ya da tek yol tüp bebek mi?

CEVAP

Sevgili okuyucum, birçok kadın tek tüple de gebe kalabilir. Ama siz 2 yıldır korunmamanıza rağmen gebe kalamamışsınız ve anladığım kadarıyla birtakım yumurtlama ilaçları da kullanmanıza rağmen sonuç alamamışsınız. Daha fazla beklemeden bir sonraki tedavi aşamasına geçin. Tüplerde bir kere harabiyet olduysa bunu geri dönüştürücü ameliyatlar pek başarılı olmuyor. Bu sebeple tüp düzeltici ameliyatla vakit kaybetmenizi önermem. Hatta diğer tüpünüz de bu konuda uzman birisi tarafından iyice incelenmeli ve bunda da sıkıntı olup olmadığı detaylı araştırılmalıdır. Aksi taktirde tüp bebekle bile başarı şansınız azalacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder