Sağlık Vücudunuzdaki 'fabrika' yağlanmasın

Vücudunuzdaki 'fabrika' yağlanmasın

Paylaş
Vücudunuzdaki 'fabrika' yağlanmasın

Karaciğer, vücudun hem fabrikası hem arıtma tesisi hem de deposu. Her beş kişiden birinde görülen karaciğer yağlanmasına karşın neler yapabileceğimizi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya anlatıyor...

Kuşkusuz bütün organlarımızın vücudumuz için ayrı ayrı bir önemi var; ancak içlerinden bir tanesi yani karaciğerimiz vücudumuzun hem bir fabrikası gibi davranıyor hem bir arıtma tesisi gibi çalışıyor hem de vücut için tam bir depo görevi görüyor. Yani bazı enzimleri üretiyor, dışardan gelen zehirli maddeleri temizliyor ve fazla enerji başta olmak üzere vitaminlerin de depo yeri olarak görev görüyor.

Haberin Devamı

Bu kadar çok faktörlü çalışan vücudumuzun en büyük organlarından biri olan karaciğerimiz günlük kötü yaşam tarzımızdan da en çok etkilenen organımız aslında. Eğer her beş kişiden birinde görülen yağlı karaciğer eğer doğru önlemleri almazsak sonuçta karaciğeri çok kötü etkileyecek siroz gibi hastalıkları da beraberinde getirebiliyor.

Yağlı karaciğer, karaciğerin en sık görülen hastalıklarından biri. Günlük yaşamda direkt bir rahatsızlık yapmasa da özellikle karnın sağ üst tarafında ağrı, dolgunluk hissi yapabiliyor. Beraberinde gün içinde halsizlik, yorgunluk gibi şikâyetler de oluşturabiliyor.

HEM ZAYIFLAMAK HEM KARACİĞERİ KORUMAK İÇİN

Karaciğerinizi koruyacak önlemlere gelince:

- Alkol karaciğerin zehridir. Hem yağlanmayı artırır hem de karaciğer fonksiyonlarına çok büyük zarar verir. Daha sağlıklı bir karaciğer için alkolden uzak durun.

Haberin Devamı

- Mutlaka sağlıklı bir şekilde dengeli beslenerek kilo verin. Hızlı kilo vermek çok tehlikelidir. Karaciğerin yağlanmasını artırır.

- Şeker ve karbonhidrat değeri yüksek yiyecekleri üst üste yemeyin. Yani ekmek, pilav, makarna, patates, börek ve tatlıyı aynı öğünde tüketmeyin. Bu yiyecek gruplarından sadece bir tanesi olsun öğününüzde. Ama bu yiyecekleri mutlaka bol sebze ve yoğurtla tüketin.

- Yağı yüksek yiyecekler; kızartmalar, pastane ürünleri, kurabiyeler, yağlı kıymadan yapılan etler, cipsler, şarküteri ürünleri karaciğeri çok yorar. Daha az yağlı yemeye alışın.

- Enginar, C vitamini yüksek yiyeceler; kivi, turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler karaciğer dostudur. Kurubaklagiller; kurufasulye, nohut, mercimek hem zayıflamanıza yardım eder hem karaciğerinizi onarır. Ancak porsiyon kontrolüne dikkat edin.

- Yoğurt tam bir mucizedir. Hem göbek yağlarını eritir hem karaciğer yağlarını eritir. Öğünlerinize 1 kase yoğurt ilave edin. Hareket karaciğer için ilaçtır. Karaciğeriniz için her gün en az yarım saat tempolu yürüyün.