Ekonomi Eylül'ün zam şampiyonu karpuz

Eylül'ün zam şampiyonu karpuz

Paylaş
Eylül'ün zam şampiyonu karpuz

Eylül'ün zam şampiyonu karpuz

İstanbul’da Eylül ayında fiyatı en çok artan ürün yüzde 44.96’yla karpuz, firmalar arası yaşanan rekabete bağlı olarak yapılan kampanyalar sonucunda fiyatı en çok düşen ürün ise yüzde 23.61 gerilemeyle halı oldu. İkinci sırada ise okulların başladığı günlerde zam üstüne zam yapılan çocuk ayakkabısı yer aldı.

Haberin Devamı

-OKULLAR AÇILIRKEN ÇOCUK AYAKKABISI ZAMLANDI-

İstanbul Ticaret Odası (İTO), 2010 Eylül ayında fiyatları en fazla artan ve azalan maddeleri açıkladı. İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi Perakende Fiyatlarda, indekste yer alan 74 maddenin fiyatında artış görüldü. Ağustos ve Eylül aylarında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle arz eksikliği yaşanan yaş, kuru sebze ve meyveler indeksinde yer alan maddelerden karpuz yüzde 44.96 artış oranı ile fiyatı en fazla artan madde oldu. Karpuzu, yüzde 38.63 fiyat artışıyla çocuk ayakkabısı izledi. Taze fasulye fiyatları yüzde 33.72 ile üçüncü sırada yer alırken, yüzde 31.75 artışla salatalık 4’üncü sıraya yerleşti. Yıllık bazda bakıldığında Eylül ayı itibariyle gıda harcamaları grubunda yer alan kabak yüzde 63.01 ile fiyatı en fazla artan madde oldu. Fiyatları yıllık bazda en çok artan diğer maddeler yüzde 61.20 ile sakatat, yüzde 57.22 ile taze fasulye, yüzde 55.68 ile salatalık oldu.

Haberin Devamı

-HALI FİYATLARI YÜZDE 23.61 GERİLEDİ-

Eylül ayında indekste toplam 16 maddenin fiyatında azalış görüldü. Firmalar arası yaşanan rekabete bağlı olarak yapılan kampanyalar sonucu ev eşyası harcamaları grubunda yer alan halı Eylül ayında yüzde 23.61 oran ile fiyatı en fazla azalış gösteren ürün oldu. Halıyı yüzde 13.23 fiyat azalışıyla erik, yüzde 6 ile yaş üzüm, yüzde 4.30 patates izledi. Eylül ayı itibarıyla yıllık bazda fiyatı en çok azalan madde yüzde 22.22 gerilemeyle patates oldu. Patates fiyatlarındaki düşüşte arz fazlalığı etkili oldu. Yıllık bazda fiyatında en fazla azalış izlenen diğer maddeler ise yüzde 12.98 ile sıvı yağlar, yüzde 12.9 ile erkek gömleği, yüzde 9.9 ile kadın kazağı şeklinde sıralandı.