Ekonomi IMF ile büyüme paylaşılamadı

IMF ile büyüme paylaşılamadı

Paylaş
IMF ile büyüme paylaşılamadı

Hükümet ile IMF, büyümenin nasıl bölüştürüleceği konusunda uzlaşamadığı için IMF ile anlaşma yapılmadı

Ekonomide ortaklaşamadılar

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile hükümet arasındaki görüşmeler, Türkiye’nin büyüyen gelirinin nasıl bölüştürüleceği tartışması üzerine anlaşmazlıkla sonuçlandı.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CNNTürk televizyonuna, IMF ile görüşmelerde tıkanılan noktaları açıkladı. Ali Babacan, ‘siyasi’ tartışmaların bu yılbaşında aşıldığını ama gelecekle ilgili öngörüleri ortaklaştıramadıklarını belirtti.

Siyasi tartışmalar bitti

Geçen yıl IMF’yle görüşmeler, IMF’nin Gelir İdaresi’nin özerk hale getirilmesi talebi nedeniyle tıkanmıştı. Ali Babacan, hükümetin kabul etmediği bu taleple ilgili tartışmaların 2009 sonunda kapandığını bildirdi.

Ali Babacan, “IMF ile örneğin Türkiye’nin yüzde 3.5’in üzerinde büyümesi halinde, artan gelirin nereye dağıtılacağı, yani gelirin dağılım kompozisyonu gibi projeksiyonlarda anlaşamadık” dedi.

Bugün ihtiyacımız yok

IMF’nin, baştan beri Türkiye ile bir anlaşma istediğinin altını çizen Ali Babacan, krizin başlarında ‘güven artışı’ için IMF ile anlaşmayı önemli bulduklarını hatırlattı.

Zaman içinde şartların değiştiğini ve piyasaların IMF’ye gerek kalmadığını konuşmaya başladığını belirten Ali Babacan, “Türkiye’nin içinde bulunduğu aşamada IMF anlaşmasının getireceği güven katkısı düşük olacaktır” diye konuştu.

Program güven oluşturdu

Ali Babacan, konuşmasına şöyle devam etti: “Yeni bir IMF anlaşması, bugün için gündemimizde değil. İleride ne olur, bununla ilgili bağlayıcı şeyler söylemek doğru değil.

Bugün itibarıyla, mayısa kadar, mayıstan sonrasında da Türkiye’nin böyle bir ihtiyacı yok, bir mecburiyeti yok. Bizim zaten programımız belli. Orta vadeli program artık kendini ispat etmiş, güven oluşturmuş bir program.”

2

Haberin Devamı