Dr. Mehmet Öz Hastalanmadan önce vücudunuz sinyal verecektir!
HABERİ PAYLAŞ

Hastalanmadan önce vücudunuz sinyal verecektir!

Haberin Devamı

Boyunuza posunuza bakın, hangi hastalıklar açısından risk altındasınız anlayın!

Bilmiyor olabilirsiniz, ancak vücudunuz ciddi bir hastalığın teşhisinden yıllar önce önlemenize yardımcı olabilecek ipuçları taşır! Yorgun olduğunuzda, doyduğunuzda, hatta nezle olmadan önce bile vücudunuz haber verir. Yeni araştırmalar bazı ciddi hastalıklara yakalanma olasılığınızın olup olmadığını açıklayan gizli fiziksel ipuçları buluyor. Bunları tanımlayarak ve dikkate alarak hepimiz uzun vadede sağlığımız için önemli gelişmelerde bulunabiliriz. Riskinizi azaltmak için bu dört gizli işareti okuyun ve imkansızlıkları ortadan kaldırın.

1) Boyunuz
Bir Randy Newman şarkısı “Kısa boylu insanların yaşamak için nedenleri yoktur” der. Ancak kısa boylu insanlar uzun boylu yaşıtlarından daha uzun yaşayabilirler. National Academy of Sciences’da yayınlanan son günlerdeki bir araştırmaya göre boyu 1.57 santimetre’den kısa olan insanların 100 yaşına kadar yaşama şansları çok yüksek. Araştırmacılar, vücudun oksidatif stresten (her gün çevre, yaptığımız aktiviteler ve yediğimiz yiyeceklerden ötürü maruz kaldığımız radyasyondan gelen hücre hasarı) iyileşmesinde yardımcı genin boyu belirleyen genle bir şekilde bağlantılı olduğunu tahmin ediyor. Tahminlerine göre daha uzun boylu insanlar oksidatif strese kısalar kadar iyi yanıt vermiyor.

Ne yapabilirsiniz?

Boyunuzu dikkate almaksızın, eğer uzun yaşamla ilgileniyorsanız, yeni araştırmalar yaşamınızı uzatmak için ilginç yollar gösteriyor.
Egzersiz ve direnç eğitimi ile en önde gelen ölüm ve sakatlık nedeni olan kalp ve damar hastalıklarını önleyin.
Yeni araştırmaların ortaya koyduğuna göre metabolizmayı yavaşlatabilen ve hücre ölümüne sebep olabilen kalori alımınızı azaltın. Bu da daha uzun yaşamanıza yardımcı olacak. Araştırmalar yüzde 25 oranında azalmayı ele aldılar ancak eğer bu size gerçekçi veya sağlıklı gelmiyorsa yüzde 10 oranında da azaltabilirsiniz.
Antioksidanla dolup taşan meyveler ve sebzeler açısından zengin renkli bir beslenme programı uygulayın.
Haftada en az 3 kere 30 dakika egzersiz yapın. Ne kadar çok, o kadar iyi!

Hücrelerinizi yenilemek, kemik yoğunluğu ve düşük beden yağını (birçok hastalıkla bağlantılıdır) artırmak için gerekli olan büyüme hormonunu üretmek için her gece 7 saat (veya daha fazla) uyuyun.

2) Koku alma duyunuz
Annals of Neurology’de yayınlanan bir araştırma muz, limon, tarçın veya diğer yaygın ev malzemelerinin kokusunu tanımlayamayan insanların 5 kat daha fazla Parkinson hastalığına yakalanma riskine sahip olduklarını ortaya çıkardı. Bunun nedeni beynin koku alma merkezinin Parkinson hastalığında en erken etkilenen bölümlerden biri olması olabilir. Belirli kokuları kavrama veya ayırt etme yetilerini kaybetmek resmi bir teşhisten en az 7 yıl öncesine kadar olabilir bu yüzden erken davranmak, bu nörolojik durumu yok etmek için ne yapmanız gerektiğine yardımcı olabilir.

Ne yapabilirsiniz? Araştırmalar

Omega-3 yağ asitlerinin Parkinson belirtilerine karşı direnç kazanmaya yarayan toksin üretmeye yardımcı olabileceklerini açıkladı.
Beslenme programınıza alabalık, somon, karides, ceviz, keten tohumu yağı gibi Omega-3 zengini yiyecekler ekleyin.

3) Baldır ölçünüz
Yaz sezonuna girerken sizi rahatlatacak birkaç haber; incecik baldırlar felç olma riskinizi artırabilir. Fransız araştırmacılar baldır çapı 33 santimetreden az olan kadınların felç riskinin çok daha fazla olduğunu keşfetti. Bu kadınlarda karotis arterin tıkanması daha olasıdır ve bu tıkanıklık ile küçük kan pıhtısı parçaları koparak beyindeki küçük damarlara gider ve bu da damarların tıkanmasına yol açabilir. Beyinde damar tıkanıklığı da felç olmaya yol açar. Araştırmacılar baldırınızın arkasındaki derinizin altında bulunan yağın, yağ asitlerini kan damarlarınızdan (boynunuzdaki şahdamarına gidebilirler) atıp, güvenle baldırlarınızda depolamanıza yardımcı olabileceğini tahmin ediyorlar.

Ne yapabilirsiniz?

Tabii ki dışarı çıkıp hemen en kalorilisinden bir dondurma almanıza (aşırı kilolu ve sağlıksız olmanın kalp ve damar hastalıklarının baş riski olduğu kanıtlanmıştır) gerek yok!

Bol bol yeşil çay için.
Japonya’da yapılan bir araştırma günde 5 fincandan fazla yeşil çay tüketen erkeklerin araştırmadaki herkesten daha az felç riski olduğunu ortaya çıkardı.

4) Bacak uzunluğunuz
İngiliz araştırmacılar 50-70 santimetre arası bacak uzunluğuna sahip olan kadınlarda karaciğer hastalıklarının göstergesi olan 4 enzimin daha yüksek seviyede olabileceğini keşfetti. Karaciğer hastalığına tek başına bacak uzunluğu katkıda bulunmuyor tabii ki, daha kısa bacaklar da karaciğer hastalığında rol oynayabilecek, çocuklukta kötü beslenmenin göstergesidir.

Ne yapabilirsiniz?

Bunları yaparak karaciğerinize nazik davranın:
Alkol tüketiminizi günlük bir bira veya bir kadeh şarapla sınırlayın.
Lahana, karnabahar, Brüksel lahanası, brokoli gibi krusifer grubuna ait sebze tüketiminizi artırın.

Mit mi? Gerçek mi?
İshalin en iyi ilacı geçmesini beklemek değildir!

İshal genellikle ince bağırsak duvarını etkisiz hale getiren ve sıvının istediği yere yol açan bir toksin sağlayan bir enfeksiyon yüzünden olur; tuvalette otururken kendinizi su tabancası gibi hissetmenizin nedeni budur. En iyi çözüm tuvalette kamp kurup enfeksiyonun kendi kendisine iyileşmesini beklemek değildir. Asıl ilaç, pirinçli tavuk çorbasıdır. Tavuk suyu ve pirincin birleşmesi, enfeksiyonun saldırısını asgariye indirmek için suyu sisteminize çeken belli şekerleri harekete geçirir. Kalsiyum tabletleri de işe yarar. Nedeni bilmiyoruz ama bütün kas hareketlerini yavaşlatmaktadırlar ve bu da atık suyun bağırsak borularınızda başıboş dolaşmasını engellemektedir.

Mastürbasyon erkekler için yararlı mıdır?
Daha önceki bazı araştırmalar erkeklerde sık boşalmanın prostat kanseri riskini arttırdığını iddia ederken, yakın geçmişte 30.000 erkek üzerinde yapılan başka bir çalışma bunun tam aksini gösterdi. Bu araştırmaya göre, ayda 13 ila 20 kez boşalan erkekler yüzde 14 daha az kanser riski taşımaktadırlar; ayda 21 kereden fazla boşalan erkeklerde ise bu olasılık yüzde 43 daha azdır. Buna ek olarak, birçok seks terapisti, mastürbasyonun sağlığı iyileştirdiğine inanmaktadır: Örneğin stresten kurtulmayı sağladığı için. Ama uyardıkları nokta, mastürbasyonun asla eşinizle cinsel ilişkinizin yerini almaması gerektiğidir. Diğer yandan, mastürbasyonun iyi huylu prostat hiperplazisi açısından yararlı ya da zararlı olduğunu gösteren bir kanıta rastlanmamıştır.

1 dakikada sağlık!
PORSİYON KONTROLÜ

Kilo vermenin bir numaralı kuralı normal bir porsiyonun ne kadar olduğunu bilmektir. Bunu nasıl bilirsiniz? Görsel ipuçlarıyla...
Et ve proteinlerle başlayalım. Bir biftek veya tavuğun ortalama servis ölçüsü yaklaşık 85 gram olmalıdır. Bu tam olarak ne anlama geliyor? Bunun için en iyi görsel ipucu, bir kart destesi veya avuç içinizdir. Nişastalı yiyeceklere geldiğimizde ise yaklaşık bir bardak makarna veya pilava denk gelen bir tenis topu veya bir yumruk düşünün.
Ve son olarak araştırmalar ne kadar büyük bir tabak, o kadar fazla yemeniz anlamına geldiğini gösteriyor. Standart 33 santimetrelikten 23 santimetrelik olanlara geçmeyi deneyin. Ve emin olun tabaklarınız daha az yemenize yardımcı olacaklar.
Ayrıca ne kadar ve hangi hızda yiyeceğinizi bilmek diyetinizi tam tıkırında götürmenin en iyi yoludur.

Sağlıklı yemek tarifleri
Bezelye çorbası

8 porsiyon (her biri yaklaşık 1 kase) - porsiyon başına 157 kalori

Malzemeler

1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 baş soğan, kıyılmış
1 havuç, kıyılmış
2 diş sarımsak, dövülmüş
2 fincan taze bezelye
8 fincan az tuzlu tavuk ya da et suyu
1 fincan az yağlı yoğurt
Tuz ve taze dövülmüş karabiber (tercihe bağlı)
1 küçük demet nane yaprağı, kıyılmış

Hazırlanışı

Orta ateşte büyük bir tencerede yağı ısıtın. Soğanı ekleyin; 5 dakika pişirin ve arada karıştırın. Havuç ve sarımsağı katın; yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika pişirin.
Bezelye ve et ya da tavuk suyunu ekleyin; 20 dakika ağzı açık olarak pişmeye bırakın. Blendere veya mutfak robotuna aktarın; yoğurdu da ilave edin ve istenen kıvama gelene kadar karıştırın.
İstiyorsanız tuz veya biberle tatlandırın. Gerekirse tekrar ısıtabilirsiniz. Sığ kaselerde servis yapın; nane ile süsleyin.

İçinde sizin için ne var?

Toplam yağ--------------4.8 gr
Doymuş yağ-------------1.1 gr
Sağlıklı yağlar -----------3.5 gr
Lif ---------------------------2.3 gr
Karbonhidrat----------18.2 gr
Şeker ----------------------9.5 gr
Protein ---------------------10 gr
Sodyum ----------------376 mg
Kalsiyum-----------------84 mg
Magnezyum----------30.3 mg
Selenyum----7.3 mikrogram
Potasyum--------------466 mg

4

Sıradaki haber yükleniyor...
holder