Ekonomi '2010 arzda milat olacak'

'2010 arzda milat olacak'

Paylaş
'2010 arzda milat olacak'

İstanbul Borsası Başkanı Hüseyin Erkan, 2010'un halka arzlar için milat olacağını ifade etti

2001’den sonra 5’e düştü

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, 2010’un halka arz açısından milat yılı olacağını söyledi. ‘Halka arz seferberliği’ konulu toplantı için geldiği Konya’da konuşan Hüseyin Erkan, 1990’larda yılda ortalama 25 şirketin halka açıldığını, 2001 krizinden 2009’a kadar geçen döneme bakıldığında ise halka açılan şirket sayısının 5’e kadar düştüğünü ifade etti.

Borçlanma maliyeti artacak

Hüseyin Erkan, 2001’den bu yana Türkiye’nin yaşadığı büyüme, borçlanma imkanının artması ile sermayeye daha ucuz ve kolay erişimin, şirketleri halka açılmaya değil, doğrudan yabancı sermayeyi araştırmaya yönelttiğini belirtti.

Bu durumun artık geride kaldığını belirten Erkan “Faiz artacağı için borçlanma maliyetleri artacak. Halka arzla hisse satarak sermaye toplamak daha ucuz olacak” dedi.

20 şirket hazırlanıyor

Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) halka açılma prosedüründe kolaylıklara gittiğini, maliyetlerde indirim yaptığını belirten Hüseyin Erkan şöyle devam etti:
“Halka arzda 2010’da beklentiler olumlu. 4-5 başvurumuz var, bunları inceliyoruz. 20’nin üzerinde şirketin de başvuru hazırlığında olduğunu biliyoruz. 2010, halka arzlar için milat olacak. Çok hızlı halka açılmalar bekliyoruz.”

Büyük toplantı İstanbul’da

Bu dönemde SPK, Odalar ve Borsalar Birliği ile İMKB arasında imzalanan protokolle halka arz seferberliği başlattıklarını belirten Hüseyin Erkan şöyle konuştu:

“Bu kapsamda ilk toplantıyı 6-7 Mayıs’ta İstanbul’da yapacağız. Yatırımcıların, şirketlerin, bankaların, aracı kurumların, bağımsız denetim ve danışman firmalarının katılacağı büyük bir toplantı olacak. Bunu her ilde yapacağız."

2

Haberin Devamı