Siyaset 'Veto' getiren ihbar
Paylaş
'Veto' getiren ihbar

12 bağımsız milletvekili adayının YSK tarafından veto edilmesinin, bir ihbar üzerine gerçekleştiği öne sürüldü

YSK, 7’si BDP’nin desteklediği isimler olan Hatip Dicle, Leyla Zana, Gültan Kışanak, Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü, İsa Gürbüz, Salih Yıldız ile birlikte toplam 12 adayın adaylıklarını iptal etti. İptal kararının İstanbul'da yaşayan bir kişinin ihbarı üzerine yapılan inceleme sonucunda alındığı ortaya çıktı.

YSK’nın milletvekili adaylıklarını veto ettiği adaylar arasında bulunan kapatılan DEP’in eski milletvekilleri Leyla Zana ve Hatip Dicle ile ilgili YSK’nın gerekçeli kararı Diyarbakır İl Seçim Kurulu’na ulaştı. YSK’nın Zana ve Dicle’nin DEP davasında Ankara 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı gerekçe gösterilerek, yeni TCK’nın 312’inci maddesine göre aday olamayacakları yönünde karar verdiği belirtildi.

İHBAR İSTANBUL'DAN

Leyla Zana ve Hatip Dicle’nin avukatı Cabbar Leygara, İstanbul’da yaşayan bir kişinin YSK’ya BDP’nin desteklediği adayların daha önce mahkumiyetleri bulunduğunu ve aday olamayacaklarını ileri sürürek, haklarında inceleme yapılmasını için de dilekçe ile başvuruda bulunduğu, YSK’nın da başvuru üzerine BDP adayları üzerinde inceleme yaptığını öğrendiklerini söyledi.

Haberin Devamı

Avukat Leygara, müvekkillerinin yeni Ceza Kanunu'nun 312’inci maddesinden ceza almaları gerekçe gösterilerek, adaylıklarının veto edildiğini belirterek, "Daha önce her ikisi için memnu haklarının iadesi için Diyarbakır 4 ve 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuruda bulunduk. Her iki mahkemede bize böyle bir karar almalarına gerek olmadığı yeni Türk Ceza Kanunu’nda memnu hakları düzenleyen bir karar olmadığını söylediler. YSK, normal prosedürü işletmedi.

SELİM SADAK ÖRNEĞİ

BDP’nin adaylarını açıklamasından sonra İstanbul’dan bir kişinin YSK’ya verdiği şikayet dilekçesi üzerine YSK, bütün adayların durumunu inceleyerek, il seçim kurullarını devre dışı bırakarak, böyle bir karar almıştır. Kararın hukuki bir boyutu yoktur. İstanbul’da söz konusu şikayeti yapan kişi bütün adaylar için fezleke gibi bir dilekçe ile başvuru yaparak YSK’nın böyle bir karar almasını sağlamıştır. Müvekkillerimle aynı durumda olan, aynı cezayı alan Selim Sadak, şu anda Siirt belediye başkanlığı yapmaktadır.YSK bunu nasıl izah edecektir"

Haberin Devamı