Tamer Heper Verilen paraya değer
HABERİ PAYLAŞ

Verilen paraya değer

Haberin Devamı

Ben de pek çok kimse gibi yazılarınızı zevkle takip ediyor ve çok yararlanıyorum. Bazı yazılarınızda hukuki bir işe girişmeden bir avukata danışın diyorsunuz. Peki bir avukata danışmak kaç para? Milletin buna imkanı var mı? Bu fiyat konusunda bizi aydınlatır mısınız? Ş.K.

Ben size hemen bir şey söyleyeyim sonra kaç para olduğunu yazarım. Bizim memlekette hukuki işlerin pek basit olduğu görüşü var. Örneğin bir daire satın almak gibi önemli bir iş için hiç kimsenin aklına bir avukata danışmak gelmez. Ancak son bir yıl içinde bile bilirkişi olarak önüme gelen gayrimenkul satışı ile ilgili ihtilaflardan hiç tereddütsüz yüzde 90’ı satın alan aleyhine sonuçlandı. Sebebi, usulüne uygun satış sözleşmesi bulunmayışı.
Bir daire ortalama 300 bin lira. Bu paranın kaybedilmesi riskine karşı bir danışma ücreti ödemek akıllıca değil mi? Ancak 38 senelik tecrübemde şunu gördüm. Bizde ihtilafı önlemek için önceden bir hukukçuya danışılmaz. Ne zaman başvurulur biliyor musunuz? İhtilaf çıkar, problem kör düğüm olur, artık çözülmeyecek safhaya gelir o zaman avukata başvurulur. Bu safhada avukat ne yapsın. Doğrusu işin başında danışmaktır. Benim de tavsiyem budur.
Şimdi geliyorum danışma ücretine. Bizim avukatlık ücret sözleşmesinde bir saate kadar danışma ücreti 125 lira. Ancak bu asgari rakam. Her avukatın kendi tarifesi var. Görüşmeden önce bu rakamın sorulmasında ve ona göre karar verilmesinde yarar vardır ama unutmayın çok önemli değerler kaybedilebilir. Bunun yanında bir danışma ücreti çok cüzidir.

Bu iş süreye bakmaz
Apartmanımızda iki dükkan var, gerisi mesken. Dükkan ve arkasındaki mesken benim. Aradaki duvarı kaldırıp ikisini birleştirmek ve dükkanı büyütmek istiyorum ama komşulardan biri muvafakat etmiyor. Bu insan bir yıllık ev sahibi. Ben ise burada 20 yıldır oturuyorum. Bunun bir çözümü yok mu? S.A.

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre birbirine bitişik iki bağımsız bölümün ortasındaki duvar taşıyıcı eleman olmamak kaydı ile kaldırılabilir. Bunun için izne gerek yoktur. Ama sizin durumunuz farklı. Fark şurada: Bir bağımsız bölüm işyeri, diğer bağımsız bölüm mesken. Siz ara duvarı kaldırınca meskeni işyerine çevirmiş olacaksınız. Oysa binalarda meskenlerde işyeri kurulamaz. Yani sizin probleminiz işyeri kurmakta. Böyle bir izni ise ancak tüm bağımsız bölüm maliklerinden almanız gerekir. Bu komşu izin vermediği sürece bu işin bir başka yolu da yok. Üstelik ne yazık ki bu iş evde daha uzun süre oturmayla ilgili de değil.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder