Ekonomi 'Vergi oranlarında artış olabilir'

'Vergi oranlarında artış olabilir'

Paylaş
'Vergi oranlarında artış olabilir'

Maliye Bakanı Şimşek, şartlara göre yeni vergi ve vergi oranlarının getirilebileceğini söyledi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, şartlara göre yeni vergi ya da vergi oranlarında artışın söz konusu olabileceğini belirtti. Şimşek, bu yıl için ödeneklerde kesintinin ise söz olmadığını kaydetti.

2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısının TBMM Genel Kurulunda görüşülmesine devam ediliyor.

Tasarının, gelirlerle giderler arasındaki farkın borçlanma ile karşılanmasını öngören 3. maddesi kabul edildi.

Madde üzerinde milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Şimşek, bazı maktu vergilerde güncelleme öngördüklerini bildirdi.

Şimşek, ''Yeni bir vergi veya vergi oranlarında artış hususu şartlara göre olabilir. Ülkemizin makro ekonomik şartları gerektirdiği zaman tabii ki gereken tedbirleri almak durumundayız. Ama bu, bütçenin arka planında varsayılmış bir husus değildir'' dedi.

Şimşek, bu yıl için ödeneklerde herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığını ifade ederek, ''Böyle bir şey planlanmamaktadır. Böyle bir şey yapılmayacaktır'' diye konuştu.

Bütçe ağında önemli bir sapma yaşandığını belirten Şimşek, Türkiye'deki sapmanın diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok da fazla olmadığını kaydetti. Şimşek, ''Sapmanın temelinde gelirdeki düşüş var. Gelirleriniz ekonomik faaliyetin bir fonksiyonudur. Bu sene ekonomik faaliyetlerde ciddi bir daralma yaşandı. Bunun önemli bir boyutu küresel krizle açıklanabilir. Ondan dolayı da gelirlerimizde düşüş yaşandı. Giderlerimizdeki artış bütçeye oranla son derece mütevazı bir düzeyde. Gelirlerdeki düşüş Amerika'da da, Rusya'da da yaşandı, bütün ülkelerde yaşandı'' dedi.

''TASARRUFLAR AZALDI''


Madde üzerinde CHP Grubu adına söz alan Trabzon Milletvekili Akif Hamzaçebi, maddenin 50 milyar TL borçlanmayı öngördüğünü belirtti.

Türkiye'de tasarrufların azaldığını, bütçenin de buna ilişkin bir iyileşme işareti vermediğini dile getiren Hamzaçebi, ekonominin 4 dönemdir arka arkaya küçüldüğünü ifade etti. Hamzaçebi, ''Türkiye ekonomisi büyümüyor. Problem buradadır'' diye konuştu.

MHP Grbu adına konuşan İstanbul Milletvekili Mithat Melen, bütçenin yıllardır açık verdiğini belirterek, ''Yapısal problemlerimiz var. Bunları çözemezsek krizden kurutulamayız. Türkiye, eksi büyümeleri kaldıramaz'' diye konuştu.

Vergi reformu yapmadan bütçe açığının kapatılamayacağını vurgulayan Melen, ''Aksi taktirde her yıl bütçe açığını konuşuruz. 50-60 milyar TL açık yerine vergi reformuyla uğraşmak lazım'' dedi.

Şahsı adına söz alan AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, hükümetin mali disiplini sağladığını belirterek, ''Bugünümüz dünden daha iyi, yarınlarımız bugünden daha iyi olacak'' diye konuştu.

AK Parti Tokat Milletvekili Osman Demir, Türkiye'nin borcunun arttığını ancak ödeme gücünün de arttığını söyledi. Demir, ''Borç artmaktadır ancak milli gelirdeki artış bundan daha fazladır'' dedi.

A.A.

Haberin Devamı