Ekrem Sarısu Vergi affının ay sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor
HABERİ PAYLAŞ

Vergi affının ay sonuna kadar yürürlüğe girmesi bekleniyor

Soru: ‘Ocak ayında çıkacak’ denen Af Kanunu neden çıkmadı? Ödeyemediğimiz vergiler için haciz geldi. Af Kanunu ne zaman çıkacak? Hangi vergilerin ne kadarı kaldırılacak? ORHAN Cevap: Af Kanunu’nun yayınlanması, ‘Torba Kanun’ haline geldiği için uzadı. Af Kanunu’nun içine sosyal güvenlik, iş kanunu, memurlarla ilgili kanunlar ve diğer kanunlar da yapılan değişiklikler de eklendi. Yasa tasarısı 234 maddeye yükseldi. Vergi ve prim borçlarıyla ilgili kısmı 21 madde olan kanun tasarısı 234 madde oldu.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bu nedenle görüşmeler uzadı. Meclis Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam ediyor. Yapılan planlamaya göre; 10 Şubat 2011’e kadar mecliste görüşmelerin tamamlanması planlandı. Şubat sonuna kadar Cumhurbaşkanı’nın imzalaması ve Resmi Gazete’de yayımlanması bekleniyor. Beyana dayanan vergilerde, 30 Kasım 2010’a kadar (bu tarih dahil) verilen beyannamelere ilişkin olup, tahakkuk ettiği halde Af Kanunu’nun yürürlüğe girdiği tarihe kadar ödenmemiş olan vergi borçlarınız af kapsamında. Aftan yararlanmak için;

-Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ay sonuna kadar yazılı başvuru yapacaksınız.

-Vergi aslı ile, vergi aslına vade tarihinden, Af Kanunu’nun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon oranında hesaplanacak olan gecikme zammını, kununun yayınlandığı tarihi izleyen üçüncü ay sonuna kadar ödemeniz halinde,

-Asla bağlı olarak kesilen vergi cezasının tamamı ile, gecikme zammının tamamının tahsilinden vazgeçilecek. Vergi borcunuzu bir miktar faizle katlanarak taksitle ödemeniz de mümkün. Borcunuzu iki ayda bir olmak üzere; -12 ayda 6 eşit taksitte öderseniz yüzde 5,

-18 ayda 9 eşit taksitte öderseniz yüzde 7, -24 ayda 12 eşit taksitte öderseniz yüzde 10,

-36 ayda 18 eşit taksitte ödemeniz halinde yüzde 15 faiz uygulanır. Vergi aslı, enflasyona göre hesaplanan gecikme bedeli ve taksitlendirme faizi toplanır ve taksit sayısına bölünerek tutar bulunur.

Doğum borçlanması primini tamamladığından ablanız emekli olabilir

Soru: Ablam 26 Aralık 1963 doğumlu. İlk SSK girişi 1 Eylül 1987 olup, 574 gün prim ödedi. 1 Haziran 1995’teki SSK girişi ile de 3647 gün prim ödedi. Ablam iki çocuğu için doğum borçlanması yaptı. Emeklilik dilekçesi verebilir mi? Veya ne gibi bir yol izlenmeli? Ahmet BOR Cevap: Ablanız emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5225 gün prim ödeme ve 44 yaş şartlarına tabi. Ablanız 2 doğumu için borçlanmayla kazandığı 1440 günle prim ödeme şartını sağladığından, istediği zaman emekli olabilir.

Haberin Devamı

Annenizin SSK’dan emekli olması avantajlı

Soru: Annem 1 Ocak 1954 doğumlu. 1992’de isteğe bağlı Bağ-Kur’lu oldu. 2000’de terk etti. 2918 gün prim ödemesi var. Emekli olabilmesi için ne yapması gerekiyor? Emre ÖZBAKIR Cevap: Anneniz yaş haddinden emekli olmak için, 15 tam yıl prim ödeme ve 56 yaş şartlarına tabi. İsteğe bağlı Bağ-Kur’a 2482 gün daha prim ödeyerek, 2918 gün olan prim ödemesini 5400 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. Ayrıca, sigortalı bir işte çalışarak en az 1260 gün prim ödemesi halinde, 4/a sigortasında (eski adıyla SSK’da) yaş haddinden emekli olmak için, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şartlarına tabi olur. Ve prim ödemesini 1260 güne tamamlayacağı tarihte emekli olabilir. (Şubat’tan itibaren sigortalı çalışmaya başlarsa Ağustos 2014’te) Annenizin 4/a sigortasından (SSK’dan) emekli olması avantajlı.

Haberin Devamı

Torba Yasa kıdem tazminatını kaldırmıyor

Soru: 21 Ocak 1978 doğumluyum. 1996’da sigortalı oldum. Şunu merak ediyorum: Ne zaman emekli olabilirim? Bir de 15 yıl dolunca kıdem tazminatı alabilir miyim? Yeni yasaya göre kıdem tazminatı kalkarsa bizi etkiler mi? Zehra ÖZENÇ Cevap: Sigorta başlangıç tarihinizi yıl olarak vermişsiniz. Emekli olmak için, 20 yıl sigortalılık süresi, 5900 gün prim ödeme ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam 5900 gün prim ödemeniz şartıyla, 53 yaşınızı dolduracağınız 21 Ocak 2031’de emekli olabilirsiniz. 15 yıl sigortalılık sürenizi doldurup, 3600 gün prim ödediğinizde, işinizden kıdem tazminatı alarak ayrılabilirsiniz. Torba Yasa’da kıdem tazminatının kaldırılmasına ilişkin bir düzenleme yok. Ola ki ileride başka bir yasa ile kıdem tazminatı kaldırılsa bile, kazanılmış haklar korunur. Kaldı ki kıdem tazminatının kaldırılması değil, fon kurularak çalışanların kıdem tazminatı alma hakkı korunmaya çalışılıyor.

Boş gezdiğiniz günleri borçlanamazsınız

Soru: Askerden 12 Haziran 1987’de geldim. İşe giriş tarihim 17 Kasım 1987. Askerden geldikten sonra boş gezdiğim 5 ay 5 gün emeklilik hizmetime sayılır mı? Yoksa bizim mi saydırmamız gerekir? SELÇUK/KONYA Cevap: Maalesef askerden geldikten sonra geçen sigortasız günleriniz emekliliğinize sayılmaz. Sizin de başvuru yaparak veya borçlanarak bugünleri saydırmanız mümkün değil. Ancak askerlik sürenizi borçlanmanız halinde, sigorta başlangıç tarihiniz olan 17 Kasım 1987, borçlandığınız gün sayısı kadar geri gider emeklilik şartlarınızın yumuşamasına ve daha erken emekli olmanıza yok açar. Doğum tarihinizi, askerlik sürenizi ve prim ödeme gün sayınızı bildirirseniz, daha net bilgi verebiliriz.

Köprü geçiş ücretleri de aftan yararlanıyor

Soru: Af Kanunu ile köprü geçiş cezaları silinecek mi? MURAT Cevap: Af Kanunu ile tutarı 12 TL’ye kadar olan köprü geçiş ücretleri ve tutarı 120 TL’ye kadar olan idari para cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.

SGK başlangıçtan önce doğum yaptığınız gerekçesiyle borçlanma yaptırmaz

Soru: 29 Haziran 1960 doğumluyum. Aralık 1985’te SSK’lı oldum. 25 Ekim 1981-28 Şubat 1983 doğumlu 2 çocuğum var. Doğum borçlanmasıyla emekli olabilir miyim? Ne zaman olabilirim? Semra Meliha ACITAŞ Cevap: Emekli olmak için; 20 yıl sigortalılık süresi, 5075 gün prim ödeme ve 42 yaş şartlarına tabisiniz. Toplam prim ödemenizi 5075 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz. Ayrıca, toplam prim ödemenizi 3600 güne tamamlamanız şartıyla, 15 yıl sigortalılık süresi, 3600 gün prim ödeme ve 58 yaş şarlarına tabi olarak, 58 yaşınızı dolduracağınız tarihte yaş haddinden emekli olmanız da mümkün. Yasaya göre; doğum borçlanması yapabilmeniz gerekir. Ancak, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) genelgeyle yapmış olduğu düzenleme ile, sigorta başlangıç tarihinden önceki doğumları borçlandırmıyor. Sigorta başlangıç tarihinden önce doğum yaptığınız için SGK doğum borçlanması yaptırmaz. Borçlanma için iş mahkemesine dava açmanız gerekir. Yargıda açılmış çok sayıda dava var. Önümüzdeki dönemde Yargıtay’ın kararlarının netleşmesini bekleyerek de dava açıp açmayacağınıza karar verebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder