Ekonomi Vekiller pes etti çek müjdesi haftaya kaldı

Vekiller pes etti çek müjdesi haftaya kaldı

Paylaş
Vekiller pes etti çek müjdesi haftaya kaldı

Milletvekilleri Meclis'ten erken ayrılınca, görüşmeler tamamlanmasına rağmen Çek Yasa Tasarısı yasalaşamadı

Oylama haftaya kaldı
Meclis’ten binlerce çek mağdurunun beklediği müjde çıkamadı. Milletvekilleri Meclis’ten erken ayrılınca, görüşmeler tamamlanmasına rağmen Çek Yasa Tasarısı yasalaşamadı.

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, “Son oylama kaldı, önümüzdeki hafta bütçe görüşmeleri sırasında bu yapılır” dedi. Meclis’te yarın başlayacak Bütçe Tasarısı görüşmeleri 26 Aralık Cumartesi günü sona erecek.

2172 kişi kurtulacak

Teammüllere göre bütçe görüşmeleri tamamlanana kadar Meclis’te zorunlu olunmadıkça başka bir konu görüşülmüyor. Bu nedenle yasanın yılbaşından sonraya kalabileceği belirtiliyor.

Tasarı yasalaşınca cezaevlerindeki 2172 çek suçlusuna hapisten kurtulma yolu açılacak. 159 bin çek soruşturması ile Yargıtay’daki 80 bin dolayındaki çek dosyası borcu taksitlendirme hakkıyla işlemden kaldırılacak.

1 Kasım’dan itibaren geçerli

Tasarıyla karşılıksız çek suçlamasıyla karşılaşanlar, 1 Nisan 2010 tarihine kadar alacaklısıyla anlaşarak veya 2 yılda ödeme taahhüdünde bulunarak cezaevinden kurtulacak.

Tasarının yasalaşması halinde uygulama şöyle olacak: Anlaşma ve taahhüt hakkı, 1 Kasım 2009 itibarıyla haklarında soruşturma veya dava açılan ya da kesinleşmiş bir hüküm bulunanlara uygulanacak.

Vadeli ödeme anlaşması

Çek suçlusu, alacaklısıyla belirli vadelerde ödeme konusunda anlaşabilecek. Anlaşmada öngörülen süre kadar soruşturma veya dava duracak. Ödemede aksama halinde, soruşturma veya dava devam edecek.

Çek suçlusu yeniden cezaevine girebilecek. Taraflar anlaşamasa da cezaevinde bulunanlar borcunu vade belirterek faiziyle ödemeyi savcılık ya da mahkemeye taahhüt ederlerse tahliye olacak.

Haberin Devamı