Beden Sağlığı Varise ağrısız izsiz ameliyat (Varis tedavisinde son yöntemler)

Varise ağrısız izsiz ameliyat (Varis tedavisinde son yöntemler)

Paylaş
Varise ağrısız izsiz ameliyat (Varis tedavisinde son yöntemler)

Kalp ve damar hastalığı olarak bilinen varis, yaşam kalitesini düşüren sinsi bir hastalık. Ancak yeni geliştirilen teknikler sayesinde varislerden tamamen kurtulmak mümkün

Kalp ve Damar Cerrahisi Yardımcı Doç. Dr. Uğur Cangel anlattı:

Varis nedir?

Bacakta yüzeysel toplardamarların genişlemesi, uzaması ve büklümlü hale gelmesidir. Toplardamar dediğimiz kanı kalbe geri taşıyan damarlarda kan akışının kalbe doğru tek yönlü olmasını sağlayan kapakçıklar var. Toplardamarda oluşan tıkanıklar ve aşırı basınç bu kapakçıkların düzgün kapanmasını engelleyerek geriye doğru kaçaklara neden olur. Sonuçta bacaklardaki yüzeysel toplardamarlar genişler, uzar ve büklümlü bir görüntüyle varis denen hastalık ortaya çıkar.

Tipleri var mı?

3 tip varisten söz edebiliriz: 1 mm’den küçük kırmızı ipliksi varisler, 1-4 mm arasında cilt altında ağ biçiminde yapılar oluşturan moruden büyük iri yeşilimtrak ana varisler.



Belirtileri nelerdir?

● Bacaklarda şişlik,
● Ağrı,
● Karıncalanma, uyuşma,
● Çabuk yorulma.

Varis hastalığına kadınlarda daha sık rastlanmasının nedeni hormonal etkenlerin yanı sıra gebelikler ve uzun süre kullanılan doğum kontrol ilaçlarıdır.

Oluşması engellenebilir mi?

Uzun süre ayakta durmayı ya da oturmayı gerektiren işlerde çalışıyorsanız fırsat buldukça ayaklarınızı yukarı kaldırarak dolaşımı rahatlatmaya çalışın. Bunu yapamazsanız ayaklarınızı ileri-geri hareket ettirerek baldır kaslarınızı çalıştırabilirsiniz. Özellikle yürüyüş ve yüzme gibi sporlar varis hastalığının oluşmasını ve ilerlemesini engeller. Bu sporları yapmayı deneyin. Her fırsatta bacaklarınızı kalp seviyesinin üzerinde olacak şekilde uzatıp dinlenmeye gayret edin. Mümkün olduğunca hareketli bir yaşam tarzını beni

TEDAVİDE YENİLİK VAR MI?

Lazer teknolojisi varis hastalığının tedavisinde kullanılan etkin bir teknoloji oldu. Açık ameliyatlara gerek bırakmadan başarılı sonuçlara elde edilen bu tedavi yöntemi ile varisten tamamen kurtulmak mümkün. Endolazer adı verilen bu iç lazer yönteminde önce damar bulunuyor ve küçük bir kesi ile lazer katateri damarın içine yerleştiriliyor. Ardından lazer enerjisi kullanılarak damar ısıtılıyor ve damarın içi kurutularak kapatılıyor.

AVANTAJLARI NELERDİR?

Varis tedavisinde açık ameliyat sırasında sorunlu damarın içinden geçirilen alet, damar çevresinde bulunan dokularda tahribat yapar. Dokularda yırtılmalar ve parçalanmalar olur. Damar içine lazer uygulanmasında ise böyle bir risk yoktur. Bu yöntem ile hasta ağrısız, kansız, herhangi bir iz taşımadan 1-2 saat içinde taburcu olabilir. Hatta aynı gün gündelik yaşamına geri dönebilir. Açık ameliyatta ise hastaya 1 hafta yatak istirahati verilir.

YARIN: Kılcal varisler ileride büyür mü? Mutlaka tedavi edilmeli mi?

Haberin Devamı