Beden Sağlığı Varis tedavisini geciktirmeyin, yaralar ortaya çıkabilir (Varis tedavisinde son yöntemler)

Varis tedavisini geciktirmeyin, yaralar ortaya çıkabilir (Varis tedavisinde son yöntemler)

Paylaş
Varis tedavisini geciktirmeyin, yaralar ortaya çıkabilir (Varis tedavisinde son yöntemler)

Varis sorununu yaşayanlar çoğunlukla bunu önemsemiyor. Oysa uzmanlar varisin dikkate alınmadığı takdirde büyük problemler yaratabileceğini söylüyor

HAZIRLAYAN:ÖZGÜR GÖKMEN ÇELENK

Damar Cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy anlattı:

Tedavi edilmezse ne gibi sonuçları olur?

Varis ülseri (yarası) ortaya çıkabilir. Venöz ülser, ayak bileğinde özellikle iç tarafında ortaya çıkan yaralardır. Damarların içinde pıhtı olma riski, varisi olan kişilerde daha yüksek olduğu için hasta böyle bir sorunla karşı karşıya kalabilir. Gerekli tedbirler alınmalı. Varis hastalarında kanama ender olsa da görülebilen bir sorundur. Kanama çoğunlukla büyük varislerden değil küçük damarlardan oluşur. Böyle bir durum olduğunda panik yapmadan kanama yerinin üzerinde basılmalı ve ayak yukarı kaldırılmalı. Takibinde mutlaka bir hekimle görüşülmeli.

Topuklu ayakkabı varis yapar mı?

Evet. Çünkü topuklu ayakkabı giydiğiniz zaman baldır kas pompası yeterli çalışamaz ve kanı yukarı yeterli olarak pompalayamaz. Topuklu ayakkabı tercih edildiğinde varis gelişme oranı çok yüksek. Tamamen düz ayakkabılar da varis için iyi değil. Bu nedenle kısa topuklu ayakkabılar tercih edilmeli.

Dar pantolon varis nedeni mi?

Dar pantolon varis-venöz yetersizlik nedeni olabilir. Pantolon özellikle uyluk kasları üzerine baskı yapıyorsa toplardamarların içindeki kan akışının dönüşünü bozacak ve ayak bileklerine doğru kan birikmesine neden olacaktır. Varis çorapları aslında pantolonlardan daha dardır ve daha yüksek basınçlıdır ama varis çoraplarında bası ayak bileğinde başlar ve üst seviyelere doğru azalır. Ama dar pantolonda uylukta daha fazla bası olduğu için kan akışı bozulur.

Hangi egzersiz tercih edilmeli?

Toplardamarlar içindeki kanın kalbe geri dönüşünü sağlamak için çalışan pompa bacaktaki kaslarımızdır. Bu nedenle bu bacak kaslarını geliştiren sporlar tercih edilmeli. Ancak bir kas grubunun iyi gelişebilmesi için spor yaparken takip edilen ritmin sabit olması önemli. Yürüyüş, koşu, yüzme gibi ritmi değişmeden devam eden sporlar tercih edilmeli. Voleybol, futbol, basketbol gibi sporlar ani kas kasılmaları yapılır. Bu nedenle önerilmez.

KİMLERDE RİSK YÜKSEK?

● Ailesinde varis bulunanlar.

● Kronik öksürüğü olanlar.

● Kabızlık sorunu yaşayanlar.

● Kadınlar.

● Hamileler.

● Kilolular.

● İleri yaşta olanlar.

● Uzun süre ayakta kalanlar veya uzun süre oturanlar.

● Yüksek topuklu giyenler.

● Dar kıyafetler tercih edenler.

● Hormon tedavisi alanlar.

YARIN: Radyofrekans yöntemiyle ilgili merak edilenler

Haberin Devamı