Adile Özdağ Varis her an kapınızı çalabilir
HABERİ PAYLAŞ

Varis her an kapınızı çalabilir

Haberin Devamı

Sevgili Okurlar,

Kentsel yaşamın beraberinde getirdiği hareketsiz yaşam tarzı, kötü ve hızlı beslenme, ofiste geçirilen uzun zamanlar, eklem ve dolaşım problemlerine sebep olmaktadır. Gelin birlikte bunlardan en sık görülenlerden birine, hatta hayatlarının herhangi bir noktasında yetişkinlerin yüzde 25'ini etkilemesi beklenen varis problemine göz atalım.

Varis nedir?

Varisler veya varikoz olarak da bilinen variköz damarlar, damarlarınız genişlediğinde ve kanla aşırı dolduğunda ortaya çıkar. Temiz kan, kalbimiz tarafından büyük bir kuvvetle bütün vücuda pompalanır. Dokularımızı dolaşan kirli kan venöz damarlarımız aracılığıyla yeniden kalbe geri çekilir. Fakat bu geri çekme sırasında kanı kalbe geri pompalayacak bir sistem yoktur. Bu yüzden venöz damalarımızın içerisinde, kanın geri akışını engelleyecek olan tek yönlü kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar düzgün çalışmadığında, kan kalbimize doğru ilerlemek yerine damarlarda toplanmaya başlar. Damarlar zaman içerisinde genişleyip büyür.

Variköz damarlar bacaklarda daha çok görülür. Çünkü orada bulunan damarlar kalbinizden en uzak olanıdır ve yer çekimi kanın yukarı doğru akmasını zorlaştırır. Variköz damarlar tipik olarak şiş ve mavimsi-mor veya kırmızı renge sahiptir.

Varis her an kapınızı çalabilir

Bazıları için, varis yalnızca kozmetik bir endişe kaynağıdır. Fakat ister rahatsızlık vermeyen küçük bir varisiniz olsun, ister ağrılı ve ilerlemiş bir varisiniz olsun, sağlıklı bir dolaşım sistemi için gereken önlemleri almanız gerektiğinin bir işaretidir aslında.

- Günün sonunda ağırlaşan ve ağrıyan bacaklar
- Kas krampları
- Bacaklarınızda zonklama ve yanma hissi
- Belirli bir damar alanı çevresinde rahatsızlık, morarma
- Şişmiş ayak bilekleri
- Huzursuz bacaklar

Bu sıkıntılardan birisini yaşıyorsanız doktorunuzla bir dolaşım probleminizin olup olmadığı konusunda konuşmanız gerekmektedir.

Gebelik, menopoz, 50 yaş üstü olmak, fazla kilolu olmak, aile öyküsü gibi etkenler varis problemlerinin nedenlerinden.Yaşınız, cinsiyetiniz veya aile geçmişiniz hakkında pek fazla birşey yapamayabilirsiniz. Ancak sağlıklı bir dolaşım sistemi ve damar yapısına sahip olmak için yapabileceğiniz birçok şey vardır:

- Hareket edin! Bacaklarınızdaki dolaşımı artırmak için elinizden geldiği kadar yürüyün.

- İşiniz, uzun süre oturmanızı veya ayakta kalmanızı gerektiriyorsa sık sık pozisyonunuzu değiştirin. Uzun süre bacak bacak üstüne atmaktan kaçının.

- Vücudunuzda ödem oluşmasını engellemek için tuz alımınızı azaltın.

- Kabızlık sebebiyle fazla basınç uygulamanız damarlara da yansıyacaktır. Önlemek için bol lif ve probiyotik alın.

- Gün boyunca yeterince su içirin. Uygun hidrasyon, sağlıklı kan dolaşımı demektir.

- Egzersiz ile kilonuzu kontrol altına alıp, bacaklardaki yükü hafifletin.

- Bel ve bacakları sıkan dar kıyafetlerden, yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.

Varis çoraplarından destek alın

Sabahları güne başlarken özel hazırlanmış varis çorapları giymek şişme ve ağrı gibi belirtileri önleyebilir. Gün içerisinde ve gece çıkarıldıktan sonra bile rahat etmenizi sağlar. Bu çorapların ayak bileğinize ve bacaklarınıza uyguladığı baskı; damar kapaklarının uygun pozisyonda kalıp düzgün çalışmasına ve kanın kalbinize geri dönmesine yardımcı olarak ağrı ve şişliğin oluşmasını engeller. Farklı basınç seviyelerine (normal, orta, yüksek basınçlı) ve farklı ihtiyaçlara yönelik (hamilelik, seyahat, uçak, diyabetik) üretilen varis çoraplarından sizin için uygun olanı seçmelisiniz.

Ayrıca;

- Gotu Kola
- Üzüm çekirdeği ekstraktı
- At kestanesi

gibi bitkisel desteklerin varis problemlerinin hafifletilmesi için yardımcı olabileceği bulunmuştur. Kollajen ve elastin üretimini uyarırlar. İyi miktarda kolajene sahip olmak, bağ dokuları, damarlarınızın iç astarını ve duvarlarını güçlendirmek için gereklidir.

Unutmayın daha güçlü damarlara sahip olmak, daha az varis demektir.

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

- Antibiyotik kullanmanız gerektiğinde zararlı etkilerinden korunmak için mutlaka bir probiyotik desteği almanız gerektiğini,

- Probiyotiklerin sağlıklı bir barsak ve sindirim sistemini sağlamasının yanında bağışıklık sistemini de kuvvetlendirdiğini

- C vitamini ve çinkonun vücudumuzda kolajen üretimini destekleyerek sağlıklı damar yapısına katkı sağladığını

- Milkthistle (deve dikeni) bitkisinin karaciğer sağlığını korumada yardımcı olabileceğini

3 YENİ MESAJINIZ VAR

Süper bakteriyi yok eden antibiyotik

Bilim insanları, dünyanın en tehlikeli süper bakterisini yok edebilecek yeni bir ultra güçlü antibiyotik geliştirdiklerini açıkladılar.

Varis her an kapınızı çalabilir

Göz tansiyonunuzu kontakt lens ölçecek

Mühendisler tarafından geliştirilen kontakt lensler, gözdeki basınç değişimlerini gün içerisinde düzenli olarak ölçüp verileri cihaza aktarıyor ve göz tansiyonu tedavisine yardımcı oluyor.

Varis her an kapınızı çalabilir

Kan alma korkusunu yıkan dev atılım

İğne kullanmadan kan alıp bu örneği test edebilen bir cihaz geliştirildi. Cihaz, ince bir borunun içinden aşırı tazyikli hava akımı ile mikro bir partikül göndererek deriyi delecek ve vakum sayesinde az miktarda kan örneğini içine çekecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder