Opr. Dr. Hande Akbaş Vakit kaybetmeden doktora
HABERİ PAYLAŞ

Vakit kaybetmeden doktora

Haberin Devamı

Çocuk sahibi olmak isteyen çift yıllarca doktor doktor dolaşıyor, bazı ilaçları kullanarak vakit kaybediyor. Zaman yitirmeden hem sizin hem de eşinizin detaylı tetkikleri yapılsın. Doktor da en doğru tedavi yöntemini belirlesin...

İlaç kullandım ama geçmedi

28 yaşındayım, evliyim. Sol yumurtalığımda 3 yıldır kist var. Son 1 yıldır doğum kontrol hapları kullandım ama geçmedi. En son doktorum ilaç verdi. 3 ay boyunca aldım. Kontrole gittiğimde kistin 5 santimden fazla olduğunu söyledi ve ameliyat önerdi. Siz ne dersiniz?

CEVAP

Sevgili okuyucum, kistiniz ilaçlara rağmen büyüme gösteriyorsa o zaman tabii ki alınması gerekir. Ama ilk 2 yıl kiste hiçbir tedavi uygulanmamış. Bu da kötü huylu bir oluşum olma ihtimalini azaltıyor. Ama kist alınıp patolojiye gönderilmediği sürece asla emin olunamayacaktır.

Kist 5 santimi geçtiyse, tedaviye de yanıt vermediğinden laparoskopi denilen kapalı cerrahi yöntemle kistiniz çıkarılarak patolojiye gönderilmelidir. Ameliyatı yapacak cerrahın üreme tıbbı alanında deneyiminin yüksek olması şarttır. Aksi taktirde kist çıkarılırken yumurtalık rezerviniz olumsuz yönde etkilenebilir ve ileride çocuk sahibi olmanız açısından sorun yaşayabilirsiniz.

2 yıldır istiyoruz çocuğumuz olmuyor

24 yaşındayım, eşim de 28 yaşında. 3 yıllık evliyiz. 1 yıl korunduk, 2 yıldır bebek düşünüyoruz, olmuyor. Doktora gittim, yumurta çatlatma iğnesi verdi. Kullandım ama değişen bir şey yok. Eşimin sperm testinde hareketlilik sayısı az. Doktor “Bu sayılar çocuk için yeterli” dedi. Düzenli adet görüyorum. Acaba ne yapayım?

CEVAP

Sevgili okuyucum, 2 yıldır düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmadıysa belli ki sorun var. Yaşlarınız genç olduğu için panik olacak bir durum görmüyorum.

Ama üreme tıbbı alanında eğitim almamış meslektaşlarımın en sık yaptığı hata hastada detaylı bir analiz yapmadan hemen hormon ilaçlarına başlayıp yumurta büyütme veya çatlatma gibi işlere girişmeleridir. Size önerim bu alanda deneyimli bir hekime başvurun.

Öncelikle hem sizin hem de eşinizin detaylı incelenmesini isteyin. Bunlardan mutlaka bir sonuç elde edilecek ve bebek sahibi olmanız için gereken en doğru tedavi neyse ona karar verilecektir. Bazen hastalar bize yıllarca bahsettiğiniz tip hormon ilaçlarını kullanarak vakit kaybetmiş bir şekilde başvuruyor.

O zaman maalesef bu çiftlere yapabileceğimiz yardım kalmıyor. Lütfen vakit kaybetmeden bu alanda deneyimli bir uzmana başvurun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder